Witam. Poszukuję grzałki/podgrzewacza silnika wody. Jest coś takiego do Alfy czy niezbyt? AR 147 1.6TS 105km
Witam. Poszukuję grzałki/podgrzewacza silnika wody. Jest coś takiego do Alfy czy niezbyt? AR 147 1.6TS 105km
Masz problem z tym że silnik Ci się nie grzeje do 90 stopni?
wystukane paluchem z telefonu![]()
Nie. Po prostu chciałbym by się grzal szybciej jako iż mam auto na gaz i nie chce tankowac benzyny i zawsze rano czekam aż mi się na gaz przełączy a tak byłoby szybciej.
W "zrób to sam" było zamontowanie podgrzewacza cieczy:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/84791-156_montaz_podgrzewacza_cieczy_pelna_automatyka.ht ml
Najprawdopodobniej rozwalony termostat albo sam czujnik.
Jeśli chodzi o podgrzewacz to ja zakupiłem ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=3842449782
Dobry towar z frezem pod termistor, który jest w zestawie- polecam.
Sam opis montażu znajdujący się w "zrób to sam" jest w porządku. Można by tylko zastanowić się nad sterowaniem... Ale to już każdy robi jak chce.
Mierzyłem pobór prądu miernikiem cęgowym i w przypadku tego zestawu który kupiłem wynosi to 54,4A - całkiem spoko jak na 3 świece.
Jak zamontujesz podgrzewacz to poczujesz znaczną różnicę.
Jeśli ciecz chłodząca nie osiąga wymaganej temperatury to prawie napewno winą jest termostat. JA go sprawdzam w ten sposób, że zanim osiągnie temperature początkowego otwarcia (82 stopnie w dieslu), dotykam grubego węża, który idzie od termostatu do chłodnicy- jeśli termostat jest ok to wąż przy chłodnicy powinien być zimny.
W przypadku gdy tamta metoda nie daje mi pewności to demontaż termostatu i grzanie opalarką (z dokładnym nastawnikiem temperatury).
Pozdr.
Ile powinien zawołać za zamontowanie tej grzałki elektryk samochodowy?
147 1.9 jtd 2011-2018
159 1.9 jtdm q-tronic 2018-??
To pewnie zależy od elektryka, ale w przypadku prostego sterowania jak w opisie "Zrób to sam" 100zł weźmie. Jeśli będziesz chciał zastosować jakieś konkretne zabezpieczenia to cena zapewne rośnie...
Polecam ogrzewanie postojowe. U siebie zamontowałem i po 20min cieplutko w środku:p
''...a my lubimy jak pachnie lubimy ją czuć, my lubimy wąchać etyliny smród...''