Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 205

Temat: Przekonaj mnie do Alfy. ;]

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    No trzeba skończyć tą bezsensowną polemikę. Szkoda tylko by nabijać sobie nadaremnie posty.
    Kriswin, a czasem nie wytarł mu się imbus który służy do napędy pompy oleju ? Gdy się wytrze to pompa oleju przestaje pracować i wiadomo co sie dzieje

Marti, owszem nie miałem TDI. Ale wystarczy mi 4 znajomych z roboty którzy twierdzą, że gdyby mieli teraz kupować auto to by w życiu nie wybrali TDI Bardzo dużo siedzę też na forach (VAG,SKODA) i tak sobie czytam. A sam przyznaj, ludzie tam bez powodu nie piszą oraz nie wymyślają bajek co im się z samochodami dzieje.
    Zgadza się. Nie twierdzę że ich coś takiego nie spotkało. Ja miałem podobne odczucia jak kupiłem 1.9 jtdm i zalogowaniem się tutaj. Czytając problemy właścicieli 159-tek z urywajacymi się klapkami,dpf, skrzynia,gwizdzaca turbiną i...mógłbym wymieniać tak jeszcze chwilę...i co? I kupiłem. Jeżdżę. Jak długo zobaczymy. Jednak moje osobiste porównanie 1.9 jtdm vs. 1.9 tdi niestety jtdm przegrywa. Ot takie moje zdanie i opinia z użytkowania jednocześnie obu tych silników. Zauważ że większość z tych osób to ludzie kupujący auta "okazje", które w Niemczech robiły dziennie takie przebiegi jak u nowego właściciela przez cały tydzień. Zaliczyly dzwona, handlarz mirek kupił, przywiózł,zrobił i sprzedał Kowalskiemu. I się zaczyna...pada coś co ma na liczniku 120 tys a w rzeczywistości 320 tys km... I to samo z Alfa. Prawda jest taka ze teraz nie możesz być pewien żadnego motoru.
    Ostatnio edytowane przez marti ; 04-02-2014 o 19:22

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    To znaczy? Bo odnoszę wrażenie, że dwumas jest po to, aby obniżyć obroty na biegu jałowym na biegu jałowym i emisję CO2. 156 ani tym bardziej golf nie są limuzynami w których stawia się na komfort za wszelką cenę. A poza tym sam napisałeś, że dizel ma być tani w utrzymaniu, a to ustrojstwo raczej kosztów eksploatacji nie obniża
    Coś Ci się pomyliło i z znaczeniem dwumasu w przeniesieniu napędu i z obniżaniem kosztów dizla. Chodziło mi o spalanie dizla bo to główna zaleta takich silników a sam disel to jak byś nie patrzył jest droższy w zakupie jak i naprawach

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Ta co mam na forum to niedługo bo niecały rok, ale drugą alfa co mam koło domu ma już 3 lata, 60tys km przejechane, i poza wymianą górnych wahaczy nic nie dołożone. Na czas wymieniony olej z filtrem i lata jak głupia.

Proszę, podniecaj się i pisz mi że mi się pewnie niedługo panewka obróci itd
    Już czekam.
    Ostatnio edytowane przez m4tinez ; 04-02-2014 o 19:32

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

[QUOTE=marti;1343684]Zgadza się. Nie twierdzę że ich coś takiego nie spotkało. Ja miałem podobne odczucia jak kupiłem 1.9 jtdm i zalogowaniem się tutaj. Czytając problemy właścicieli 159-tek z urywajacymi się klapkami,dpf, skrzynia,gwizdzaca turbiną i...mógłbym wymieniać tak jeszcze chwilę...i co? I kupiłem. Jeżdżę. Jak długo zobaczymy. Jednak moje osobiste porównanie 1.9 jtdm vs. 1.9 tdi niestety jtdm przegrywa. Ot takie moje zdanie i opinia z użytkowania jednocześnie obu tych silników. Zauważ że większość z tych osób to ludzie kupujący auta "okazje", które w Niemczech robiły dziennie takie przebiegi jak u nowego właściciela przez cały tydzień. Zaliczyly dzwona, handlarz mirek kupił, przywiózł,zrobił i sprzedał Kowalskiemu. I się zaczyna...pada coś co ma na liczniku 120 tys a w rzeczywistości 320 tys km... I to samo z Alfa. Prawda jest taka ze teraz nie możesz być pewien żadnego motoru.

P.s mi znajomi też mówili abym w Alfe się nie pchał ;-) ;-) ;-) [QUOTE]

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

A ze mnie dalej się śmieją że Alfą jeżdżę Ale mam (tu bocian muszę ciebie zacytować, sorki ) "wyebane na to"

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

No i prawidłowo:-) Ja swoją też kupiłem wbrew obiegowej opinii i póki co jeździ. Choć już swoje z portfela wyciagnela:-)

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Co mi się pomyliło. Zauważyłeś, że silniki z dwumasami niżej się kręcą na jałowym? Poza tym zdarzają się przypadki (podejrzewam, że często), że taki sam silnik z taką samą skrzynią może być połączony zwykłym kołem lub dwuamasem. No i jakoś skrzynie ze zwykłym kołem zamachowym normalne przebiegi wykręcają. Także wg mnie z zwykłych autkach dwumas służy do naciągania klientów na kaskę.
    No ja się pytam jak takie 1.9 90 koni ma być droższe w naprawach, skoro się nic nie psuje Remont generalny na pewno drożej wyjdzie niż benzynie, ale szybciej Ci buda przerdzewieje niż ten silnik padnie i remont będzie silnika będzie bezsensowny Ale oczywiście, żeby dizel się opłacił trzeba trzaskać sporo kilometrów.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Co mi się pomyliło. Zauważyłeś, że silniki z dwumasami niżej się kręcą na jałowym? Poza tym zdarzają się przypadki (podejrzewam, że często), że taki sam silnik z taką samą skrzynią może być połączony zwykłym kołem lub dwuamasem. No i jakoś skrzynie ze zwykłym kołem zamachowym normalne przebiegi wykręcają. Także wg mnie z zwykłych autkach dwumas służy do naciągania klientów na kaskę.
    To zakładaj mniejsze tarcze hamulcowe mniejsze klocki, przesada zakładac w zwykłym aucie takie luksusy nie mówiąc juz o Abs czy takich tam jak tanio to tanio. Dwumas nie jest po to aby oszczędzać paliwo

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

No ja się pytam jak takie 1.9 90 koni ma być droższe w naprawach, skoro się nic nie psuje Remont generalny na pewno drożej wyjdzie niż benzynie, ale szybciej Ci buda przerdzewieje niż ten silnik padnie i remont będzie silnika będzie bezsensowny Ale oczywiście, żeby dizel się opłacił trzeba trzaskać sporo kilometrów.
    Słyszałeś, że w niektórych alfach benzynowych V6 też są koła dwumasowe? W sumie w innych markach też się je znajdzie, więc nie tylko diesle.
    W przypadku v6 alfy akurat obroty są na takim samym poziomie, czy ma dwumase, czy nie...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Muszę przyznać rację koledze omron8. Sam mam jednomasę zamiast seryjnego dwumasa. Auto na jałowym kręciło wyżej (przeprogramowalo się ECU i po problemie) auto lepiej przenosi moc. Poza tym za odchudzone, wzmocnione jednomasowe koło zapłaciłem tyle co za seryjny dwumas:-)