Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 205

Temat: Przekonaj mnie do Alfy. ;]

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Nie musisz mnie do niczego przekonywać. Jednak pisząc, że coś jest najlepsze na świecie warto mieć na to jakieś dowody. Najlepszego dizla na świecie to teraz ma każda marka... Od jakiegoś czasu jestem już na forum i zauważyłem, że największymi zachwalaczami 147/156 są świeży użytkownicy. Mało tego! Są to właściciele aut z silnikiem 1.6, który pierwszym i póki co jedynym autem jest w/w alfa. Później się czyta jaka to 156 jest mało awaryjna... Tylko w porównaniu do czego? Do chińskiego auta RC? Piszmy o konkretach, przedstawiajmy sprawy jasno i będzie OK. Nie rozumiem co chcą osiągnąć ludzie wmawiający innym, że alfy są bez wad! Co chcą osiągnąć ludzie piszący, że TDI są do bani? Poklask kumpli z piaskownicy. Tutaj im ktoś ma większego paścia tym z większą zażartością go broni...

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Nie musisz mnie do niczego przekonywać. Jednak pisząc, że coś jest najlepsze na świecie warto mieć na to jakieś dowody. Najlepszego dizla na świecie to teraz ma każda marka... Od jakiegoś czasu jestem już na forum i zauważyłem, że największymi zachwalaczami 147/156 są świeży użytkownicy. Mało tego! Są to właściciele aut z silnikiem 1.6, który pierwszym i póki co jedynym autem jest w/w alfa. Później się czyta jaka to 156 jest mało awaryjna... Tylko w porównaniu do czego? Do chińskiego auta RC? Piszmy o konkretach, przedstawiajmy sprawy jasno i będzie OK. Nie rozumiem co chcą osiągnąć ludzie wmawiający innym, że alfy są bez wad! Co chcą osiągnąć ludzie piszący, że TDI są do bani? Poklask kumpli z piaskownicy. Tutaj im ktoś ma większego paścia tym z większą zażartością go broni...
    Co Ty wypisujesz za banialuki?????? kto tu pisze ze Alfa czy tam jakiś silnik w Alfie jest najwspanialszy na świecie, jakich Ty chcesz dowodów, na co????? Mam Ci udowodnić że Alfa jest najwspanialsza dla mnie, dowodem tego jest to że nią jeżdzę ale czasem zdarzają sie odstępstwa że jeżdzą nią przypadkowi ludzie m.in TY

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie Przekonaj mnie do Alfy. ;]

TDI po 2004r są do bani! Miałem 2 i więcej tego szrotu nie kupię.

Te po 2008 niby poprawnie to również żenada.

JTDM mam od 2 lat i zero problemów.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 03-02-2014 o 23:02
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

To żeś teraz napisał:-) zaraz będziesz zlinczowany i ukamienowany:-) ale masz rację. Czytając ten i nie tylko ten temat mam wrażenie, że "fanatyzm" co niektórych posiadaczy przypomina mi ten "toruński" :-) Nie liczą się z opinią innych, choć tak naprawdę, wiedzę na dany temat zdobywali od kumpli pod blokiem.
    Żenujace, ale jednak prawdziwe...

Pozdrawiam

Cytat Napisał kriswin Zobacz post
    TDI po 2004r są do bani! Miałem 2 i więcej tego szrotu nie kupię.

Te po 2008 niby poprawnie to również żenada.

JTDM mam od 2 lat i zero problemów.
    Nie generalizuj...tdi to silniki od 1.6 do 6.0...
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 03-02-2014 o 23:15

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

nigdzie nie napisalem , ze cos jest najlepsze na swiecie. Napisalem tylko , ze JTD sa najmniej problematycznymi silnikami z CR na swiecie Ford ma duzy problem z CR , VW moze troche mniejszy ale tez wtopil w niektorych jednostkach przechodzac na CR. w japonskich samochodach tez silniki diesla stanowia wieksza niewiadoma , zdecydowanie bezpieczniej kupic japonca z benzyna i te jezdza najdluzej bezawaryjnie. Np. Mazda ze swoim dieslem jest kiepska. Kazdy producent jak ma jakas fuzje z Fiatem z automatu bierze JTD do siebie , to nie znaczy , ze sa idealnie bezawaryjne ale dzis takiego diesla nie ma. Wszak JTD nalezy sie szczegolne uznanie. Fiat nie stosuje wiekszych diesli w gamie ze wzgledu na emisje CO2, jak srednia emisja dostepnych jednostek jest niska w gamie to w uni europejskiej producent dostaje ulgi podatkowe. Podobna sytuacja sie ma zreszta z silnikami benzynowymi, niestety.

jersey
    Gość

Domyślnie

Oj tam Omron, przesadzasz. Psuje się tak samo jak każdy inny w tym wieku. JTD to niezła jednostka napędowa, wielowahaczowe zawieszenie trwałością nie odstaje od konkurencji z podobnymi rozwiązaniami, czy też o podobnym skomplikowaniu.

Generalnie 156 to fajny, w miarę wygodny dupowóz ze sportowym zacięciem (zwłaszcza te z mocniejszymi silnikami) który pozytywnie wyróżnia się wyglądem z tłumu Opli czy Audi. Można w nim poszaleć bardziej niż w jego odpowiednikach wiekowych zza zachodniej granicy i pod tym względem chyba tylko BMW jest lepsze. Z tym, że dla przeciętnego kierowcy AR jest jednak bezpieczniejsza

A bezkrytyczne chwalenie AR (w tym 156)... cóż, każda pliszka swój ogonek chwali. Bez względu na to ile kto ma dane auto i jakie to auto by nie było to będzie naj. Bo to jego

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    .

Domyślnie

dokladnie, bardzo ciezko ludziom jest czasem zauwazyc, ze np. 156 zawieszenie jest drozsze niz w prostych samochodach Fiata czy VW czy innych tego typu ale powinno sie ja porownywac do aut stosujacych podobne rozwiazania a np. nie znam producenta ktory stosujac wielowahaczowe zawieszenie uznany byl jako tani w eksploatacji. Dlatego miedzy innymi nalezaloby tutaj nadmienic chociazby B6 - Passat ktory nagle uzyskal wielowahaczowe zawieszenie i z automatu przydomek rujnujacego kieszenie jak jeszcze dolozymy tutaj 2,0 TDI to koktajl gotowy.

Ktos tutaj napisal swietny tekst (nie moge go znalezc) szlo to mniej wiecej tak:

"Wiadomo , ze kazdy chwali swoje dlatego pamietaj zeby przy wyborze auta kierowac sie sercem a nie rozumem" - swietny tekst, trafia w samo sedno

Użytkownik Romeo Avatar Tallmen
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    156 '02 1.9JTD 115KM ; 156 SW '01 2.4JTD 140 KM

Domyślnie

hehe czytając ten temat jako świeży użytkownik alfy trochę się uśmiałem widzę jak bardzo łatwo odejść od tematu itd.

Założycielu tego tematu. Ja mam 156 1.9 JTD. Jeśli chcesz sobie obejrzeć czy przejechać się to nie ma problemu udostępnię Ci swoje autko. sam jeszcze nie mam opini na temat tego modelu bo mam go za krótko. Widziałem że kolega posiadający 1.8 TS też może pokazać Ci swoją więc będziesz miał porównanie diesla do benzyny
    Jeśli będziesz miał ochotę na obejrzenie to pisz na PW jakoś się tam zgadamy Przekonywać Cię nie mam jak ale popatrzeć i przejechać się zawsze można

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Mam Ci udowodnić że Alfa jest najwspanialsza dla mnie, dowodem tego jest to że nią jeżdzę
    Przepraszam Andrzej, ale porównywanie dwunasto czy ośmiozaworowej temperowy do 156 TS czy JTD pod względem kosztów jest raczej nie na miejscu. A dlaczego ktoś zazwyczaj kupuje 156 TS lub JTD? Ze względu na niskie koszty utrzymania. A potem jest zdziwko... Na dzień dobry 2k w zawias, 2k w silnik i 2k w progi i podłogę. A przecież na forum napisali, że to świetne auta...
    Zresztą ciekaw jestem Andrzeju dlaczego sobie nie kupisz 156 TS. Przecież to nie jest duży wydatek
    A pisanie, że inne marki/modele są gówniane wcale nie zmienia faktu, że 156 też taka jest.
    Ja np. na co dzień praktycznie bezawaryjnie bujam się 2.0 TDI, ale nikomu tego silnika nie polecę (mimo, że jak dla mnie jest OK). Wiem co się z niektórymi egzemplarzami dzieje i głupio by mi było gdyby ktoś przeze mnie trafił na minę.
    Co do tego, że 1.9 TDI jest mułem to mogę napisać tylko HAHAHAHAHA! Co do 1.9 JTD i TDI to jakoś znam więcej osób narzekających na JTD. Mimo, że znam więcej osób, które jeżdżą TDI.
    Co do zawieszenie, to zupełnie nie rozumiem dlaczego należy porównywać wielowahacz do wielowahacza, skoro wiadomo, że w większości przypadków takie rozwiązanie nie sprawdza się u nas.

Co do wzbudzania emocji przez 156. To największe emocje budzi 156 razem z kierowcą gdy po drodze, po której inne auta jeżdżą 50km/h w/w alfa jedzie 20. Żeby czegoś nie zepsuć. A później płacz, że trzeba stawiać alfę na końcu parkingu, bo zazdrośni ludzie ją przekopują. Jacy zazdrośni? Jak można byś zazdrosnym o alfę 156 TS? Ludzie po prostu są wku....ni taką zawalidrogą

Aaaa, jeszcze jedno. Chyba nigdy nie napisałem, że JTD jest jakiś tragiczny. Z drugiej jednak strony przy obecnych masach samochodów 1.9 to troszkę mało

jersey
    Gość

Domyślnie

Wiesz, jak ktoś kupuje auto z delikatnym zawieszeniem żeby nim jeździć po wiejskich drogach to już jego problem. Trudno mieć pretensję do 156, trzeba raczej mieć do właściciela idioty który nie pomyślał przed kupnem, a później wlecze się jak furmanka, żeby czegoś nie urwać

Z drugiej jednak strony przy obecnych masach samochodów 1.9 to troszkę mało
    156 nie jest obecna, to już nastoletnia konstrukcja i do niej 1.9 jeszcze pasuje