Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Temat: [156] brak dwóch świateł postojowych

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A jednak, po dokładniejszych oględzinach, znalazłem uszkodzenie
    Cała elektronika obrotomierza jest oczywiście na płytce dwustronnej w technologii SMD.
    Na zielonej stronie płytki odpadł jeden rezystor SMD. Teraz tylko trzeba będzie zobaczyć, jaki on ma być i spróbuję to naprawić.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    A jednak, po dokładniejszych oględzinach, znalazłem uszkodzenie
    Cała elektronika obrotomierza jest oczywiście na płytce dwustronnej w technologii SMD.
    Na zielonej stronie płytki odpadł jeden rezystor SMD. Teraz tylko trzeba będzie zobaczyć, jaki on ma być i spróbuję to naprawić.
    Tak z ciekawości,jak będziesz miał chwilę to zobacz czy na bezpiecznikach(teraz jak moduł w obrotomierzu jest sprawny)od pozycji jest prąd jak są one wyłączone.Trochę się spieraliśmy(ale w słusznej sprawie )..troche pojęcia o elektryce mam i powie Ci że nigdy nie spotkałem się by bezpieczniki były przed wyłącznikiem.Zawsze są za.W autach z klasyczną instalacją i CAN również.
    Druga sprawa to stop.W/g instrukcji którą mam to bezpiecznik jest osobny.Szczerze to nie wyobrażam sobie jak mogło by to być na wspólnym z pozycją.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Na zielonej stronie płytki odpadł jeden rezystor SMD
    Wrzuć zdjęcie jak możesz ..
    Ostatnio edytowane przez zaviaseq ; 22-11-2013 o 22:05

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Lesio - nie ma problemu, sprawdzę, ale raczej nie ma takiej możliwości, żeby coś zmieniło się na bezpiecznikach z powodu zamknięcia jednego obwodu na ścieżkach obrotomierza.
    Widzę, że dalej mi nie wierzysz z tym stopem-w poniedziałek zeskanuję i wrzucę moją instrukcję i zobaczysz, co pisze fabryka.

Z tym zdjęciem odpadniętego rezystora SMD to nie będzie takie proste, bo jest dość mały, jak na SMD przystało, tak na oko w rozmiarze 0805, czyli 2,0x1,25 mm, ale spróbuję coś pokombinować przez lupę.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 22-11-2013 o 22:38

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Lesio - nie ma problemu, sprawdzę, ale raczej nie ma takiej możliwości, żeby coś zmieniło się na bezpiecznikach z powodu zamknięcia jednego obwodu na ścieżkach obrotomierza.
    Widzę, że dalej mi nie wierzysz z tym stopem-w poniedziałek zeskanuję i wrzucę moją instrukcję i zobaczysz, co pisze fabryka.

Z tym zdjęciem odpadniętego rezystora SMD to nie będzie takie proste, bo jest dość mały, jak na SMD przystało, tak na oko w rozmiarze 0805, czyli 2,0x1,6 mm, ale spróbuję coś pokombinować przez lupę.
    Nie musisz skanować wierze w to co przeczytałeś,tylko trudno mi uwierzyć w to co napisane.W/g instrukcji którą mam jest inaczej.A naprawdę nie wyobrażam sobie jak mogło by to być zabezpieczone tym samym bezpiecznikiem ze stopem.P.mgielne można jeszcze zrozumieć ale stop?Nie mam schematu a to by wyjaśniło.Mimo wszystko sprawdz jak Ci się będzie chciało co z tym prądem na bezpiecznikach.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Z tym zdjęciem odpadniętego rezystora SMD to nie będzie takie proste.
    A moglbys wskazac go na zdjeciu ktore wrzuciles ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Witam ! Wasza batalia wiele pomogła mi z moim problemem!Też miałem żażącą się tylną postojówkę i wyjadającą akumulator.Pomimo pewnego doświadczenia z autami poległem w tym temacie robiąc zworkę L do P z tyłu i montując ledowe podświetlenie tablicy.Gratuluję wytrwałości.Pozdrawiam

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To jest ten winowajca.
    Akurat nie mam pod ręką programu do obróbki zdjęć, więc wkleiłem do Worda zdjęcie płytki, a miejsce, gdzie brakuje rezystora, zaznaczyłem czerwonym kołem. Jak się tego Worda nie da otworzyć na forum, to później coś pokombinuję w jpg.
    Jak widać na zdjęciu, zrobionym przez lupę zegarmistrzowską, brak jest rezystora pod rezystorem o oznaczeniu 271.
    Dla pewności, jakiego rezystora brakuje, trzeba będzie rozebrać nowy obrotomierz i zobaczyć, co jest na płytce w tym miejscu, bo to równie dobrze może być rezystor o oznaczeniu np. 103, których wiele jest na tej płytce, a to jest kolosalna różnica w warości rezystora, jeśli ktoś orientuje się w oznaczeniach elementów SMD.

I jeszcze jedna ważna informacja - w obrotomierzu od TS nie ma słynnego scalaka VND810M, natomiast są VND05B (3 szt.) i VND10B (2 szt.).

Sprawdziłem, zgodnie z prośbą kolegi Lesio, bezpieczniki i światła, o których tyle było dyskusji.
    Oczywiście nic się nie zmieniło po wymianei obrotomierza i jest tak, jak od samego początku informowałem, czyli na bezpiecznikach nr 6 i 7 są światła pozycyjne, stop, oświetlenie tablicy i przeciwmgielne tylne.
    Po wyjęciu obu bezpieczników nie ma ani jednego z ww. świateł, po wyjęciu jednego brakuje połowy świateł, za wyjątkiem oświetlenia tablicy, która obie żarówki ma u mnie zabezpieczone bezpiecznikiem nr 7.
    Na tych bezpiecznikach jest prąd (+) cały czas, nawet przy wyłączonym zapłonie, co przed chwilą sprawdziłem probówką - nie multimetrem.

No i jeszcze jedno - z tego, co widzę to wymiana obrotomierza nie pomogła na moje kłopoty z ubywającym prądem z aku.
    W ciągu doby napięcie na aku (wg. pomiaru miernikiem) spada ok. 0,2V i nie ma siły, żeby było inaczej.
    Tak wiec nadal trzeba bedzie szukać.
    Mam tylko nadzieję, że winowajcą tej przypadłości nie jest ECU.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCI0114.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	179.3 KB
ID:	114788   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCI0115.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	58.0 KB
ID:	114789  
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 23-11-2013 o 14:54

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Na moje oko będzie to jednak 270 Ohm
    Jakie masz napięcie na aku po tym spadku 0,2 V?
    Sprawdzałeś przy aku jaki jest pobór prądu instalacji ?
    Może wszystko jest ok a np aku jest już leciwe.... ?

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Przyznam się że nie rozumiem o co tu chodzi.Bezpiecznik zabezpiecza pozycję,p.mgłowe i stop.Jak to możliwe nie wiem.Prąd jest cały na nich a o ile pamiętam w 156 stop jest po włączeniu zapłonu.Przydał by się schemat.