Objechałeś kogoś ostatnio? A wiedział, że się ściga?
Zdziwił byś się, wystarczy wkręcić zwykły manometr i poczekać aż się rozgrzeje silnik.
Na Seleni 20K przy temp. pracy silnika w granicach 90'C na wolnych obrotach (800obr.) ciśnienie spadało do 0,3 bara, przy 2000 obr. miało 1,5 bara, ponad 3000 obr ponad 3 bary.
Po samej wymianie panewek korbowodowych, wcześniejszym przepłukaniu silnika i zalaniu Millersem CFS 10w40 ciśnienie na wolnych obrotach (800 obr.) wzrosło do 0,7 bara. Przy 2000 obr. około 2,5 bara.
Pacjent to Alfa Romeo 147 2.0 TS 16v z pewnym przebiegiem około 90000 km. pomiar ciśnienia przeprowadzony warsztatowym manometrem wkręconym w miejsce czujnika ciśnienia oleju. Powodem tej operacji była zapalająca się kontrolka ciśnienia oleju na wolnych obrotach. Wymiana czujnika nie przyniosła poprawy, wiec zdemontowaliśmy miskę.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
a jakie wartości przewiduje producent?
Objechałeś kogoś ostatnio? A wiedział, że się ściga?
Ciśnienie oleju silnikowego na biegu jałowym (bar) Dotyczy 1.0 ÷ 1.5 1.6 TS
2.0 TSCiśnienie oleju silnikowego przy 4000 giri/min (bar) Dotyczy 3.5 ÷ 4.5 1.6 TS
2.0 TS
Trochę nie ogarniam kwestii wariatora, że tak się sypią... Zaleca się wymiane razem z rozrzadęm to raz, a dwa w ASO dostaje sie gwarancje dwuletnia, oraz cena nie jest kosmiczna bo za moj zaplacilem chyba 440zl... Teoretycznie rzecz biorac okres gwarancji=sprawnosc, to 440zl raz na dwa lata to chyba nie duzo...
U mnie TS ma 176kkm przeletane, poprzedni wlasciciel mial dwie AR, jedna w dieslu do jazdy do pracy itd. A 147 aby jeździć jak rakieta, o ile wierzyc staremu wlascicielowi to przez caly jegos okres eksploatacji bylo wymieniane tylko zawieszenie przednie, swiece i jakis wężyk i uszczelka pod pokrywa zaworów... No i oczywiscie regularnie "czesci eksploatacyjne" rozrzad, wariator, akumulator, klocki hamulcowe, itd itp... Na mnie trafiło zawieszenie tylne i jeszcze raz uszczelka pod pokrywa zaworów.
Po drodze miałem problem z powazna, nieregularna ucieczka oleju - castrola magnatec, potrafil dupnac sobie raz 0.5l na 1000km a raz gdzies 1l wyciągnąć w 100km... Zmiana oleju na valvoline maxlife i wymiana wariatora naprawiła sprawę, później w pozycji "maską w dół" silnik nie odpalal, jak sie okazalo w wydechu bylo tyle wody, ze stojac pochylnie zalewalo i go dusilo, z wydechu wylecialo prawie 4l wody i od tamtej pory idealny spokoj, co najwazniejsze zmienilem paliwo 95 na 98 i w wydechu sucho oraz przestał kopcić jak parowóz no i przedtem jak sie nie staralem, jaki ecodriving nie walnalem tak nie potrafilem zejsc ponizej 9.2l/100km spalnia, po 98 nawet sie specjalnie nie starajac pali w przedziale 8-8.4l/100km
Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 23-11-2013 o 13:20
A ja stane po stronie Omrona.
Potrzeba kogoś o odmiennym zdaniu bo wtedy dyskusja ma sens.
Nie byłoby sensu gdyby każdy pisał że silnik jest super i nikomu się nie popsuł.
I żeby nie było OT .
Poprzedni właściciel mojej alfy zrobił przez 7 lat około 120 tys km.
Przez ten czas wymienił rozrząd dwa raz i wariator raz (na początku)
jeździł na różnych olejach (jak kupiłem alfe miala zalany mineralny).
Kontrolował jego stan żeby było bliżej maksimum.
Jedyne problemy jakie miał to psujący się od wilgoci alternator i raz pasek osprzętu pękł.
Ja kupiłem 155 z przebiegiem 157 tys. Wymieniłem rozrząd i wariator. I przez chwile jeździłem na mobilu 10w40.
Pewnego dnia, jakieś 2 tys po wymiane rozrządu przy lekko ostrzejszej jeździe po zakrętach straciłem ciśnienie oleju. Na szczęście okazało się że to nie panewka, tylko zatkana pompa oleju (syf w misce i jakiś tam kawałek plastiku). Wymiana panewek, docieranie przez 1-2tys km spokojna jazda i alfa śmiga.
Teraz jeżdże na 10w60, zrobiłem ponad 13tys km i miejmy nadzieje że będzie dobrze.
Przy każdym następnym samochodzie, a właściwie silniku zalece zdjęcie miski olejowej i czyszczenie jej.
Ktoś kiedyś pisał, że powinno być minimum 1.8 na luzie.
I obyło się bez pukania "puk-puk"? Co było dalej? Bo mimo wszystko "trochę" brakuje do regulaminowych 1.3
Co za szmelcPacjent to Alfa Romeo 147 2.0 TS 16v z pewnym przebiegiem około 90000 km
Dzięki!A ja stane po stronie OmronaAle wiesz, jak ktoś donosicielstwo wyniósł z domu to już do końca będzie to robił. Doniesie czy to na sąsiadów, którzy mieszkają bez ślubu, czy to na kogoś, kto ma inne zdanie! Co zrobisz? Życie... Jeszcze pewnie ze dwa pokolenia będą musiały wymrzeć, żeby było normalnie.
Ale to jest takie właśnie forum, że niektórzy goście lubią się nawzajem głaskać. Głaskać i donosić.
Mi wskaźnik często pokazuje, że jeżdżę na podciśnieniu![]()
Według wskaznika ciśnienia oleju moja 155 dawno powinna dostać ostrego zawału panewek. Jak silnik jest gorący wskaznik ledwo się wychyla. Ciekawe czy na forum Wieśwagena też jest tak rodzinnie
![]()
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y