Strona 16 z 176 PierwszyPierwszy ... 6789101112131415161718192021222324252666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1751

Temat: Klocki i tarcze

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Kto Ci powiedział, że tarcze Brembo są z odlewów Mikody ??!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

On wie najlepiej bo to konkurencyjne produkty do Zimmermanna...najlepiej oczernić, źródło nieznane, pewnie ktoś od Macierewicza

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

E no, jak od Antka, to na pewno wszystko jest potwierdzone badaniami ekspertów...

Użytkownik Rowerzysta Avatar pawpor
    Auto
    159 2.4 JTDm SW 200@230HP

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    Kto Ci powiedział, że tarcze Brembo są z odlewów Mikody ??!!
    Informacja była ogólndostępna na starej stronie odlewnii Mikody - teraz zmienili stronę i informacja znikła (czyżby była niezręczna dla brembo?). Od kiedy Brembo otorzyło fabrykę w Dąbrowie Górniczej odlewy tam dostarcza właśnie Mikoda a co najlepsze odlewy do swoich tarcz ciągną z Chin (i dlatego ich jakość ostatnio spadła )

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tommi Zobacz post
    Twierdzisz, że dla Brembo robi Mikoda, zasłyszałeś to w necie czy wiesz ze źródła? A Zimmermann gdzie robi?.... w Chinach?
    Tarcze Zimmermanna są produkowane tylko w jednej fabryce w Sinsheim w Niemczech - dlatego też czasami potrafią ze stanów magazynowych zejść bardzo popularne tarcze i trzeba czekać..

Zaciski AP Racing (Brembo) robi też Mikoda?
    AP Racing i Brembo Sport to trochę inne firmy (niby właściciel ten sam ale jakość znacznie różna...) Te produkty są produkowane pod Mediolanem i do ich jakości nie ma się co przyczepić - tak samo do Brembo ORO i Brembo hartowanych w oleju ale tych w Polsce jak na lekarstwo...

- - - Updated - - -

A tak wogóle masz coś wspólnego z Alfą czy pojawiłeś się na forum po to tylko żeby reklamowac swój towar?
    Pojawiłem się na forum, że by trochę pomóc osobą które nie mogą rozwiązać problemów z hamulcami - jeżeli komuś dobrze spisuje się Brembo to ok, niestety trafia do nas bardzo dużo osób które mają problemy z tymi tarczami.. A z Alfą owszem mam coś wspólnego

- - - Updated - - -

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    E no, jak od Antka, to na pewno wszystko jest potwierdzone badaniami ekspertów...
    Do Dąbrowy masz rzut ziemniakiem - podjedź i sam się dowiedz skąd się tam biorą odlewy tarcz zamiast bez sensu oczerniać ludzi...

Użytkownik Rowerzysta Avatar wrobel
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

Cytat Napisał pawpor Zobacz post
    wrobel ja polecałbym założyć cały zestaw Zimmermanna (pierwszy montaż m.in w Mercedesie, Audi, Porsche). W przeciwieństwie do Brembo (które robione są na odlewach Mikody..) tarcze Zimmermanna posiadają powłokę antykorozyjną coatZ (tarcze nie rdzewieją poza powierzchnią roboczą) a klocki Zimmermanna nie mają skłonności do piszczenia i dosyć mało pylą na felgi (w porównaniu do innych standardowych klocków). Z tyłu tarcze są bez łożysk i nie trzeba ich wymieniać jeżeli piasty sa proste (trzeba koniecznie zmierzyć przy wymianie), mechanik chyba trochę chciał Cię naciągnąć bo 370zł za brembo to rozbój w biały dzień. Poniżej masz pełną ofertę na tarcze i klocki w trochę lepszych cenach
    - tarcze przód - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=26443
    - klocki przód - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=211
    - tarcze tył - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=39707
    - klocki tył - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=14645

Gdybyś miał jakieś pytania to śmiało pisz
    dzieki za fajna podpowiedz wlasnie dzis koleżka mi sugerował zebym zakladał komplet zimmermanna ale nie zauwazylem w tych linkach co podałeś zimmermanna klockow na tył ?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wrobel Zobacz post
    dzieki za fajna podpowiedz wlasnie dzis koleżka mi sugerował zebym zakladał komplet zimmermanna ale nie zauwazylem w tych linkach co podałeś zimmermanna klockow na tył ?
    Hej
    Faktycznie - już dodaję będą do 15 min (cena 107zł/kpl)

edit - klocki dodane
    Ostatnio edytowane przez pawpor ; 27-11-2013 o 15:29

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał pawpor Zobacz post
    Informacja była ogólndostępna na starej stronie odlewnii Mikody - teraz zmienili stronę i informacja znikła (czyżby była niezręczna dla brembo?). Od kiedy Brembo otorzyło fabrykę w Dąbrowie Górniczej odlewy tam dostarcza właśnie Mikoda a co najlepsze odlewy do swoich tarcz ciągną z Chin (i dlatego ich jakość ostatnio spadła )

Do Dąbrowy masz rzut ziemniakiem - podjedź i sam się dowiedz skąd się tam biorą odlewy tarcz zamiast bez sensu oczerniać ludzi...
    Teraz to już zgłupiałem. Na początku może i Mikoda dostarczała odlewy, ale Brembo twierdzi, że mają teraz własną odlewnie... i to od paru ładnych lat. Właśnie w Dąbrowie Górniczej: http://www.brembo.com/en/Press/Comun...pening_ENG.pdf.

Więc jak w końcu jest?

Co do Zimmermanna będę niedługo zmieniał wszystkie tarcze właśnie na takie (przód prawdopodobnie nawiercane) + klocki OEM Ferodo. Mam nadzieje, że dadzą rade

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał bami159 Zobacz post
    czy ktoś z wymieniających tu klocki jest w stanie odpowiedzieć czy jest kontrolka zużycia? Ostatnio jak przekładałem na zimówki to klocki nie wygładały na nowe, nie chciałbym rozwalić tarcz kiedy mam je zmienić ???
    U mnie są tylko z przodu na tyle już tego zabrakło, a szkoda.

a jak sie maja oryginalne klocki TRW (lucas) do tego Zimermana?? bo za TRW płaciłem 126zł ale są w komplecie nowe prowadnice i śruby mocujące zacisk. Ale znalazłem też takie klocki z czujnikiem zużycia ale dedykowane już do innego auta (chyba jakaś Lancia)

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    Teraz to już zgłupiałem. Na początku może i Mikoda dostarczała odlewy, ale Brembo twierdzi, że mają teraz własną odlewnie... i to od paru ładnych lat. Właśnie w Dąbrowie Górniczej: http://www.brembo.com/en/Press/Comun...pening_ENG.pdf.

Więc jak w końcu jest?
    Możliwe, że niektóre pozycje sami odlewają a niektóre kupują od Mikody Wielu producentów tak robi (np Zimmermann nie odlewa tarcz do Seicento bo się to im nie opłaca i jako jedyne w ich asortymencie odkupuje od podywkonawców..)

Cytat Napisał wawraf Zobacz post
    klocki OEM Ferodo
    Polecam to przemyśleć, Ferodo w standardowych wersjach (Premier) nie jest jakimś rewelacyjnym klockiem - często zdarza się, że klocki te popiskują gdyż w standardzie nie mają podkładek antywibracyjnych. Raz nawet orzymaliśmy zdjęcia Ferodo Premier które całkowicie się rozsypały...
    https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

btw. z naszych doświadczeń wynika, że najpierw lepiej założyć lepszy klocek (EBC Green, Ferodo DS, Hawk HPS itd) a tarcze wiercone traktować jako uzupełnienie siły hamowania (tarcza wiercona poprawia siłę przy wysokich prędkościach, klocek przy każdej). Dodatkowo stosowanie zbyt słabego klocka może prowadzić do jego przegrzewania przy agresywnej jeździe co będzie skutkowało zrywaniem filmu trącego który ma określoną temperaturę pracy (jak film olejowy) co może doprowadzić do zniszczenia zarówno tarcz jak i klocków. Chyba, że tarcze wiercone mają być dla wyglądu, wtedy jak najbardziej zestaw na OEMowych klockach się sprawdzi

- - - Updated - - -

Cytat Napisał interside Zobacz post
    a jak sie maja oryginalne klocki TRW (lucas) do tego Zimermana?? bo za TRW płaciłem 126zł ale są w komplecie nowe prowadnice i śruby mocujące zacisk. Ale znalazłem też takie klocki z czujnikiem zużycia ale dedykowane już do innego auta (chyba jakaś Lancia)
    W moim przypadku TRW się całkowicie nie sprawdziły i po tym incydencie zostały wycofane z oferty sklepu (klocki starły tarcze a same były jak nowe, dodatkowo bardzo słabo hamowały, piszczały i co ciekawe strasznie pyliły...). Teraz w kliku samochodach mam założone Zimmermanny i nigdzie nie występują te problemy. Pozatym o klockach TRW napisano już wiele postów na różnych forach więc można sobie o nich poczytać.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Z przodu mam oryginał Ferodo i nie narzekam W sumie to tylko pylenie mnie denerwuje, ale i tak nie mam porównania z innymi klockami. Nie jeżdżę agresywnie ale za to sporo po autostradach ze znacznymi prędkościami, a tam różne cyrki się dzieją i gwałtowne hamowania są standardem. Dlatego myślę o nawiercanych tarczach, więc chyba moje myślenie było dobre Ale jeszcze mam 3 dni żeby się zastanowić