Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [156] szarpanie przy przyspieszaniu w jtd

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

U mnie szarpanie w zakresie od 2-3k obr/min ustało zupełnie po dokładnym oczyszczeniu zaworu EGR oraz cewki, która go napędza. To że trzpień lekko się wciskał (wg mnie) nie znaczyło wcale, że całość pracuje poprawnie. Ponieważ "lekko" to pojęcie względne Charakterystyczne dla ww. niesprawności jest, po podłączeniu do komputera, że w momencie szarpania pojawiają się wahania ilości powietrza mierzone przez przepływomierz (na minus) oraz nieregularne zmiany stopnia otwarcia EGR.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

U mnie szarpanie wynikało z prawdopodobnie złego połączenie we wtyczce wtrysku. Ale u mnie sprawa wyglądaa inaczej trochę bo szarpało w całym zakresie obrotów. Co dziwne to problem zaczął się pojawiać codziennie w drodze do i z pracy. Poruszałem wtyczki i auto jechało ok. Do następnego razu, kiedy odpaliłem po kilkugodzinnej przerwie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD Sportwagon

Domyślnie

witam. u mnie szarpanie bardziej drganie występuje podczas przyspieszania gwałtownego jak dam mu w palnik oczywiscie na rozgrzanym silniku na zimnym nie katuje. kolo pasowe nowe napinacz tez rozrzad też. Od lupna tak mam. i myslalem ze to noralne a tu masz ci klocek jednak nie czekam na wypowiedzi ludzi blizej stykniętych z tym objawem

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Cytat Napisał Złoty Zobacz post
    U mnie szarpanie wynikało z prawdopodobnie złego połączenie we wtyczce wtrysku. Ale u mnie sprawa wyglądaa inaczej trochę bo szarpało w całym zakresie obrotów. Co dziwne to problem zaczął się pojawiać codziennie w drodze do i z pracy. Poruszałem wtyczki i auto jechało ok. Do następnego razu, kiedy odpaliłem po kilkugodzinnej przerwie.
    Czyli dopadł ciebie problem kostki 3 wtrysku?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto

Domyślnie

Dokładnie diodak. A to jakaś słaby punkt JTD? Jest to spory problem?
    Dzisiaj wyczyściłem styki i popsikałem preparatem. Zobaczę czy to pomoże i na jak długo.

- - - Updated - - -

Już znalazłem temat. Bym chyba do usranej śmierci poprawiał tą kostkę.

No cóż, będzie trza się zaopatrzyć w zestaw naprawczy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Sporym problemem to nie jest jak się ma jakieś umiejętności majsterkowicza.
    Ja jako, że mam zaciskarkę do konektorów zaopatrzyłem się w kostkę z pinami na Allegro (jakies 12PLN chyba), potem rozłożyłem starą kostkę rozgiąłem stare piny na przewodach, zacisnąłem nowe i do nowej obudowy włożyłem. Zajęło mi to jakieś 20 min. na dworze w styczniu.

Jest jeszcze opcja kupić zestaw naprawczy z Opla z już zaciśniętymi przewodami i lutować kable, ale zestaw naprawczy koszuje chyba coś koło 80PLN.

U mnie objawiało się to sporadycznym szarpnięciem jakby wypadał zapłon, jednak żadnego błędu nie było... Do czasu, aż kostka odmówiła posłuszeństwa kompletnie i wtedy wywaliło błąd 3 wtrysku.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto

Domyślnie

Wczoraj wyczyściłem, popsikałem kontaktem. Wytrwało to pół dnia. Rano do pracy dojechałem ok, ale po pracy przy wyprzedzaniu autobusu nagle zaczął szarpać. Dosyć niebezpiecznie sie zrobiło.

Też zaopatrzyłem się jakiś czas temu w zaciskarkę, bo mam zamiar podrasować go elektronicznie. Czytałem w tamtym temacie, że problem tkwi w zbyt krótkich przewodach, czy wymiana tylko wtyczki zda egzamin? Jest to jakaś specjalna wtyczka pod jtd?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Jeżeli utniesz starą kostkę to z pewnością będziesz miał za krótkie przewody. Dlatego ja "rozbijałem" stare zaciśnięte piny, żeby nie ucinać kabla. Jak na razie zdało to egzamin i wszystko jest dobrze. Jeśli chodzi o kostkę to ma ona oznaczenie "NT Z/2" np:
    http://allegro.pl/listing/listing.ph...category-50753

Pozdrawiam