Kto Ci powiedział, że tarcze Brembo są z odlewów Mikody ??!!
Kto Ci powiedział, że tarcze Brembo są z odlewów Mikody ??!!
On wie najlepiej bo to konkurencyjne produkty do Zimmermanna...najlepiej oczernić, źródło nieznane, pewnie ktoś od Macierewicza![]()
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
E no, jak od Antka, to na pewno wszystko jest potwierdzone badaniami ekspertów...
Informacja była ogólndostępna na starej stronie odlewnii Mikody - teraz zmienili stronę i informacja znikła (czyżby była niezręczna dla brembo?). Od kiedy Brembo otorzyło fabrykę w Dąbrowie Górniczej odlewy tam dostarcza właśnie Mikoda a co najlepsze odlewy do swoich tarcz ciągną z Chin (i dlatego ich jakość ostatnio spadła)
- - - Updated - - -
Tarcze Zimmermanna są produkowane tylko w jednej fabryce w Sinsheim w Niemczech - dlatego też czasami potrafią ze stanów magazynowych zejść bardzo popularne tarcze i trzeba czekać..
AP Racing i Brembo Sport to trochę inne firmy (niby właściciel ten sam ale jakość znacznie różna...) Te produkty są produkowane pod Mediolanem i do ich jakości nie ma się co przyczepić - tak samo do Brembo ORO i Brembo hartowanych w oleju ale tych w Polsce jak na lekarstwo...
- - - Updated - - -
Pojawiłem się na forum, że by trochę pomóc osobą które nie mogą rozwiązać problemów z hamulcami - jeżeli komuś dobrze spisuje się Brembo to ok, niestety trafia do nas bardzo dużo osób które mają problemy z tymi tarczami.. A z Alfą owszem mam coś wspólnego
- - - Updated - - -
Do Dąbrowy masz rzut ziemniakiem - podjedź i sam się dowiedz skąd się tam biorą odlewy tarcz zamiast bez sensu oczerniać ludzi...
Teraz to już zgłupiałem. Na początku może i Mikoda dostarczała odlewy, ale Brembo twierdzi, że mają teraz własną odlewnie... i to od paru ładnych lat. Właśnie w Dąbrowie Górniczej: http://www.brembo.com/en/Press/Comun...pening_ENG.pdf.
Więc jak w końcu jest?
Co do Zimmermanna będę niedługo zmieniał wszystkie tarcze właśnie na takie (przód prawdopodobnie nawiercane) + klocki OEM Ferodo. Mam nadzieje, że dadzą rade![]()
U mnie są tylko z przodu na tyle już tego zabrakło, a szkoda.
a jak sie maja oryginalne klocki TRW (lucas) do tego Zimermana?? bo za TRW płaciłem 126zł ale są w komplecie nowe prowadnice i śruby mocujące zacisk. Ale znalazłem też takie klocki z czujnikiem zużycia ale dedykowane już do innego auta (chyba jakaś Lancia)
Możliwe, że niektóre pozycje sami odlewają a niektóre kupują od MikodyWielu producentów tak robi (np Zimmermann nie odlewa tarcz do Seicento bo się to im nie opłaca i jako jedyne w ich asortymencie odkupuje od podywkonawców..)
Polecam to przemyśleć, Ferodo w standardowych wersjach (Premier) nie jest jakimś rewelacyjnym klockiem - często zdarza się, że klocki te popiskują gdyż w standardzie nie mają podkładek antywibracyjnych. Raz nawet orzymaliśmy zdjęcia Ferodo Premier które całkowicie się rozsypały...
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
btw. z naszych doświadczeń wynika, że najpierw lepiej założyć lepszy klocek (EBC Green, Ferodo DS, Hawk HPS itd) a tarcze wiercone traktować jako uzupełnienie siły hamowania (tarcza wiercona poprawia siłę przy wysokich prędkościach, klocek przy każdej). Dodatkowo stosowanie zbyt słabego klocka może prowadzić do jego przegrzewania przy agresywnej jeździe co będzie skutkowało zrywaniem filmu trącego który ma określoną temperaturę pracy (jak film olejowy) co może doprowadzić do zniszczenia zarówno tarcz jak i klocków. Chyba, że tarcze wiercone mają być dla wyglądu, wtedy jak najbardziej zestaw na OEMowych klockach się sprawdzi
- - - Updated - - -
W moim przypadku TRW się całkowicie nie sprawdziły i po tym incydencie zostały wycofane z oferty sklepu (klocki starły tarcze a same były jak nowe, dodatkowo bardzo słabo hamowały, piszczały i co ciekawe strasznie pyliły...). Teraz w kliku samochodach mam założone Zimmermanny i nigdzie nie występują te problemy. Pozatym o klockach TRW napisano już wiele postów na różnych forach więc można sobie o nich poczytać.
Z przodu mam oryginał Ferodo i nie narzekamW sumie to tylko pylenie mnie denerwuje, ale i tak nie mam porównania z innymi klockami. Nie jeżdżę agresywnie ale za to sporo po autostradach ze znacznymi prędkościami, a tam różne cyrki się dzieją i gwałtowne hamowania są standardem. Dlatego myślę o nawiercanych tarczach, więc chyba moje myślenie było dobre
Ale jeszcze mam 3 dni żeby się zastanowić
![]()