Bardzo prosto sobie to wykombinowalem, po prostu oleje low sapsowe skladaja sie z lepszych jakosciowo elementow, zreszta wystarczy popatrzec na cene ze sa przewaznie drozsze niz te standardowe. Lepsza jakosc olejow przeklada sie tez na mniejsze zanieczyszczenie silnika wiec domniemuje ze nagaru tez bedzie mniej niz w standardowym produkcie olejowymA jak juz udowodniowo nagar bierze sie z oleju, wiec slaby olej duzo nagaru, lepszy mniej
![]()
no i od siebie dorzuce jedna rzecz...warto zalewac zestaw STP co jakis czas zeby przeczyscic wtryski i bak paliwapo czyms takim raz na 2-3 miesiace ladniej sie zbiera i troszke mniej pali
przetestowane na trasie Irlandia - Polska, Polska - Irlandia
http://skleptirpl.shoper.pl/pl/producer/STP/52![]()
Rozwinę temat oleju do JTSa. Alficzka znalazła nabywcę i obecnie rozkminiamy kwestię oleju, bo Pietia przekazując słowa Twardego mocno mnie zaniepokoił, że tylko Selenia 10W40. Nic nie mam do Selenii i do swoich najlepszych bolidów leję tylko ten olej. Ale nie do końca jestem przekonany o jego wyższości. Robię to bardziej po to, żeby mieć "czyste sumienie".
Bo cena wynika raczej z uwarunkowań biznesowych (jeden oficjalny importer).
W rzeczonej 159 aktualnie jest Mobil 0W-40, czyli teoretycznie lepszy niż 10W-40, ale, jak się okazuje nie jest to pełen syntetyk, tylko na "bazie technologii syntetycznej", czyli pewnie zmieszali mniej szlachetne grupy z wyższymi.
Słowo syntetyczny jest tylko marketingowym bełkotem. Ten sam olej w DE jest sprzedawany jako półsyntetyk.
Niby nic, ale zaufanie od razu leci.
I co teraz zalać (bo zdecydowanie już czas), żeby nie zj... sprawy? Motor pracuje idealnie i osiąga licznikowe 240kmph (według GPSa katalogowe 220kmph) i ma tylko 95kkm.
Jak dokładnie są sterowane (i smarowane) zmienne fazy? Bo rozumiem, że ich nieprawidłowe smarowanie to gwóźdź do trumny?
Pietia, co dokładnie powiedział Twardy?
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
Poprzedni właściciel mojego JTSa na podstawie swoich doświadczeń z podobnymi silnikami lał Motula. Ja nadal leję Motula (u jednego z 11 autoryzowanych dystrybutorów, więc ryzyko trafienia na podróbkę jest minimalne), a czy to ma jakieś znaczenie, to się pewnie okaże za jakiś czas...
Wklejam zatem dla potomnychTu jest wszystko opisane
http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...ts_wawa-2.html
selenia 5w40 jezeli juz. Producent nigdy nie zalecal polsyntetyka do jts !!! Inna sprawa ze sa w pelni sysnetyczne 10w40 ale nie oszukujmy sie to egzotyka.
Jezeli silnik pojechal 240 na autobahnie to znaczy ze jes zdrowy, teraz tylko sensowny olej, pilnowanie poziomu na bagnecie, zmiany co 10 tys km i mozna sie cieszyc jazda. Ewentualnei mozna plukanke zapuscic przy kazdej zmianie oleju jak chcesz nagar zwalczac, ale przy dobrym oleju to raczej bedzie zbyteczne![]()
Ja mam zalaną Selenie Star Pure Energy 5W-40
Co do smarowania wariatorów, to trzeba trzymać max poziom oleju i w tedy nie ma problemu z ich smarowaniem.
Tak, czytałem, sorki, za pomyłkę.
Ale widzisz to kwestia nazewnictwa, uregulowań prawnych i inwencji speców od marketingu.
U nas to syntetyk, w DE to półsyntetyk.
Może by nawet poleciał ciut więcej (według GPSa to było ~220kmph, kółka już zimowe 16"), ale żona powiedziała "dość".
Nagar akurat mogę sprawdzić, bo mam kamerę inspekcyjną i myślę, że jakoś dotrę.
Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T
kontynujacja z watku o zakupie 1.9 jts http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...ts_wawa-2.html
co do selenii to nie mam interesu w tym żeby bronic akurat tej marki, przytaczam tylko słowa Tomka Twardowskiego ze to olej wlasnie pod alfe robiony. Zreszta on ma takie zalozenie ze leje do swoich alf to co przewidział producent. do jts 2.0 leje selenie 10w60 a do jts 1.9 i 2.2 wlasnie 5w40. o 3.2 z racji egzotyki tego motoru nie pytałem.
A może producent nie przewidział po prostu ze jts z wtryskiem bezpośrednim tak szybko olej degraduje wiec dla swietego spokoju wlasnie należy skrocic interwal o polowe albo nawet jeszcze więcej i nie przejmować się tym co pisze producent w książce gwarancyjnej.
Wiec user wojtekf może spac spokojnie bo zmienia motula co 10k, dba o poziom oleju wiec jak dla mnie luz.
Chciałbym tylko zauwazyc ze motul na swojej stronie http://www.dobierz-olej.pl/ pisze ze 5w40 do niego wytrzymuje rok lub 20k przebiegu. Brawo wiec za uczciwość firmy, która nawet nie sili się na scieme ze pociągnie 30k. A jak wiadomo degradacja oleju wpływa na jego szybsze zużycie i obniżenie poziomu oleju a jak poziom oleju wpływa na silnik jts to już się przekonałem empirycznie
- - - Updated - - -
errata,
motul dla 1.9 jts w latach 2005-2007 podaje tak jak pisałem wyżej czyli wymiana co rok lub 20k przejechanego, natomiast dla 1.9 od 2009 roku podaje maks 34 tys km a olej ten sam. I weź tu bądź madry![]()
btw szerszen po podlaczeniu pod kompa tego twojego 1.9 ile ci pokazuje degradacji oleju mobila 1 ?