Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Temat: Nadmiar oleju a engine oil presuree low

Użytkownik Embrion Avatar Gemus
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Witam nie bede zakladal nowego postu bo napewno by mi sie za to oberwalo a przeszukalem i przeczytalem tu chyba wszystkie posty o podobnej tematyce i sam juz nie wiem co mam myslec moze cos doradzicie wiec tak mam Alfa Romeo 147 2.0. ts 20020 r 160 tys przejechane udezylem ostatnio miska olejowa o kraweznik chyba w okolicy korka bo tam lekko pekla i lecial olej powoli doejchalem do domu na 2 dzien dopiero zobaczylem ze jest wyciek jak odjechalem z garazu i byla plama moze z litr oleju wycieklo od tej pory niejezdzilem autem potem za kilka dni odpalilem samochod na jakies 15 sekund pewnie mial malo bardzo oleju bo juz mi wyskoczyl komunikat ze niskie cienienie oleju niewiem czy to moglo miec jakis wplyw na to wszystko, zamowilem uzywana miche na allegro w dobrym stanie i tak tez wygladala po przyjsciu dalem mechanika do wymiany miske filtr oleju oczywiscie olej kupilem 10w 40 castrol gtx wlali mi 4 litry oleju wszystko ladnie pieknie po odebraniu samochodu i odpaleniu odrazu wyskakuje mi na kompie engine oil pressure low i piszczalo nonstop silnik tez podejzanie dziwnie glosno chodzi przed wymiana chodzil ciszej owiele normalnie predzej mialem olej mobil 1 tez 10w 40 spoczatku myslalem ze moze wlali mi zamalo oleju bo kiedys jak jezdzilem mialem malo oleju to taki komunikat mi wyskakiwal na mocnych przechylach auta dolewalem i bylo ok wiec dolalem 500ml bo bylo 4 l a tam wchodzi cos kolo 4,4l i stwierdzilem lekka poprawe ze silnik ciszej chodzi odrobine i zadziej juz troche wyskakuje ten kompunikat o cisnieniu oleju wiec dolalem znowu 500 i znowu mala poprawa i potem znowu 500 i znowu 500 tak ze wyszlo razem tam kolo 6 l 4 l co wlali mechanicy podobno i 2 ja na bagnecie zabardzo niemoglem zobaczyc poziomu oleju bo ciemno juz bylo bagnet czarny a olej nowy tez gorzej widac dzisiaj w dzien dopieor dojazalem ze jest teraz sporo pnad max ale silnik chodzi prawie tak cicho jak kiedys a komunikat zadziej wyskakuje jak stoi na luzie albo chamuje czy przyspieszam jak jade jednostajna predkoscia to niepiszczy tez jak odpale silnik i olej jest zimny (gesty) to niepiszczy dopiero po rozgrzaniu sie odzywa niewiem co sie dzieje czy to moze mechanicy wymieniajac mi ta miche uszkodzili mi smoka albo pompe czy tez ja to zrobilem udezajac miska o burtnik a oni tego niezauwazyli silnik ma normalna moc nie zeby byl oslabiony nie widze roznicy dodam tez ze w tym samym zwyklym warsztacie wymienialem miske olejowa rok temu taki sam przypadek tylko ze dalem miche do spawania w tedy a byla mocniej peknieta niz teraz i w tedy niebylo takich problemow i wszystko bylo ok sam juz niewiem co mam robic czy podpiac pod kompa go czy zdjac miche i obejzec smoka jak radzicie co tu moze byc grane ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lesiu.Z
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    ZFA199 oraz ZAR930

Domyślnie

Cytat Napisał Gemus Zobacz post
    co tu moze byc grane ?

o yesu
    napisz to jeszcze raz, ale do chOOlery użyj jakiś przecinków i kropek bo tego czytać się nie da

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Gemus na początek to sprawdź ciśnienie manometrem. Jak będzie w normie to sprawdź czujnik i wtyczkę.
    Mimo wszystko podejrzewam, że silnik od twojego sposobu jazdy i utrzymania jest zepsuty.

Wysłane z mojego GT-I8190
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Masz do roboty panewki
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion Avatar Gemus
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Przed wymiana miski silnik dobrze i cicho chodzil i nigdy niebylo z nim problemow zadnych wiec niewydaje mi sie ze to od sposobu jazdy i utrzymania jest zepsuty, podpiecie pod komputer raczej nic tu nie pokaze? odrazu do dobrego mechanika wstawic zeby sprawdzil cisnienie czujniki i panewki?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Podstawa to ciśnienie. Przecież tu jest główny problem.
    Pierwsze niech sprawdzi ciśnienie, jeżeli wyjdzie za małe to wtedy micha w dół i oglądamy smok czy nie jest zgięty od uderzenia i te sprawy.
    Jeżeli smok jest cały, to ściągamy wszystkie panewki i oglądamy. W końcu gdzieś to ciśnienie musi uciekać.