Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    gavu ale ja jestem spokojny czytajac tylko tego posta o DPFie pomyslalem ze koledze nagle sie odmienilo i chce traktorka;-) Ufff mam nadzieje ze to tylko moja bledna interpretacja a nie zmiana pogladow kupujacego
    W grę wchodzi tylko benzyna. Jak pisałem wyżej spodobała mi się Alfa od szerszenia, ale nie mam jeszcze wystarczająco środków, jakby tylko poczekała na mnie do wiosny

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Dużo przeglądam i dlatego zdecydowałem się na benzynę. Po pierwsze, bo mało jeżdżę, zazwyczaj po mieście, po drugie boję się nowoczesnych diesli (dwumasy/EGRy/Filtry DPF). Jakie wady ma silnik JTS też wiem, głównie nagar, ale wydaje mi się, że dobry olej i dobrej jakości paliwo (zamierzam lać VPorwer Shella) i problem nagaru zminimalizuje.
    Naprawde powiadam Ci zastanow się jeszcze raz nad tym jts. Ostatnio zglebilem temat ze tak powiem praktycznie i jts jedynie od kumatego użytkownika z pelna historia serwisowa i po sprawdzeniu w ASO (a nie żadne skp) Nawet 1.9 jts jst poblematyczny ... a ja widze ze ktoś chce kupic go za 20 k to zycze powodzenia (sam tak chciałem zrobić, dostałem po dupie wiec wiem jak boli

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Naprawde powiadam Ci zastanow się jeszcze raz nad tym jts. Ostatnio zglebilem temat ze tak powiem praktycznie i jts jedynie od kumatego użytkownika z pelna historia serwisowa i po sprawdzeniu w ASO (a nie żadne skp) Nawet 1.9 jts jst poblematyczny ... a ja widze ze ktoś chce kupic go za 20 k to zycze powodzenia (sam tak chciałem zrobić, dostałem po dupie wiec wiem jak boli
    A możesz coś więcej napisać w tym temacie?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Gdzie wyczytałeś, że to najmniej awaryjna jednostka? Chyba, że ją ktoś do 2.0 TS'a porównywał Za tak ubogie wyposażenie i do tego z tym silnikiem prawie 29000?! Dobre sobie.
    to ile warta jest max??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cezar_DE
    Mieszka w
    Bad Homburg
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS '07 Nero Carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Kolego, nie ma sensu siać paniki i tworzyć nie wiadomo jakie legendy o jts'ach. Wszyscy znają ich przypadłości (łańcuch, nagar), ale też nie wszystkich to dotyka. To nie jest sytuacja 0-1 - jak masz jts'a, który nie miał jeszcze wymienianego łańcucha, to lepiej żebyś miał przygotowane 4 tysiące na wymianę (plus laweta nie odstępująca Cię na krok), bo inaczej skończysz gdzieś w polu między Jarocinem a Pleszewem. Było kilka przypadków na tym forum, gdzie wymiana była niezbędna, ale jest również wielu forumowiczów, którzy nie mieli tego problemu. Może to kwestia czasu, a może nie...
    Innymi słowy przypadków wymiany łańcucha nie było aż tak dużo, żeby uogólniać i mówić, że to norma.

Zdrowia!
    Czarek

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum. Jestem zainteresowany kupnem 159 lecz mała jest moja wiedza na temat tego samochodu. Czy ktoś z obecnych doświadczonych użytkowników mógłby wypowiedzieć się na temat egzemplarzu: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bar...C30973252.html (chodzi mi o realny przebieg odpowiednią cenę itd) z góry dziękuję.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar piotrekkr
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    była: 159 1.9 jtdm Cinsoft, rocznik 2007, jest: Lex IS 250 2007

Domyślnie

Cytat Napisał czaklewski Zobacz post
    Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum. Jestem zainteresowany kupnem 159 lecz mała jest moja wiedza na temat tego samochodu. Czy ktoś z obecnych doświadczonych użytkowników mógłby wypowiedzieć się na temat egzemplarzu: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-bar...C30973252.html (chodzi mi o realny przebieg odpowiednią cenę itd) z góry dziękuję.
    Po pierwsze rocznik 2006 nie 2007. 2007 może być ona zarejestrowana co najwyżej. Po drugie wersja 8 zaworowa, czyli 120 KM nie 150. Ogólnie handlarz jak zwykle podrasował ofertę.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał piotrekkr Zobacz post
    Po pierwsze rocznik 2006 nie 2007. 2007 może być ona zarejestrowana co najwyżej. Po drugie wersja 8 zaworowa, czyli 120 KM nie 150. Ogólnie handlarz jak zwykle podrasował ofertę.
    Ale to podrasowanie na bezczela !! przecież widać obudowę silnika z 8V i kierownice z modeli 2006 .... co za menda z Radomia !!
    Już w takich ewidentnych rzeczach mataczy to co dopiero dalej będzie.... :/ niesmak w .uj !!

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Cezar_DE Zobacz post
    Kolego, nie ma sensu siać paniki i tworzyć nie wiadomo jakie legendy o jts'ach. Wszyscy znają ich przypadłości (łańcuch, nagar), ale też nie wszystkich to dotyka. To nie jest sytuacja 0-1 - jak masz jts'a, który nie miał jeszcze wymienianego łańcucha, to lepiej żebyś miał przygotowane 4 tysiące na wymianę (plus laweta nie odstępująca Cię na krok), bo inaczej skończysz gdzieś w polu między Jarocinem a Pleszewem. Było kilka przypadków na tym forum, gdzie wymiana była niezbędna, ale jest również wielu forumowiczów, którzy nie mieli tego problemu. Może to kwestia czasu, a może nie...
    Innymi słowy przypadków wymiany łańcucha nie było aż tak dużo, żeby uogólniać i mówić, że to norma.

Zdrowia!
    Czarek
    Czołem, nie sieje bynajmniej paniki, napisałem tylko ze ma być z pelna historia serwisowa i od kumatego użytkownika który dbal o auto i nadal podtrzymuje swoje zdanie Akurat jts w wawie do kupienia jest jak na lekarstwo i miałem przyjemność sprawdzić dogłębnie akurat jedna sztuke i po tym doświadczeniu mocno się zastanowię żeby je powtórzyć . Akurat kwestia problemów z jts jest wprost proporcjonalna z dbaniem o auto. Przy czym za dbanie o auto nie uważam bynajmniej zmiane oleju co 30k przebiegu i zalewanie go elfem 5w40 Ale jak już powiedziałem odpisze ta historie bardziej szczegolowo jak się ogarne Mogę tylko uchylić rabka tajemnicy ze mój niedoszly egzemplarz miał blad zmiennych faz rozrządu i ogolnie w wyszlo ze był zapuszczony mechanicznie, mimo ze tak bynajmniej nie wygladal

Użytkownik Rowerzysta Avatar tasiek
    Auto
    159 1.9 JDTM 8v '07

Domyślnie

Jako ze ostatnio to przerabilem to znowu przyczepie zle przyklejonych znaczkow "159" z tylu ) "same" sie zle nie przykleily, cos bylo robione. Ale pewnie sie czepiam handlarzy. W dodatku ta cena za golasy...

http://caroutlet.otomoto.pl/alfa-rom...C31444857.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-f-a...C31485667.html
    http://www.forum.alfaholicy.org/signaturepics/sigpic18915_1.gif