Kolego nie jestem analfabetą, nikogo ani niczego nie "hejtuje" cokolwiek ma to znaczyć, a przede wszystkim nikogo nie obrażam, więc i nie muszę mieć żadnych wyrzutów sumienia. Nie mamy po 15 lat żeby takie rzeczy wypisywać na forum - jeśli kolejny raz będziesz chciał mi przekazać osobisty komentarz zrób to chociażby poprzez PW.
Koledzy przed tobą potrafili odpowiedzieć w sposób bardziej kulturalny i rzeczowy. Nie wiem o co ci chodzi w twoim poście i nie chcę wiedzieć. Uprzedzając twoją odpowiedź, wiedz, że moje wątpliwości odnośnie tematu 2T są już rozwiane i naprawdę nie musisz więcej odpowiadać na moje pytania. Miłego wieczoru i niedzieli.
Witam.Przeczytałem cały fomtek na ten temat i chcę zadać tylko 1 pytanie: czy te dwa oleje Orlrn Platinum moto 2T , to są takie same i tylko różnią się etykietkami?Kupiłem ten 1 z brązową etykietą a nie ma u mnie tego drugiego z niebieską etykietą bym mógł je porównać.
Ostatnio edytowane przez an_mat ; 09-12-2013 o 12:45
http://www.sklep.platinumoil.pl/C-Ol...10969,%29.aspx szukaj u źródła
http://www.orlenoil.pl/oleje-dla-mot...M-MOTO-2T.html
Z obrazków wynika, że ten po lewej to raczej stara werjsja, sądząc po kształcie butelki.
TUTAJ są wszystkie karty bezpieczeństwa (zawierają w sobie karty charakterystyki).
Ostatnio edytowane przez supermajku ; 10-12-2013 o 10:16
Zakładamy, że przedział w jakim następuje zapłon ON to 55-70 stC, a temperatura w komorze spalania to 600-750 stC więc jak wytłumaczysz niecałkowite spalanie oleju 2T o czym wspomniałeś powyżej (wartości liczbowe różną się ze wzgl. na publikację). Taki olej 2T ma załóżmy flashpoint 90 stC. Dlaczego miałby się nie spalić?Orlen 2T ma temp. zapłonu większą niż 70 stopni....
Nie zgodzę się z Tobą, że syntetyki mają wyższą temp. zapłonu. W olejach 2T jest b. różnie. Prześledz proszę karty popularnych olejów do motocykli.
Tutaj bardzo proszę karta do pobrania![]()
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/1051%202-Takt-Motoroil_EN.pdf/$file/1051%202-Takt-Motoroil_EN.pdf wynika, że temp. zapłonu to >65 stC. Jakby co to oznaczenie 1052 to litrowa bańka, a 1051 - ćwiartka.
__________________________________________________ ____
Jak już napisałem podstawą są tu karty charakterystyk olejów 2T (mało info w nich jest, gdyż to nie olej do 4T). Większość leje powiedzmy olej XYZ bo leją inni, a inni leją bo.... bo co, na co i po co? Właśnie wiele osób wie dlaczego, więc cytując prezesa Ochódzkiego:
Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta.
Od ponad dwóch godzin siedzę i wgłebiam się w temat. Czy ktoś wie jaka jest liczba zasadowa (KOH) Mixolu S (od Orlenu i z Lotosu) oraz Orlenu 2T Semisyntetyka? Rozwiąże to np. sprawę tego dlaczego Mobil i Castrol są prawie OK, gdyż słabo myją (pisząc w uproszczeniu).
PS. Moja propozycja b. dobrego oleju to Valvoline DuraBlend™ 2T. Półsyntetyk. Drugim ciekawym i też w normalnych pieniądzach jest Eni (Agip) i-Ride Moto 2T. Karty można sobie wygooglować.
Ostatnio edytowane przez LukaSS ; 11-12-2013 o 17:12
A ja dziś przy okazji kupiłem olej 2t z kauflandu (żółty- po drenażu google podobno produkt poweroil z niemiec) półsyntetyk ,poprzednio 2t orlenowski. Też będzie smarował, dpf nie mam -jak się przekręci coś w układzie wtryskowym na pewno dam znać - ale nie dygam![]()