Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Temat: Z BMW na Alfę Romeo

Użytkownik Embrion
    Auto
    BMW E46

Domyślnie Z BMW na Alfę Romeo

Witam serdecznie !
    Mam pytanie do wszystkich użytkowników Alfy Romeo z silnikiem diesla. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą auta obecnie posiadam BMW E46 320D silnk 2.0 diesel 150 km. Od początku brałem pod uwagę Alfę Romeo 1.9 JTD, ale jednak ostatecznie wygrało BMW czego dzisiaj żałuję. Auto trochę mnie pogrąża chodzi mi dokładnie o naprawy, wydałem już od września 5 tysięcy na mechaników. Oczywiście spalanie też jest większe, wychodzi mi 7.2 na trasie a cykl mieszany 7.8 nie wiem czy mam takiego pecha czy po prostu poprzedni użytkownik mojego samochodu jeździł i nie zmieniał niczego i teraz padło na mnie i muszę wszystko praktycznie robić. Wymieniłem oleje,filtry,świece żarowe, zregenerowałem turbinę, wymieniłem drążek zmiany biegów, założyłem drugi przepływomierz. A teraz mam do zrobienia dwumas, kolektor wydechowy, poduszka pod silnikiem, łącznik gumowy skrzynia - wał i termostat... Ten samochód mnie zrujnuje nawet nie chce myśleć ile to wszystko będzie kosztować najgorszy jest dwumas bo najdroższy...Boję się że jak to wszystko wymienię to padnie coś innego tylko teraz już nie wiem co... ;(
    Chciałbym zapytać Was jakie są najczęstsze awarie w Alfie Romeo z silnikiem diesla i jakie są koszty naprawy np. zawieszenie czy rozrząd, turbina, filtry etc Ponadto słyszałem że spalanie w Alfach jest rewelacyjne to też bardzo ważne bo obecnie to nie wiem co to ekonomia przy takim zużycia jak mam w BMW.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

nie zmieniaj auta, zostan przy BMW

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    nie zmieniaj auta, zostan przy BMW
    d
    dlaczego tak sceptycznie?

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

bo caly ten wpis brzmi jak tania prowokacja

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Wydaje mi się że ten temat (bądź podobny) był założony i wertowany przed przenosinami forum, i zostało w nim już wszystko powiedziane

Użytkownik Rowerzysta Avatar sulik
    Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

Zresztą Alfą to jeżdżą cwaniaki co hajsu nie liczą . 5 tysi na naprawę to dla alfisty nic

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Ludzie piszcie konkrety albo wcale, banialuki to do HP

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Micigózd
    Auto
    159 2.4 210hp '08

Domyślnie

Prawda jest taka, że wiesz co boli to bmw i jak je zrobisz to ci będzie służyć(chyba, że to auto ktoś porządnie katował), natomiast kupując alfę dostajesz auto, które czasem mimo pewnego źródła jest zagadką jeżeli chodzi o to co może się zepsuć, bo nie jesteś w stanie przy zakupie idealnie prześwietlić auto pod każdym kątem. Jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć o wytrzymałości/kosztach napraw alf to napisz chociaż jaki model cię interesuje, bo same w sobie jtd jest bardzo dobrym silnikiem, ale to już w jakiej budzie siedzi ma duże znaczenie na eksploatację.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Ja pomimo, ze mam Alfe to rowniez raczej proponowalbym zostac przy aucie w ktore wpompowalea juz sporo kasy i wiesz czym jezdzisz.. Ja u sie ie po zakupie wymienilem standard i zaczelo aie doprowadzanie auta do stanu uzywalnosci. Sa to rzeczy ktore przy zakupie wogole nie dawaly znac o sobie a nadwyrezaja portfel i ni chodgi tu o silnik - na silnik nie powiem zlego slowa, ale osprzet, zawieszenie itd to juz inna bajka. Niestety po przejechaniu 20 tys km zaczelo wszystko wychodgic, ale auta nie sprzedam - bo to alfa, a po drugie bo je juz znam i wiem co mnie czeka

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Cytat Napisał sulik Zobacz post
    Zresztą Alfą to jeżdżą cwaniaki co hajsu nie liczą . 5 tysi na naprawę to dla alfisty nic
    Różnie z tym jest bo znam takich co jeżdżą Alfami aż ''stanie''

Co do BMW jeżdżę trochę 200 konnymi dieslami i benzynowymi różnymi modelami to bardzo sobie polubiłem te samochody ich prowadzenie,wygląd,trakcję. Alfa Romeo ma tutaj wspólny mianownik z BMW jedynie czasami inne środowiska je kupują.