Witam
Panowie i Panie mam pytanie odnośnie Czujnika temperatury wody a temperatury silnika a konkretniej wskaźnika temperatury .
Wymieniłem 2 tyg. temu termostat na nowy bez zmiany czujnika cieczy w nim się znajdującego i teraz mam tak że silnik mi się nagrzewa itd. ( wcześniej przy uszkodzonym termostacie i cały czas otwartym obiegu to nic z tego) nagrzewa się do 90 stopni podczas jazdy kiedy powietrze przechodzi przez chłodnica na wolnych obrotach i postoju wskazówka przekracza 90 stopni jest 100 ,może 110 i dopiero przy tej temperaturze czujnik włącza wentylator. czasem też przy normalnej jeździe wskazówka skacze z 90 stopni na 70 ale za chwilę znowu wzrasta do 90.
teraz moje pytanie czy to czujnik jest do wymiany ? raczej w uszkodzony termostat nie wierzę ponieważ niedawno wymieniony.
i drugie pytanie : jaka jest w miarę dobra firma produkująca wahacze do alfy za w miarę rozsądną cenę ?
---------- Post added at 12:50 ---------- Previous post was at 12:37 ----------
Odnośnie alfty to jest 1,6 bęzyna 99 rocznik.
Co prawda nie jest to problem który uniemożliwia jazdę ale nie lubię jak mi ta wskazówka lata, termostat jest wymieniony i powinien trzymać równo 90 stopni a nie 90-100-80 i znowu 90 i jak wspomniałem dmuchawa się załącza przy zbyt wysokiej temperaturze