W instrukcji obsługi (u mnie str. 225) jest zakładka pt. "Wykaz czynności przeglądów okresowych"
Jak ktoś ma życzenie, to może wymieniać olej co miesiąc![]()
W instrukcji obsługi (u mnie str. 225) jest zakładka pt. "Wykaz czynności przeglądów okresowych"
Jak ktoś ma życzenie, to może wymieniać olej co miesiąc![]()
powinno sie zrobic wymiane wg ksiazki oleju w skrzyni przy 300 000 km
I to, pewnie, będzie nasz "zgniły" kompromis![]()
Zatem przyszła kolej na mnie
Od tego jest forum, żeby się czegoś dowiadywać
THX!
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
witam, podpinam sie pod temat, u mnie zauwazylem przy mrozach kilka rzeczy, mianowicie:
1- po kilkugodzinnym postoju na mrozie podczas zakrecenia rozrusznikiem słychac dziwny zgrzyt dosłownie 1 - 1,5 sek.
2 - dziwny klekot, który znika po wcisnieciu sprzegła, lub znika gdy auto sie ciutke rozrusza...
3- skrzynia równiez ciezko chodzi zwlaszcza 1 i 2 ale po chwili wszystko wraca do normy.
1 - zapewne wymieniony rozrusznik się odzywa, nic niepokojącego.
2 - koło dwumasowe. Trzeba ocenić, czy nie czas na wymianę. Jeśli tylko na zimnym silniku to do zaakceptowania.
3 - zimny olej, normalne.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
ad 2. niekoniecznie musi to oznaczać dwumas. Może to oznaczać również TTTM ( takie odgłosy jakby gotował się garnek z kartoflami i pokrywka cały czas podskakiwała a Ty jak wciśniesz sprzęgło to ustaje ) - tego nie zniwelujesz. Gdy się zagrzeje auto te odgłosy ustają.