Chyba pasuje skoro mam taki założony.Sam się zdziwiłem, a zauważyłem dopiero wtedy jak przyszły mrozy i zamiast trzymać mi 90 stopni to temperatura skacze cały czas miedzy 80-90Zajrzałem na termostat i zonk, co to jest
Wygląda jak do TS, ale z dołu zamiast jednej rurki, ma rozgałęzienie na 2 strony, grubsze i chudsze tak jak do JTD. I do grubszej jest podpięty wąż, a do chudszej wciśnięty korek od wina.
Hehe
Na jakim oleju jeździsz?
No właśnie się zdziwiłem bo płynu było sporo poniżej minimum i tez musiałem dolac. Teraz muszę dokładnie to skontrolować. Mi tez w drodze do pracy nie zdąży się zagrzac spokojnie na niskich obrotach dojeżdżamy przy tych temp. Olej to jeszcze castrol gtx 10w40. Uszczelka? No proszę mnie nie strasz....
Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk
Skontroluj płyn, czy ci nie ucieka, czy nie masz gdzieś wycieku. Możesz też zobaczyć czy ci nie puchną za bardzo węże (tak że nie można ich ścisnąć), i narazie jeździj.
Widziałem raz alfę z dupniętą właśnie tak uszczelką pod głowicą to miała maź nie tylko na korku ale i na bagnecie, oraz jak sie popatrzyło przez wlew oleju to wałki też były zawalone mazią, korek był cały oblepiony tym.
Dodatkowo powinno ci przybywać oleju, albo wgl nie ubywać (płyn miesza się z olejem i wydaje się że auto nie bierze oleju bo stan jest taki sam).
Bądź czujny.
plyn dolalem i zaznaczylem dokladnie ile jest, bede go kontrolowal, maz wystepuje tylko na korku tzn w srodku jego tak jak widac na zdjeciu, teraz sprawdzalem mazi nie ma na bagnecie i patrzac przez wlew na walki to one tez sa czyste, olej kontroluje raz w tygodniu teraz dokladnie przypilnuje czy poziom sie bedzie podnosil. maz wystapila dopiero teraz jak przyszly mrozy wczesniej nigdy nie wystapila, plyn raz dolewalem by bylo pomiedzy min\max moze z rok temu z nim tez nigdy nie mialem problemow i zadnych wyciekow nie bylo. tak jak pisalem wczesniej auto robi 4 km do pracy i jest gaszone stoi 8 h i wracam te 4 km i tak przez caly tydzien wiec z rana nigdy nie zdazy sie zagrzac moze to tu tkwi problem tej nieszczesnej mazi, olej tez nie jest jakis mega ale na razie musi pozostac, w przyszly poniedzialek w Irbisie wymieniam tuleje stabilizatora wiec moze oni obczaja problem i cos pomoga.
Powiem ci tak. U mnie też przez lato nie występowała maź, tylko teraz właśnie jak zaczęły się mrozy i wilgoć. Dodam że u mnie to na pewno nie jest uszczelka pod głowicą, bo robiłem głowicę, rozrząd i wszystko jakieś 3tys km temu, więc to na pewno odpada. Po prostu zbiera się wilgoć w silniku jak postoi, a że moja stoi na polu to trochę sie tego zbierze i takie coś występuje. U mnie wystarczy przejechać z 30km z dobrym tempem i nie ma nic pod korkiem.
Wytrzyj to pod korkiem, przejedź się z 30-40km z dobrym tempem i zobacz czy coś będzie pod korkiem.
Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 08-12-2013 o 12:20
moja tez stoi pod chmurka, jutro wytre przejade sie i sprawdze bo dzis mam kaca![]()
Zobacz na bagnecie czy nie ma tego masła, jak będzie to uszczelka do wymiany![]()