Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

To trochę gdybanie – ale Alfa z obszytą skórą deską i bez skórzanych foteli może sugerować, że ktoś dorwał kokpit obszyty skórą i wymienił go po wystrzale poduszek powietrznych. W aukcji pisze, że kokpit obszyty na zamówienie, ale dziwi mnie to w aucie bez skórzanych siedzeń. Może być też deska obszyta po brzydko zregenerowanym airbagu. Przy tej cenie zalecane 200% ostrożności. Oczywiście ja tylko tak sobie gdybam, tak jak niektórzy mierzą szczeliny i różnice lakieru na zdjęciach. Jest to po prostu rzecz do sprawdzenia.

BTW Gdyby ktoś był zainteresowany to oglądałem czarną brerę 2.4 z Wrocławia za 42900 zł, tutaj opisałem:
    http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...a_wroclaw.html
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-11-2013 o 17:04

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał LukeMazur Zobacz post
    No to by musiał być Niemiec, ale nic o tym nie wspominał, a samochód miał od nowości...
    Luke wszyscy dobrze wiedza, ze te kolektory szly dopiero koncem 2007 r. wiec nie ma mozliwosci zeby byl tam od nowosci.Moze go nie pytales czy wymienial.Wlascicielem byl jakis biedny Polak ktory oszczedzal bo nie rozumiem tego stwierdzenia, ze musialby to byc Niemiec zeby go wymienil. My Niemcami nie jestesmy, a mamy albo wymienione albo zregenerowane albo zaspawane kolektory

- - - Updated - - -

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C31294539.html

A to świeżynka z dzisiaj. Mi najbardziej podoba się fotka (w ciągu dnia) z 85000km, temperaturą 31C i godziną 22:30... Wiem, że to nie jest dymiący pistolet, ale wiarygodności nie podwyższa.
    brere sprowadzilem dla siebie i piescilem jak tylko umialem.Wymienilem wszystkie plyny na najdrozszego Motula.Wmienilem sprzeglo,wahacze itd ale jeszcze nie oplacilem auta.Wtryskiwacze 2 dni czyscilem szczoteczka do zebow.Zapomnialem dodac ze jeszcze omalowalem przedni i tylny zderzak bo tak je dopieszczalem.Hahahahahahahahahahaha trzymajcie mnie

- - - Updated - - -

zapomnial dodac, ze recznie obszyl konsole skora.....bua hahahahahaha

- - - Updated - - -

o i jeszcze te 85 tys.przebiegu no perelka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

co myślicie o tym http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...691872809.html
    Trochę kolor wnętrza nie bardzo ale tak to fajnie wygląda.
    Czy ten silnik to w ogóle warto (chodzi o awaryjność)? Czy przebieg 160tys km dla tego silnika to sporo?

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Wg. Mnie to wnętrze z tym kolorem nadwozia wygląda świetnie ( ale bym sobie takiego nie kupił ) A co do silnika.. To z tego co słyszałem 1,9 jak i 2,2 JTS jeżeli mają zalany olej dobrej jakości,który jest w miarę często sprawdzany.. To najgorzej nie jest..

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał strazakp Zobacz post
    co myślicie o tym http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...691872809.html
    Trochę kolor wnętrza nie bardzo ale tak to fajnie wygląda.
    Czy ten silnik to w ogóle warto (chodzi o awaryjność)? Czy przebieg 160tys km dla tego silnika to sporo?
    he he. Ogloszenie to fajna sciema. Podany jest kontakt do banku z adresem emailowym fortisa co uwiarygadnia ogłoszenie i sugeruje ze auto to leasingu albo z jakiegoś banku a to sprzedaje zwykly cwaniak z plocka

- - - Updated - - -

@ strazakp, jak chcesz sedana to user hagieta ma jakiegoś dopieszczonego, co prawda był lekko tłuczony i nie jest tak dopieszczony jak brera z ogłoszenia wyżej ; ) ale może do dobry deal jest jak szukasz sedana zresztą widze ze szukamy podobnego auta http://www.forum.alfaholicy.org/kupi..._jts_wawa.html

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Staram się pisać bardzo konkretnie. Moje wnioski dot. eksploatacji 3.2 V6 wynikają m.in. z obserwacji paru egzemplarzy w skali parudziesięciu tysięcy kilometrów i tego, jakie przemyślenia mieli ich właściciele po dłuższych przebiegach. Praktycznie w 100% zakup takiego modelu był poniekąd "emocjonalny", bo dla kogoś, kto nigdy nie jeździł podobnym wozem - na pierwszy rzut oka jeździ toto całkiem nieźle. Od razu wykluczam tu przypadki normalnych miłośników Alfy, którzy akceptują V6 z wszystkimi jego znanymi wadami i nie ma dla nich większego znaczenia, czy na auto wydadzą 5 czy 20 tysięcy złotych rocznie na eksploatację. Realnego spalania miejskiego z palca sobie nie wyssałem - to auto NIE MOŻE palić w mieście 16/100, bo producent podaje większe zużycie paliwa w katalogu. Chyba, że ktoś przez "miasto" rozumie przejazd jego obwodnicą... Realne jest 19-20/100. Bardzo realna jest conajmniej 1 akcja typu "demontujemy jednostkę napędową", żeby wyjąć coś z osprzętu, z racji ciasnoty w komorze silnika. Bardzo realne są problemy ze znalezieniem ogarniętego mechanika, który nie przestraszy się "wynalazku" pod maską. Bardzo realne są naprawdę wysokie koszty części zamiennych, bo Holdenowskie V6 to nie jest silnik montowany w 15-tu innych samochodach różnych producentów (jak ma to miejsce z np. 1.9 czy 2.0 JTDm). Zawsze można mieć pecha i coś się stanie z silnikiem - np. urwie się zawór. Nawet w weekendowo eksploatowanych samochodach może się to zdarzyć. Ile jest takich silników używanych wystawionych na sprzedaż? Dwie sztuki... Ceny - 11 i 12 tysięcy złotych. I właśnie okolice 10 tysięcy to są REALNE koszty, które trzeba będzie ponieść na PORZĄDNĄ naprawę tego silnika. Czy w momencie zakupu ktoś o tym myśli? Rzadko. A nie sądzę, żeby taka kwota była odłożona "w skarpecie" na wszelki wypadek. Rzeczywistość lubi płatać figle i nagle się może okazać, że z auta weekendowego trzeba zrobić auto codzienne - i wtedy wydawanie na paliwo ponad 1 PLN/km zaczyna boleć. A model 3.2 V6 jest wybitnie niesprzedawalny. I albo do tego samochodu podchodzi się na zasadzie - mam pieniądze na zakup i utrzymanie i MUSZĘ mieć 3.2 V6 i Q4, choćby się świat miał zawalić, albo przy pierwszej mechanicznej wtopie zacznie się akcja drut. I tylko to na celu miała moja wypowiedź w temacie alfowskiego 3.2 V6, montowanego w Brerach i 159. To były, są i będą jednostki napędowe bardzo wysokiego stopnia ryzyka, ze względu na rzeczywiste koszty eksploatacji, małą podaż tanich części zamiennych, oraz znikomy popyt na takie modele silnikowe na rynku wtórnym. I z całym swoim doświadczeniem w temacie marki Alfa Romeo nie kupiłbym sobie auta z takim silnikiem - bo jak pisałem - dla mnie nie oferuje on nic szczególnego za te pieniądze, które kosztuje jego utrzymanie. Wnioski niech każdy sobie wyciąga sam - ale nie rozumiem nagłej nagonki, bo ktoś powiedział parę cierpkich słów na temat polityki koncernu AR w temacie topowych jednostek napędowych.
    Tomku, to może się wypowiesz się w podobny sposób ma temat silnika 1.9 jts Były jakies u ciebie w Warsztacie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    @ strazakp, jak chcesz sedana to user hagieta ma jakiegoś dopieszczonego, co prawda był lekko tłuczony i nie jest tak dopieszczony jak brera z ogłoszenia wyżej ; ) ale może do dobry deal jest jak szukasz sedana zresztą widze ze szukamy podobnego auta alfa romeo 159 1.9 jts wawa
    U mnie z tym szukaniem to jeszcze trochę...Na razie się rozglądam i zbieram opinie/informację ogólnie o 159 i o silnikach.
    Mi jest w sumie obojętnie czy sedan czy kombi. Jaki się trafi taki będzie.
    Głównie to muszę zdecydować czy benzyna czy diesel. Po przeczytaniu tematów, w benzynce stawiam raczej na 1.9jts (większe pojemności nie wchodzą w grę), a jeżeli diesel to też 1.9jtdm...i raczej 120KM, bo mniej problemów.
    Robiąc niewielkie roczne przebiegi skłanaim się ku benzynce ale sam nie wiem jeszcze... Teraz mam 1.9TDI Octavię z 2001roku i sobie bardzo chwalę... ale takich dieslów już nie ma w nowszych autach (( więc mniej problemowa przy mojej eksploatacji może być raczej benzyna.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Tomku, to może się wypowiesz się w podobny sposób ma temat silnika 1.9 jts Były jakies u ciebie w Warsztacie
    Również pytanie ode mnie...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

A ja pod prąd...
    Chciałbym "podziękować" wszystkim zaangażowanym, gdyż nie uzyskałem w tym dziale żadnej konstruktywnej odpowiedzi na zadane pytanie (wliczając w to sprawdzenie VIN-DUŻE dzięki Michałowi z jednego z warszawskich serwisów AR z ursynowa ;-)
    Jako poszukiwacz (a od 3 dni posiadacz 159) polecam innym wytrwałość, sprawdzanie aut przez firmy, które się w tego typu działaniach specjalizują (nie wymieniam nazw-wujek google pomoże) i wiarę w to, że możliwym jest znalezienie bezwypadkowego egzemplarza, w pełnej opcji, w wieku lat 6-ciu a na dodatek z przebiegiem 130 tys km za normalną kasę.

SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE - powodzenia!!!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Amen!

Dodam, że forum już się nasyciło tematami dot. brzmień silników.
    Jeśli ktoś lubi kolekcjonować punkty i chce nadal otwierać (w tematach technicznych dot 159/Brery /porady przy zakupie ww.) kolejne OT dyskusje dot busso vs reszta to zapraszam

Piszcie konkretnie i na temat, bo z wątku nam się telenowela robi.
    Akurat to nie do mnie? Ja ten temat raczej chciałem zakończyć znudzony/zawiedziony brakiem konkretnych informacji/pomocy/porad w temacie zakupu Kolego...(jak widać powyżej).
    Ostatnio edytowane przez Kupujacy123 ; 19-11-2013 o 01:46

Użytkownik Embrion Avatar janpat
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    aktualnie Fiat Seicento, poszukiwana AR Brera 3.2 Q4 Skyview

Domyślnie

Jak nic okazja. Tylko brać, lać i jeździć.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C31327882.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

hmm, jakby ktoś chciał kombiaka 2.4 to cena wlasnie zjechala jakies 4 tysie w carservisie wiec staje się z tych ciekawych http://www.carserwis.pl/Samochody-uz...eo/(model)/159 Inna sprawa ze 2.4 to taki motor co może Cie i 10k w ciągu roku pociagnac, ale w sumie wszystkich używanych aut to dotyczy

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał janpat Zobacz post
    Jak nic okazja. Tylko brać, lać i jeździć.
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C31327882.html
    I tylko dwie kontrolki na żółto