Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: [145] Ładowanie alternatorem

oran
    Gość

Domyślnie [145] Ładowanie alternatorem

A więc podładowałem prostownikiem aku lekko, pojezdzilem, troszke lepiej zaczal odpalac, ale na odcinku 5km po odpaleniu i dojechaniu do domu juz zero mocy prawie ma akumulator (nie kreci rozrusznika prawie, moze "jeden ząbek"), w boxerach alternatory maja takie niskie ładowanie, czy coś z moim jest nie tak? [bardzo mało podładowałem, bo przez pomyłke dałem na najniższy stopień w prostowniku, zamiast na najwyższy i ledwo co kręcił - ale zaskakiwało jak to w boxerach bardzo szybko]

Teraz podpialem znow pod prostownik - wczesniej nie mialem takich problemow z aku, ale po awarii pompy probowalem odpalic auto kiedy pompa wlasnie nie dzialala, i zmeczylem akumulator.

siwy144
    Gość

Domyślnie

Naładowac na full zostaw najlepiej na noc. A jak nie to aku to regeneracji

oran
    Gość

Domyślnie

Ale czy alternator na kilku kilometrach powinien doładować aku? Na włączonych światłach dodam.

siwy144
    Gość

Domyślnie

ja ostatnio wyczerpalem u siebie aku w 155 do maxa przejechalem do 5 km i po 4 dniach odpalila bez problemu. Było to teraz w mrozy. Może tez być to że masz słabe ładowanie. Sprawdza na swiatłach jakos bedziesz miał z 13,8V

homel86
    Gość

Domyślnie

najprosciej jest sprawdzic ladowanie jak zapalisz auto to odepnij kleme(-) jak masz dobre ladowanie nie powinien zgasnac

oran
    Gość

Domyślnie

Aha no dzięki za rade.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał homel86
    najprosciej jest sprawdzic ladowanie jak zapalisz auto to odepnij kleme(-) jak masz dobre ladowanie nie powinien zgasnac
    Jest to najprostsza droga do spalenia alternatora.Alternator powinien pracowac pod obciazeniem,jesli sciagnie sie kleme z aku (aku jest odbiornikiem i obciazeniem jednoczesnie o odpowiedniej rezystancji itd) moze to doprowadzic do jego uszkodzenia.Nie praktykowalem tego nigdy i nikomu nie polecam.

Jak napisal Siwy miernik w reke wlaczyc swiatla i mierzyc.Nie bede sie rozpisywal o metodzie mierzenia,ta ktora Ci podpowiadamy wystarczy by zbadac czy ladowanie jest dobre.

Nie napisales ile lat ma aku.Jesli po nocnym ladowaniu wrzucisz go do auta i np na nastepny dzien bedzie z niego detka,aku jest zasiarczony i wymaga ladowania odsiarczajacego badz wymiany na nowy
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Świeżak Avatar dencior
    Mieszka w
    Huta Krzeszowska
    Auto
    159 jtdm 8v; DL1000

Domyślnie

Witam. Właśnie wrócilem z garażu, gdzie sprawdzałem min. akumulator.
    Alfe mam 3 lata i nie zmieniałem aku nigdy. Pomiar na niskich obrotach (bez dodawania gazu) 14,06V, po włączeniu świateł, nawiewu, klimy i radia 13,94 V.

oran
    Gość

Domyślnie

No to ładnie chyba

Ja nabiłem aku i wiecie co się okazało? Rozrusznik się kończy, już kiedyś go naprawiałem (kantował, wyrobił się ten otwór od osi na samej górze, dałem tokarzowi i pięknie naprawił, w środku były przez to kantowanie pozrywane fragmenty magnesu), teraz podpinam pod aku, bendix przysuwa tryby ale one cos nie kreca sie tak jak powinny, coś sie tam zepsuło, czekam na diagnoze brata - czy rozbierać, czy nie.

W sumie to dobrze bo rozrusznik to 80 zł a alternator lub akumulator to... lepiej nie mówić

homel86
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A.
    Jest to najprostsza droga do spalenia alternatora.Alternator powinien pracowac pod obciazeniem,jesli sciagnie sie kleme z aku (aku jest odbiornikiem i obciazeniem jednoczesnie o odpowiedniej rezystancji itd) moze to doprowadzic do jego uszkodzenia.Nie praktykowalem tego nigdy i nikomu nie polecam.
    ja sobie tak sprawdzalem z tym ze kleme sie sciaga na chwilke i cos bylo nie tak pogrzebalem z kablami przy alternatorze sprawdzilem jeszcze raz i hulalo elegancko mozliwe ze mozna tak spalic alternator ale chyba przez 2 albo 3 sekundy nic sie nie stanie