Ktoś pytał o to, skąd jestem. Mieszkam w Krapkowicach, 25 km od Opola. Niestety, na razie nie miałbym jak pojeździć, bo plastiku jeszcze brak ;D
Sprawa jest już przesądzona. 166 ;D Ostatecznym czynnikiem stała się informacja że w 156 blachy nie były cynkowane.
Nad wersją silnikową się zastanowię.Pewnie 3.0V6 lub 2.0TB. Choć nadal 2.0TB mnie pociąga. Wiem tylko że będę szukał egzemplarza ze skórzaną tapicerką, materiałowa nie pasuje mi jakoś do wnętrza :]
Mam nadzieję, że jak najszybciej będę mógł w profilu zmienić posiadany samochód na AR 166 ;D Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
Arek
Tylko weź pod uwagę że koszty utrzymania 166 będą 10 razy wyższe niż pandy. Dosłownie 10 razy wyższe, wiem bo sam przesiadłem się kiedyś z seicento do 166 3.0v6. Świetny samochód, z tym że problematyczne i drogie zawieszenie tylne. Jeśli Cie stać, nie zastanawiałbym się z tym że jednynie 3.0 brałbym pod uwagę. TB jest strasznie wymagająca w utrzymaniu, jeśli trafisz na kiepski egzemplarz to może skończyć sie kolosalną wtopą. Jeśli chodzi o to jak ciągnie od dołu to wierz mi, po przesiadce z 1.1 i tak będziesz musiał jeździć delikatnie takie samochód ma pierdolnięcie. Ja pamiętam że na początku bałem się przekraczać 3000obr. To auto naprawde przyśpiesza i dzięki ogromnemu momentowi obrotowemu daje poczucie przyśpieszania od razu od 1000obr. Momentu jest tyle że na 3 biegu możesz jechac i 10km.h i 150km/h, sprawdzałem własnoręcznie.
Oj, świeżo po otrzymaniu plastiku do ~200KM dużego autka? Czy nie mierzysz zbyt szybko zbyt wysoko?![]()
Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
www.a-moto.pl
Nie szukaj tylko 166 ze skórą siedzenia zawsze można wymienić a są tanie Skup się na stanie technicznym.
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Nie kieruj się tylko skórą tak jak pisze kolega wyżej. Ja szukałem alfy 166 z silnikiem 3.0 kilka miesięcy i niestety nie znalazłem takiej która by nie wymagała dużego wkładu finansowego już na samym początku w silnik. A najgorsze było to że jak już kupiłem z silnikiem 2.4 to teraz na forum są nawet do sprzedania 3.0 a jak szukałem to nie było żadnej. Także powodzenia w szukaniu
![]()
Z roku na rok coraz ciężej jest znaleźć nie zajeżdżoną 166 v6. To wszystko dlatego że ludzie kupują samochód za niewielkie pieniądze myśląc że serwis też będzie tani. Nic podobnego 166 jest droga w serwisowaniu, zresztą jak przystało na limuzynę.
arnold777 a jakie będziesz miał fundusze na zakup alfy z takim silnikiem? Minimum to chyba trzeba mieć z 10 tys ja miałem około 13 i nic nie znalazłem co by mnie zadowalało.
może źle to ująłem ale nie chodziło mi tylko o wartość 0-100km/h bo to jedna ze składowych wpływających na moje postrzeganie szybkości samochodu. Większa moc (czyli też 0-100), dobry sztywny zawias i tył napęd to zazwyczaj szybki samochód, dający też dużo radości. Ale jak piszesz, mniejsza o to, bo nie o tym ten temat
Żeby nie było całkowitego OT, to co można na pewno poradzić cierpliwość. No i szukaj tego silnika który sobie wymarzysz do skutku, żebyś zaraz o sprzedaży nie myślał. I najlepiej się przejedź tymi które typujesz.