Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Felgi i opony, jaki rozmiar ?

Piciu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał redzi
    Ja u siebie mam ET 20
    Ale opona jeszcze nie ociera na dziurach o nadkole? :mrgreen: Ale fajnie to wygląda, bo koło siedzi bardziej na zewnątrz auta 8)
    Przy bardzo dużej różnicy ET w stosunku do wartości fabrycznej, mogą się szybciej zużywać łożyska kół, bo inaczej przenoszą obciążenia

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Gtv TS 916 Lusso, 156 JTD SportPack

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Cytat Napisał Piciu
    Nie wiem, czy już gdzieś tego na forum nie było...
    Do Gtv są trzy podstawowe rozmiary: 195/60/15, 205/50/16 oraz 225/45/17.
    Przy dobieraniu felg aluminiowych zwróć uwagę na ET, najlepiej jakby było w granicach 30-35. Niektóre Alfy mają alusy z ET=41,5mm, ale wtedy koło zaczyna chować się w nadkolu, a to już nie wygląda za ładnie. Oryginalne fele do Gtv miały ET=35 lub rzadziej ET=30.
    Pozdr!
    Piciu
    Żałuję że nie przyczytałem tego postu wcześniej :/

Zakupiłem opony w rozmiarze 205/55/R16. Czy bedzie to mialo bezposredni wpływ na jakis aspekt użytkowania opon??

redzi ajk Ty dajesz rade jezdzic na 18" ? Mnie 17" przyprawiaja o ból glowy przez te doły...
    Łatwo nie jest na tych 18-nastkach ale prowadzenie po zakretach rekompensuje wszystko no i wygląd
    A co do ET to jest idealne bo koła nie są schowane w nadkola i nawet założyłem dystanse na tył zeby je jeszcze troche wysunąć, jesli chodzi o obcieranie to nic takiego się nie dzieje chyba że na maxa skreca koła to minimalnie czuje opór i mam większy promień skrętu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar qbas
    Mieszka w
    Mrągowo / Warszawa

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Zakupiłem opony w rozmiarze 205/55/R16.
    bardzo dobry rozmiar kupiłeś, to jest poprawny zamiennik, wystarczy sobie przeliczyć na jakiejkolwiek stronie sklepu z oponami (przykładowo opony.com.pl)

różnica między 225/45/17 a 205/55/16 to 2mm średnicy, a do 205/50/16 to już 22mm !!
    QbaS
    75 3.0 V6 Corsa, Giulia '68

Piciu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał qbas
    bardzo dobry rozmiar kupiłeś, to jest poprawny zamiennik
    O, witaj Qbas Rzadko tu zaglądasz, na alfaclub można Cię częściej spotkać
    Wracając do rozmiaru - poprawny, ale bardziej do 3.0/3.2 V6, i tylko w wypadku, gdy przeliczasz z 225/45/17 na 16-calowy zamiennik (czyli tak, jak Qbas zrobił). Nawet instrukcja podaje do V6 opony 205/50/16, a dopiero w opcji 225/45/17, choć każdy szanujący się posiadacz trzylitrówki na lato niczego poniżej 17 cali nie założy :mrgreen:
    Tak więc do TS-ów na pewno bardziej poprawny jest 205/50/16, jak pokazano na załączonym poniżej obrazku:

Pozdr!
    Piciu

Mieszka w
    Mrągowo / Warszawa

Domyślnie

Cytat Napisał Piciu
    O, witaj Qbas Rzadko tu zaglądasz, na alfaclub można Cię częściej spotkać
    zaglądam często, rzadko się udzielam ale to i tu jak i na alfaclubie

Cytat Napisał Piciu
    Wracając do rozmiaru - poprawny, ale bardziej do 3.0/3.2 V6, i tylko w wypadku, gdy przeliczasz z 225/45/17 na 16-calowy zamiennik (czyli tak, jak Qbas zrobił). Nawet instrukcja podaje do V6 opony 205/50/16, a dopiero w opcji 225/45/17, choć każdy szanujący się posiadacz trzylitrówki na lato niczego poniżej 17 cali nie założy :mrgreen:
    Tak więc do TS-ów na pewno bardziej poprawny jest 205/50/16, jak pokazano na załączonym poniżej obrazku:
    no dobra, obrazkiem mnie pokonałeś (i szczerze mówiąc zdziwiłeś, sprawdzę w swojej kopii ) niemniej wolałem założyć profil 55 bo na 50 auto jest po prostu niżej !

naturalnie do V6 16tki nie przystoją ale to wynika raczej z problemu z ET (ach te zaciski Brembo ) niż ze średnicy
    QbaS

Damian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Piciu
    Oryginalne fele do Gtv miały ET=35 lub rzadziej ET=30.
    A ja mam taki epytanie zw. z ET. Czy zatem TE FELGI - >LINK

ktore dedykowane sa do AR, ale ET wynosi 41,5 nie beda pasować? :roll:

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Gtv TS 916 Lusso, 156 JTD SportPack

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Cytat Napisał Piciu
    Oryginalne fele do Gtv miały ET=35 lub rzadziej ET=30.
    A ja mam taki epytanie zw. z ET. Czy zatem TE FELGI - >LINK

ktore dedykowane sa do AR, ale ET wynosi 41,5 nie beda pasować? :roll:
    Może by i pasowały( choć nie mam pewności) ale z takim ET będziesz miał bardzo "schowane" felgi , ja mam u siebie ET 20 a i tak zastosowałem dystanse żeby je bardziej wysunąć

Piciu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał redzi
    z takim ET będziesz miał bardzo "schowane" felgi
    Dokładnie tak! Może już ktoś próbował założyć właśnie te fele (bo to są od 156) i wypowie się, czy np felga nie ociera o zacisk hamulcowy.
    Cytat Napisał redzi
    ja mam u siebie ET 20 a i tak zastosowałem dystanse żeby je bardziej wysunąć
    Hehehe... Musze to kiedyś na żywo zobaczyć! Aż nie chcę wierzyć, że Tobie Redzi nigdzie nic nie obciera Ale wygląda pięknie! :wink:
    A ja właśnie założyłem zimówki na oryginalnych aluskach od Gtv, tych najbardziej popularnych, 16-calowych z ET=35
    Pozdr!
    Piciu

Mieszka w
    Mrągowo / Warszawa

Domyślnie

Cytat Napisał Piciu
    Dokładnie tak! Może już ktoś próbował założyć właśnie te fele (bo to są od 156) i wypowie się, czy np felga nie ociera o zacisk hamulcowy.
    mocno schowane to nie będzie, to jest parę mm w końcu widziałem Gtvki na tych mniejszych telefonach ale nie wiem czy założone tak po prostu bez żadnych dystansów itp

btw. Piciu jakieś V6 szukasz ? silnika, Gtv czy 156 ?
    QbaS

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Żałuję że nie przyczytałem tego postu wcześniej :/

Zakupiłem opony w rozmiarze 205/55/R16. Czy bedzie to mialo bezposredni wpływ na jakis aspekt użytkowania opon??
    Spal gumę kilka razy albo zalicz jakiś tor - będziesz miał profil 50

PS. A tak na poważnie, to jeśli nic nie obciera to nie ma czym się przejmować. Nie chce mi się liczyć dokładnie, ale załóżmy, że zwiększyłeś średnicę o ten 1cm, to de facto gumy przyrosło w twoim przypadku w granicach 1,2%. Takie przekłamanie będzie miał licznik, czyli jak na liczniku będzie 100km/h - radar "milicjanta pokaże 101km/h, a olej będziesz wymianiał nie po 10000km tylko 9900km DD