Suv o masie 1800 kg ,w miescie 25 tys mieszkańców,spala 10l ON![]()
Suv o masie 1800 kg ,w miescie 25 tys mieszkańców,spala 10l ON![]()
Mi 2,4 pali nie więcej jak 9L, średnio mieszczę się w 8L spokojnie.
Dzieki wszystkim za wpisy. Czas wiec szukac innej marki lub isc w strone niesmiertelnego 1.9...
Rybak - co masz na mysli piszac o 'nienowoczesnosci' D5 185? Tzn ze nie jest drogi w serwisie, rozrzad robi sie co 150 tkm, ze nie ma dodatkow podnoszacych spalanie i niepotrzebnie podnoszacych koszta eksploatacji? Kultura pracy tego silnika jest na wysokim poziomie, jest super trwaly - przebiegi po 600 tkm nie naleza do rzadkosci. Mnie D5 po programie Rica na 210 ps w takiej krowie jak S80 palil mniej niz 1.9 16V w GT...
Krajcok
GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
XKR 4.0 V8 kompressor
To,że ten silnik ma już swoje lata ( przestarzały,mało wydajny układ paliwowy),ale jest naprawdę pancerny.Nigdzie nie doczytałem się o jakiejkolwiek powazniejszej awarii osprzetu,nawet egr nie jest problematyczny.Turbina gtb2056 jest bardzo elastyczna,tzn fajny dół i całkiem nie głupia góra nawet w serii.Problem to jej chłodzenie wodne,ale ponoć nic z tym sie nie dzieje.Potencjał po programie to okolica 220km-230.Sam się napaliłem na volvo i to własnie z tym silnikiem,bo to ostatni dobry silnik volva.Jeździłem i mi bardzo odpowiadał w takim spaślaku jak xc60.
Według mnie,najlepszy diesel w klasie 5 cylindrów.
Wszystko sie zgadza, 2.0 jtd i d5 maja wydajne uklady.
Nie wypuscili przypadkiem D5 biturbo? To powinno miec duzo wydajniejszy uklad paliwowy.
Krajcok
XKR 4.0 V8 kompressor
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Tez mi sie wydaje, ze to za duzo nawet jak na wiekszego Diesla. Lepsza benzyna 2.0 wezmie mniej.
Krajcok
XKR 4.0 V8 kompressor