Szkoda ze masz inny rozstaw bo bez zastanowienia bym wzial te felgi od Ciebiete oczka są śliczne........ Ja choruje na te felgi z kółkami od Quadrifoglio albo ten model Zendera od 500 Limited
niach niach....
Szkoda ze masz inny rozstaw bo bez zastanowienia bym wzial te felgi od Ciebiete oczka są śliczne........ Ja choruje na te felgi z kółkami od Quadrifoglio albo ten model Zendera od 500 Limited
niach niach....
Moja opinia jest taka, że wszystko zależy od zestrojenia zawieszenia danego modelu. Miałem okazję prowadzić ostatnio Audi A5 1.8 TFSI 170 KM obute w 18-tki i profil 40 i byłem zaskoczony że zapewnia to większy komfort na dziurach niż moje zimowe 16-tki z profilem 55 :shock: .Latem zakładam 17-tki z wys 50 ,komfort sie pogarsza minimalnie za to prowadzenie w zakrętach lepsze ale letnie są o 10 mm szersze.Pzdr
Ja wczoraj kupilem nowe opony zimowe tego samego rozmiaru co letnie tzn. 215/55/16 i też odczułem poprawe komfortu, mniej czuje mniejsze dziury, przejazdy kolejowe itp, jestem mile zaskoczony.
W alfie 145 po zamontowaniu zimowiek nie odczuwałem takich zmian mimo że zakładałem cal mniejsze i 20 mm wezsze
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
bardzo dobry temat![]()
lato 215/40/16 felga Zender (seria 500)
+ bardzo dobra przyczepnosc w zakretach, auto doslownie przyklejone do drogi
+ duza pewnosc prowadzenia przy duzych predkosciach (na drodze bez dziur)
+ niesamowity wyglad :twisted:
+ doskonale czuc po czym sie jedzie i kiedy straci sie przyczepnosc
- bardzo niski komfort jazdy, czuc najmniejsza dziurke i kamyczek
- zdecydowanie zamulaja silnik (103km to stanowczo za malo na takie kolo)
- jazda w ciaglym stresie czy na nastepnej dziurze felga sie nie posypie
- czuc ze zawieszenie ma ciezki orzech do zgryzienia
- nie wyobrazam sobie zeby na takich kolach alfe prowadzila moja dziewczyna (na szczescie nie ma jeszcze prawa jazdy)
Ogolnie nie polecam takich kol, zmniejszaja komfort, trzeba byc ciagle skupionym na drodze i da sie odczuc, ze silnik sie troche meczy (najbardziej przy starcie spod swiatel). Jezdze,bo niunia na nich przyjechala z kraju autostrad rownych jak lustro - Niemiec.
zima 185/60/14 felga stalowa
+ zdecydowanie lepszy komfort i mniej stresowa jazda
+ silnik mniej obciazony oporami tarcia, co da sie odczuc
- duuuzo mniejsza przyczepnosc w zakretach
- przy duzych predkosciach czuc niedomagania opon o takim wysokim profilu
- no i niunia stracila na wygladzie
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Dzięki gonzoNapisał gonzo
A już myślałem, że nikt nie bierze pod uwage innych aspektów poza wizualnymiPrzywracasz wiarę w rozsądek Alfisti
![]()
Widzę, że moje odczucia z jazdy na stosunkowo dużych (17") felgach nie są odosobnione- ciągły stres o zawieche, wypatrywanie dziur, brak komfortu no i ten odczuwalny opór przy starcie.
Sam już nie wiem co o tym myśleć- z drugiej przecież strony prowadzenie w zakretach i margines bezpieczenstwa ktory daja jest ogromny. Będę musiał znaleźć jakieś optimum i nie wiem, czy nie będzie to przesiadka na 16". Wtedy 17" telefony z gumami poszły by na sprzedaż... :roll:
rafter, Ja jezdzilem Pontiac-iem Firebirdem z 91 na 20''/255 przod 285 tyl i komfort byl zajebisty i to jezdzilem po dziorawym Sosnowcu-wydaje mi sie ze trzeba kupe kazy wsadzic w zawieszenie zeby na duzych calach Alfa gonic bo standard nie wyrabia-takie jest moje zdanie
Niektórzy wspomnieli powyżej, że planują koła w rozmiarze: .../50/17 Sam przerabiałem ten temat, miałem: 205/50/17 i niestety nie polecam.
Po pierwsze ocierają z przodu przy skręcie, a z tyłu czasem o nadkola... (mam obniżone zawieszenie, ale podejrzewam, że w standardzie będzie podobnie, zwłaszcza podczas jazdy obciążonym samochodem),
Po drugie spadają osiągi w sposób zauważalny i odczuwalny.
Po trzecie wygląda to troszkę "balonowato"
Więc jeśli profil 50, to szerokość nie większa niż 195, ale w przypadku 17" koła i Alfy 156, to chyba za mało.
Pozdrawiam.
- Rafał
Nie napisze nic nowego :wink: wiadomo wygląd na duzych felgach jest bez dyskusyjny a ja brałem jeszcze pod uwage to zeby poprawić prowadzenie bo ma to dla mnie wieksze znaczenie niz np osiagi( zakrety to jest to) a co do minusow to jak wszyscy wiedzą, dziury i jazda po omacku po polskich drogach plus koleiny, krawezniki itp. ale i tak mysle ze warto.
PS mam u siebie 18-nastki z oponkami 225/40/18 i jakoś daje rade![]()
Raq ,ale pisząc ,,komfort'' nie miałem na myśli amerykańskiego tapczanu tylko bardziej chodziło mi o absolutna ciszę przy pokonywaniu dziur, a sam zawias audi ma dość krótki skok i jest bardzo sprężysty.PzdrNapisał RAQ
Im felga większa i z dobrego materiału to:
"+"
- lepsza sterowność (mniejszy profil gumy/szybsza reakcja na skręt)
- lepsza wentylacja hamulców
- większa sztywność masy nieresorowanej
- wygląd
"-"
- na kiepskiej nawierzchni (dziury, koleiny polska normalność) szybsze zużycie zawieszenia
- mniejszy komfort
- trudniejsze pokonywanie nierówności, czyli obniżona trakcja na nierównym
w sumie to na Polskę maks moim zdaniem 17", zimą 15-16"
ktoś jeszcze coś dorzuci?
Alfa RWD https://www.facebook.com/AlfaRWD