Odpowietrz układ
http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._sprzegla.html
Chociaż to z reguły pomaga na krótko, bo przecież doprowadzić do tego mogła uszkodzona część, jak pompa czy siłownik.
Odpowietrz układ
http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._sprzegla.html
Chociaż to z reguły pomaga na krótko, bo przecież doprowadzić do tego mogła uszkodzona część, jak pompa czy siłownik.
Witam,
mam podobny problem !
jakies 2-3 dni temu zauważyłem to samo co autor tematu - sprzęgło do połowy się zapada bezużytecznie, od połowy, może nawet mniej zaczynało brac, a wystarczyło puścic dosłownie centymetr od wcisnietego na maks pedału, aby auto ruszyło. Dzisiaj normalnie odpaliłem auto, przejechalem do pracy. Po wyjsciu z pracy wsiadam do auta, próbuje odpalic na jedynce z wcisniętym sprzęgłem i tu sie pojawil problem - auto zaczeło robić ''kangurka'' tak jak bym probowal odpalać na biegu bez sprzęgła. Wrzuciłem na luz, odpalilem raz jeszcze i wrocilem do domu - jakies 2 km.
Po powrocie chciałem podjechać w jedno miejsce, a tu problem - żaden bieg nie chce wskoczyć. Jedyną szansą na ruszenie jest na wyłączonym silniku ''podpompowanie'' pedału sprzęgła i ruszynie, bo wtedy bieg wbije spokojnie z tym że po 3-4-5 krotnym zmianie biegów znow nie jestem w stanie wbic biegu i od nowa musze całą procedure zaczynac, tj, gasic auto, pompowac i odpalac... Nie wiem czy to mit czy nie, bo jest to zasłyszane, że możliwe że problem tkwi z płynie hamulcowym - przyznam się bez bicia, że dopiero dzisiaj sobie uświadomiłem, że od zakupu Belli (1.5roku) nie wymieniłem jej płynu hamulcowego. Dodam że pod spód nie zaglądałem więc nie wiem jak tam pompa wygląda, a czy płyn ze zbiorniczka uciekł to też jest dobre pytanie - bo zazwyczaj jak sprawdzam co jakis czas poziom wszystkich płynów to nie przywiązuje uwagi czy jest 0.5 cm od maxa na wkaźniku, czy 1 cm. Nie wiem ile ewentualnie może przez taki wysprzęglik uciec, w tym momencie poziom jest ok 1 cm powyżej minimum, ale nie jestem w stanie stwierdzić ile było przedtem...
i ostatnie pytanie, jeśli okaże się wysprzęglik, był by ktoś w stanie podać link do alledrogo żeby mi wskazać jak on ma mniej wiecej wyglądać? (alfa 147 1.9 jtd 16v 2004r)
pozdrawiam
@rzepa U mnie po takich objawach była pompa sprzęgła do wymiany. Jeżeli płyn hamulcowy Ci gdzieś nie ucieka to stawiałbym na pompe. A pompować sprzęgło możesz za każdym razem jak tylko masz na luzie, nawet na zapalonym silniku. Przyjechałem tak rok temu 120km i nie polecam
wystukane paluchem z telefonu![]()
Witam!Uszkodzony wysprzęglik(siłownik)równoznaczny jest z mniejszym lub większym wyciekiem.Jeśli po dłuższym postoju sprzegło działa za którymś razem jest to objaw zapowietrzonego sprzęgła przez niewielki wyciek na siłowniku.Jeżeli na łączeniu silnika ze skrzynia nie ma absolutnie śladów płynu to do wymiany jest pompa.Czasem lepiej zaryzykować wymianę pompy zanim wyciągnie się skrzynię do wymiany sprzęgła.Pozdrawiam
Wysprzęglik wygląda tak :
http://www.autosklep24.pl/pl/p/Wyspr...LFA-147-/15153
- - - Updated - - -
Nie na 100% bo z pamięci , ale .. 1,9 JTD 16v ma raczej wysprzęglik na skrzyni (?) . Jakby był vin to byśmy doszli.
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
gepard - jeśli znajdziesz chwilke prosił bym o sprawdzenie czy wysprzeglik jest w czy na zewnątrz skrzyni. vin: zar93700003258405
-------
Gepard - jesteś w stanie podać tę samą informację dla mojego VIN - ZRA93700003380555
Z góry dziękuję.
-------
Całe szczęście. Też próbowałem sprawdzić w eperze, jednak nie bardzo chciał działać. W każdym razie wracając do mojej usterki - skłaniam się ku pompie. W sobotę dopiero będę miał czas żeby się tym zająć, ale skoro płynu nie ubywa to wysprzęglik jest raczej okej
Wytapatalkowane z SGS2