Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Alfa 147 albo 156 do 10.000zł. Warto?

Użytkownik Embrion
    Auto
    147

Domyślnie Alfa 147 albo 156 do 10.000zł. Warto?

Witam
    To mój pierwszy post...mam 26 lat i na wiosnę/lato będę chciał sobie kupić swój pierwszy samochód za cenę właśnie max do 10.000zł. Przejrzałem wiele marek, no i Alfa pod względem wyglądu i wyposażenia bije konkurencje. Jest wiele modeli 147, 156 nawet poniżej 10.000zł. Ale, są też i znacznie powyżej tej kwoty. Mówię o rocznikach 2002/2003. Rozbieżność jest dość duża. Czy warto brać pod uwagę te poniżej 10 tyś? Czy te tańsze to od razu pakowanie się w naprawy? Autem nie będę jeździł dużo, głównie do pracy a jak w trasę to na wakacje raz w roku. Chcę mieć po prostu fajne auto za niewielkie pieniądze dlatego właśnie rozważam Alfę. A więc podsumowując, czy za te pieniądze można coś znaleźć z w/w modeli czy dać sobie spokój?
    Pozdrawiam
    Karol

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Jasne, że się da Tylko od planowanego budżetu od razu odejmij koszt pakietu startowego (rozrząd, płyny, filtry) i szukaj odpowiednio tańszych egzemplarzy.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Karol737 Zobacz post
    Chcę mieć po prostu fajne auto za niewielkie pieniądze
    Golf MK III

A tak na serio, to przemyśl dobrze sprawę, bo cena zakupu to nie wszystko Musisz wziąć pod uwagę koszty eksploatacji (nie tylko pakiet startowy, ale te w późniejszym użytkowaniu też) oraz ewentualnych napraw. Może uda Ci się do wiosny dozbierać troszkę więcej grosza, wtedy będzie troszkę łatwiej z zakupem

Użytkownik Embrion
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    A tak na serio, to przemyśl dobrze sprawę, bo cena zakupu to nie wszystko Musisz wziąć pod uwagę koszty eksploatacji (nie tylko pakiet startowy, ale te w późniejszym użytkowaniu też) oraz ewentualnych napraw. Może uda Ci się do wiosny dozbierać troszkę więcej grosza, wtedy będzie troszkę łatwiej z zakupem
    Oczywiście zdaję sobie sprawę, że koszty zakupu to nie wszystko. A jak duży powinien być taki "pakiet startowy" czy 2-3tyś wystarczy na te wszystkie wymiany filtrów itd po zakupie? No i czy sama eksploatacja jest faktycznie tak bardzo droga? Da się oszacować ile miesięcznie muszę mniej więcej sobie odłożyć żeby ewentualne naprawy itd zrobić od razu?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Nie napisałeś czy chcesz Pb czy ON. Zależnie do motoru koszty robocizny np. przy wymianie rozrządu mogą być różne. Oprócz wielowahaczowego zawieszenia części zamienne nie są jakoś szczególnie droższe od podobnych aut innych marek. Tarcze, klocki to wszystko standardowe ceny. Aczkolwiek musisz pamiętać, że do Włoszki musisz mieć czasami więcej cierpliwości. (skrzypiące zawieszenie, nawet po wymianie elementów)

Użytkownik Embrion
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    Nie napisałeś czy chcesz Pb czy ON.
    Osobiście myślałem o 1.9 JTD. Ale, tak na prawdę czy to będzie PB czy ON to jest mi obojętne. Najlepiej żeby była to jednostka najmniej problematyczna. No i żeby nie była większa niż 2 litry

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wodny
    Mieszka w
    Tomaszów Mazowiecki
    Auto
    Była Alfa 147 1.9 , GTV 2.0 jest 156 2,5 v6

Domyślnie

Rozrząd w JTD 1.9 w granicach tysiąca zrobisz na dobrych częściach

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Wszystko jest uzależnione od tego jaki egzemplarz uda Ci się zakupić (chodzi o to jak ktoś przed Tobą dbał o auto). Zarówno benzyna jak i diesel mogą być bardziej lub mniej problematyczne wszystko zależy od tego co napisałem w poprzednim zdaniu. Jak kupisz zaniedbane auto, to w każdym przypadku dołożysz do interesu.
    Jeśli chciałbyś 147 to 1.9 JTD 8V/16V lub 1.6 TS (bez wariatora) 105 KM, ale jeden problem Ci odpada
    W przypadku 156 biorąc pod uwagę kryteria jakie ustaliłeś, to tez raczej skłaniałbym się ku 1.9 JTD.
    Musisz pamiętać o tym, że silnik 1.9 JTD też może szarpnąć po kieszeni, a w zasadzie nie sam silnik a jego osprzęt (po prostu do tanich nie należy), mam na myśli turbosprężarkę, dwumasowe koło zamachowe, układ CR - nie kupujesz nowego auta, więc musisz się z tym liczyć, że nawet w zadbanym aucie coś może się po prostu skończyć.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Karol737 Zobacz post
    Osobiście myślałem o 1.9 JTD. Ale, tak na prawdę czy to będzie PB czy ON to jest mi obojętne. Najlepiej żeby była to jednostka najmniej problematyczna. No i żeby nie była większa niż 2 litry
    No to faktycznie zostaje Ci tylko jtd.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147

Domyślnie

A warto interesować się ogłoszeniami gdzie auto oferowane jest z bardzo bogatym wyposażeniem, skóra itd a cena poniżej 10tyś? O, na przykład coś takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-5-d...C31843228.html
    Czy tego typu ogłoszenia sobie odpuścić? Pomijam fakt, że chyba 1,9 JTD nie spali poniżej 5l