U mnie był wysprzęglik trafiony a płyn zbierał się pod gumkąi wycieku nie było widać .
Wymieniłem ... a po kilku tygodniach padła pompa .
U mnie był wysprzęglik trafiony a płyn zbierał się pod gumkąi wycieku nie było widać .
Wymieniłem ... a po kilku tygodniach padła pompa .
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368
Jutro będę sprawdzał wysprzęglik.
Wytapatalkowane z SGS2
Jestem po sprawdzeniu wysprzęglika. Wszystko wygląda okej, wycieków brak, nigdzie nie ma śladów płynu. Odpowietrzyłem układ - jest lepiej ale jeszcze nie idealnie. Także obstawiam na uszkodzoną pompkę sprzęgła. Powiedzcie mi proszę czy da się ją odkręcić w domowym zaciszu, czy musi być podnośnik lub kanał? Ewentualnie wyciągał ją ktoś z Was już?
pytanie do ludzi w temacie,
bede na etapie wymiany wysprzęglika, prosił bym o opinie, jakie firmy brać pod uwagę jeśli chodzi o tą część. Czy ten, co kolega gepard firmy TRW podesłał będzie ok? Bo niestety jestem laik, wiem że zawieszenie tej firmy jest najlepsze do naszych samochodów, ale jak z innymi podzespołami? Bo cena 130 zl nie jest jakąs dużą, a chce już coś pewnego założyć. Oczywiście jeśli TRW jest dobrym towarem w dobrej cenie, to będe jak najbardziej szczęsliwy i pieron wie czego szukać nie będe. Czekam na opinie
pozdrawiam
@rzepa - kupuj TRW. Oryginalnie zamontowane masz pewnie to samo
Jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć, czy da się tą pompę wymienić w garażu, czy muszę szukać podnośnika? Przeszukałem forum i nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi. Zaglądałem u siebie pod pedał, ale nie widać żadnych śrub na wierzchu.
Ja wymieniałem pompę u siebie. Wymontowanie jej nie jest oczywiste, dojście jest raczej ciezkie, ale da się to zrobić z lewarka. Jak pamiętam są tam do odkrecenia dwie nakrętki chyba 13. Wygodnie jak sciagniesz sobie kolo, potem ta kratkę co jest w nadkolu i próbujesz wyjąć pompę. Zakup sobie ten zestaw do regeneracji pompy.
Wysłane z mojego HTC One S
Myślisz, że sam ten zestaw pomoże? Nowa pompa nie jest jakoś przesadnie droga, dlatego rozważam po prostu zakup nowej. Póki co jeżdżę, sprzęgło jest bardziej miękkie, i łapie niżej niż wcześniej, ale biegi wchodzą normalnie.
Tzn jak masz peknieta sprezyne to i tak jest lipa, sprężyny w zestawie nie ma. Jak kupujesz nowa pompę to ten zestaw jest Ci nie potrzebny.
Wysłane z mojego HTC One S
Okazało się, że strzelony był wysprzęglik. Także można zamknąć temat.
Dopisuję się do tematu, ostatnio pojawił się problem z pedałem sprzęgła. Auto postało 2 dni i okazało się że pedał zrobił się miękki, po odpaleniu auta i wciśnięciu sprzęgła nie mogłem wybić 1 biegu, a jak już się udało, to nie mogłem go wrzucić. Pomogło podpompowanie pedału, ale sprzęgło przez pierwsze kilometry jazdy brało praktycznie od samej podłogi, gdzie normalnie łapie bliżej połowy skoku. Dopiero później się unormowało w czasie jazdy. Dzisiaj rano sytuacja się powtórzyła w mniejszym stopniu, ale auto stało tylko kilkanaście godzin. Więc wygląda że jest co raz gorzej
Czy jest sens bawić się w odpowietrzanie, czy wymianę płynu w układzie sprzęgła, czy od razu zabrać się co coś grubszego? Najgorsze tylko że w mojej wersji JTD 8v 115km wysprzęglik jest chyba w środku skrzyni?