Znalazłem dla zwolenników montowania zestawów HID coś takiego: http://www.xenonowe.pl/oferta/modyfi...mopoziomowanie
Znalazłem dla zwolenników montowania zestawów HID coś takiego: http://www.xenonowe.pl/oferta/modyfi...mopoziomowanie
Ten układ poziomowania jest do dupy. Znalazłem to już dawno temu na alegroszu. Ale..... Co Ci po poziomowaniu auta? Jak będziesz jechał po górkach to lampy będą ciągle w poziomie. Czyli? Jadąc pod górkę będą Ci świecić w glebę i a z górki nie oświetlą Ci nic bo zamiast na drogę będą świecić w górę czyli wszystkim po oczach
Poziomowanie ksenonów ma działaś względem os poziomej auta a nie horyzontu![]()
Sprawdzałem bo mam auto z ksenonami. Więc bądź powściągliwy z oceną czyjejś wiedzy (kultura). Fabryczne poziomowanie działa na zasadzie różnicy ugięcia zawieszenia przedniego i tylnego (dokładnie to lewej strony) a nie pochylenia auta względem horyzontu, zera cze czego tam jeszcze nie wymyślą.
Tak więc ta zabawka za 499zł tylko utrudni jazdę w nocy po górkach.
Tylko ze jak przypuszczam lampa tez ma jakies okreslone widelki w ktorych sie porusza,mam racje?
Jakie widełki? Może się ruszać w pełnym zakresie regulacji. Tak jak możesz kręcić ręcznie.
Jeżeli twoje wypowiedzi dotyczą oryginalnie montowanego poziomowania to jesteś w błędzie pisząc, że poziomowanie nie dostosuje oświetlenia samochodu na pochylonej jezdni. Jeżeli jednak twoje wywody dotyczą tego badziewia z allegro za 499zł to masz racje - badziewie nie będzie działać prawidłowo.
P.S.
Nie oceniłem niczyjej wiedzy lecz konkretną wypowiedź.
To celem wyjaśnienia.
Fabrycznie są dwa czujniki. Przód i tył. Oba mierzą ugięcie/przesunięcie wahacza. Jednostka sterująca odczytuje sygnały z obu czujników i różnicę wartości interpretuje jako przechylenia auta w wyniku czego dopasowuje wysokość świecenia reflektorów. Jeżeli z takim fabrycznym układem wjeżdżasz pod górkę to zmienia się pochylenie auta ale nie względne ugięcie/przesunięcie wahaczy. W rezultacie nie ruszają się światła. Świecą tak jak przed wjazdem na górkę. I to jest poprawne.
W przypadku tego pudełka za 499zł jest zupełnie inaczej. To urządzenie jest zwykłą poziomicą elektroniczną. Tak samo zinterpretuje obciążenie bagażnika jak podjazd pod górkę. Więc z tym urządzeniem wjeżdżając pod stromą górkę światła się "położą" a zjeżdżając będą się podnosić.
Tak to wygląda.
Jeżeli teraz się zrozumieliśmy i nadal twierdzisz że fabryczne ksenony zmieniają położenie na skórek podjeżdżania pod górkę to powiedz mi co za ten stan rzeczy odpowiada. Jeżeli coś takiego masz u siebie to z pewnością ja tego nie mam. A sprawdzałem jak się zachowują u mnie fabryczne ksenony przy wyjeżdżaniu np z garażu podziemnego lub w górach. Dla fabrycznego ksenonu nie ma znaczenia czy jedziesz z górki, pod górkę czy po prostym. Zareagują dopiero na różnicę wskazań z obu czujników. A przecież jadąc pod górkę ta wartość się nie zmienia. Pomijam marginalny wpływ wychylenia wektora środka ciężkości auta.