Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 205

Temat: Przekonaj mnie do Alfy. ;]

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Ileś tam aut w życiu miałem różnych marek ale to właśnie w Alfonsach padły mi trzy silniki:
    - w 2.0 TS przebieg niewiele ponad 100.000 - panewki,
    - w 3.0 V6 przebiegi około 200.000 - panewki
    Jestem przekonany, iż nie miałem jakiegoś specjalnego pecha - tak po prostu jest. I z tym się trzeba liczyć.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Embrion
    Auto
    Nie Alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał Gracekk Zobacz post
    Ja od wymiany zrobiłem ponad 2,5 tyś i dolałem niecały litr
    !!!
    To ja wam zdradze sekret. Posiadam 3 auta. Do wożenia "cegieł": OPEL COMBO 1.7 cdti - leje olej bez ograniczeń
    CMAX 2005r. 2.0 cdti - nie dolewam. Golf IV 1.9 TDI 90 km, i tutaj uwaga - w ogole nie dolewam oleju a auto ma juz 330 k najechane. Na pewno cos bieże, ale co 10k przebiegu jest to niezauważalne na bagnecie.
    Z tego co dotychczas się dowiedziałem:
    Alfa to zajebiste auto
    Alfa ma słabe, mało wytrzymałe zawieszenie, które jest bardzo drogie.
    Alfa ma bardzo dobrego diesla.
    Alfa jest uzależniająca (to chyba tak jak BMW).
    Alfa ma przecietne benzynowe silniki, które pieszczą słuch swoim wydźwiękiem ale zmuszaja do kupowania oleju w tych samych ilosciach co benzyny

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Jeśli przesiądziesz się z golfa IV 90KM na 156 JTD to niestety "lekko" się rozczarujesz (oczywiście jeśli chodzi o koszty utrzymania)! Zawieszenie w golfie jest nieśmiertelne!! Ktoś wcześniej pisał, że w 156 wytrzymuje 30-60 tysięcy. Poczytasz troszkę forum, to dowiesz się, że potrafi paść po 10 tysiącach (sporadycznie nawet wcześniej).
    Jeśli chodzi o JTD to sam silnik jest twardzielem, ale jego osprzęt w porównaniu do TDI 90 to taki super już niestety nie jest. JTD mają też dwumasę. Ludzie podniecają się, że JTD potrafi w trasie zejść poniżej 6-ciu litrów. TDI potrafi taki wynik osiągnąć w mieście
    Poczytaj forum, a dowiesz się jeszcze o zgniłej podłodze i progach.
    Elektryka/elektronika pewnie szybciej padnie w alfie, ale na 99% alfa będzie miała zdecydowanie lepsze wyposażenie elektryczno-elektroniczne (w porównaniu do G IV).
    Jeszcze jeden minus! Z tego co pamiętam alfa wypadała gorzej w testach zderzeniowych niż VW.
    Benzynowe R4 są drogie w utrzymaniu (serwis, wymiana napędu rozrządu, zużycie paliwa i oleju) i potrafią się zatrzeć...

Plusy:
    Zawieszenie 156 w porównaniu do octavii I (kuzynka golfa) bardziej komfortowe.
    Precyzja prowadzenia nieporównywalnie większa w przypadku alfy.
    Można dosyć łatwo trafić alfinę na pożądanym wypasie.
    Fajne i wytrzymałe silniki 2.5 V6, które można gazować!
    Niektórym podoba się wygląd.

Moim zdanie jeśli koniecznie ma to być 156 to z V6

Pozdrawiam!

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał LordSpooky Zobacz post
    Alfa ma przecietne benzynowe silniki, które pieszczą słuch swoim wydźwiękiem ale zmuszaja do kupowania oleju w tych samych ilosciach co benzyny
    Ja wiem czy przeciętne? Poza tym to jest kolejny mocno krzywdzący ogólnik, bo jakoś nie słychać żeby do JTSów (na bazie rozwiązań GM) lało się tyle oleju co benzyny... Tylko tutaj wchodzimy w inną kategorię cenową.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tomaszow Maz.
    Auto
    159SW 1.9 175km 2007, Giulia 2017 2.0TB 200KM

Domyślnie

!!!
    Alfa ma słabe, mało wytrzymałe zawieszenie, które jest bardzo drogie.
    Powiedzmy że drogie, pojęcie bardzo drogie to przesada.
    Cała reszta - zgadza się

Użytkownik Świeżak Avatar Bandicoot
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO GT 1.9JTD

Domyślnie

Jeszcze nie napisałeś że Alfa ma wygodne wnętrze, w którym aż miło przebywać. Serio...-te fotele w GT są jakby nie z tej bajki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gracekk
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Była: AR 156 SW 1.8 TS, AR 156 SW 2.4 20V. Jest: Passat B6 BMR

Domyślnie

!!!
    To ja wam zdradze sekret. Posiadam 3 auta. Do wożenia "cegieł": OPEL COMBO 1.7 cdti - leje olej bez ograniczeń
    CMAX 2005r. 2.0 cdti - nie dolewam. Golf IV 1.9 TDI 90 km, i tutaj uwaga - w ogole nie dolewam oleju a auto ma juz 330 k najechane. Na pewno cos bieże, ale co 10k przebiegu jest to niezauważalne na bagnecie.
    Ale moim zdaniem porównanie Niemca do Włocha i w tym przypadku diesla do benzyny mija się trochę z celem Sam jeździłem Vectrą z japońskim silnikiem 1.7 TD i fakt, że oleju to tam ubywały znikome ilości choć ponad 220 tyś miał. Taki jest urok Twin Spark'a w końcu z 1.8 wycisneli 144 km a niemiec już potrzebował turbo by uzyskać niewiele więcej (150 km).

Użytkownik Embrion
    Auto
    Nie Alfa :)

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Ludzie podniecają się, że JTD potrafi w trasie zejść poniżej 6-ciu litrów. TDI potrafi taki wynik osiągnąć w mieście
    Wiem coś o tym. To prawda
    Poczytasz troszkę forum, to dowiesz się, że potrafi paść po 10 tysiącach (sporadycznie nawet wcześniej).
    Wszystko zależne od stylu jazdy i dróg. No trochę lipa.

Musze się przyznać, że poza faktem, że te auta bardzo mi się podobają i że są mega wypasione w środku, to już nic więcej do mnie nie przemawia. Na ostateczną decyzję wpłynął by fakt przejażdżki (chciałbym zobaczyć czy faktycznie tak dobrze się prowadzi i czy dobrze czuję się w środku). Będę rozglądał się za jakimś egzemplarzem wg Waszych wskazówek. Jak coś znajdę to poproszę Was o ocenę oferty sprzedaży.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Cytat Napisał Gracekk Zobacz post
    Taki jest urok Twin Spark'a w końcu z 1.8 wycisneli 144 km a niemiec już potrzebował turbo by uzyskać niewiele więcej
    Co ty pieprzysz?! Weź strzel baranka i przemyśl to, co napisałeś.

Jak Ci TDI nie bierze oleju (co mnie trochę dziwi, bo zwykle głowica przy takim przebiegu już nowa nie jest, ale w sumie mój TS też pod tym względem daje radę) to śmigaj golfem. A ludziom, którzy wmawiają innym, że tylko golfy I i II były niezniszczalne możesz śmiało na buty nasikać. Szczególnie, że osoby te mają następujące doświadczenia motoryzacyjne: alfa 156 ---> moje pierwsze (i jedyne) auto.

Jakby nie patrzeć alfa 147/156 to auto z gównolitu, ale jeśli to zaakceptujesz to da się je lubić

- - - Updated - - -

Jeszcze jedna obciachowa sprawa! Szczególnie jak masz kobietę. Jedziesz alfą po mieście NA SPRAWNYM ZAWIESZENIU, a ona skrzypi jak podłoga w babcinej chatce (alfina oczywiście)! Wstyd jak ch... Ale żeby byś uczciwym to i A4 takie cuda się zdarzają (w g IV nie).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gracekk
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Była: AR 156 SW 1.8 TS, AR 156 SW 2.4 20V. Jest: Passat B6 BMR

Domyślnie

Co ty pieprzysz?! Weź strzel baranka i przemyśl to, co napisałeś.
    Tego typu rzeczy mogłeś sobie darować lub napisać babci w życzeniach... A z gównolitu to możesz mieć buty, w których chodzisz na co dzień wszędzie z buta...