Strona 31 z 152 PierwszyPierwszy ... 21222324252627282930313233343536373839404181131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał Fleyvor Zobacz post
    jak sprawdzic ta zawartosc gazow w plynie chlodniczym? U mnie odpala ladnie tylko na zimnym silniku na cieplym wg mnie jest gorzej bardziej telepie budą na cieplym natomiast nie ma dymka a na zimnym jest co paliwa to juz jezdze nia troche czasu i byla w paru miejscach tankowana tylko ze zawsze staram sie etankowac verve na orlenie.
    Nie wiem na ile problem opisany tutaj: http://www.cinsoft.pl/index.php?strona_www=info&id=9 odnosi się do naszych JTDm-ów, ale może warto sprawdzić ten trop

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Mało prawdopodobne. Zwykle w jtd to kwestia sprzętowa.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

oczywiscie ze bralem pod uwage pare wodna moze zaczne od poczatku. Jak kupilem auto wszystko przez jakis miesiac bylo ok pozniej któregoś to sierpniowego popołudnia wsiadlem do auta stojacego na dworze i w lusterku niespodziewanie zobaczylem biala chmurke dymu. I tak to sie zaczelo czyli w cieple dni. Kupilem kabel zdiagnozowalem korekty wtryskow 3 i 4 cylinder ok 3 - 3,5. Wymienilem koncowki i wszystko sie uspokoilo kazdy w okolicach 0,5 - 0,8. I oczywiscie dymek zostal. Pozniej turbina i tak dalej o czym pisalem wczesniej

Samochod stoi w garazu jak jest zimno podgrzeje swiece raz auto odpali czasami idealnie a czasami troszke gorzej nie wiem jak to ujac bo nie można powiedziec że nie na wszystkie cylindry poprostu gorzej zaskakuje pojawia sie wtedy delikatne zafalowanie obrotow i w lusterku bocznym lewym bialy dym przez sekunde pozniej ustaje wyjezdzam z garazu i zaczyna dymic na bialo czyli nasza para i kiedy silnik troche sie nagrzeje zadnego dymu.
    Jak podgrzeje swiece kilka razu odpala idealnie moze delikatne wachniecie obrotow i pojawia sie czasem dym a czasem nie (ale tu stwierdzam ze moge nie zauwazyć czy cos).

Samochod postoi 2 - 3 godziny na dworze dymu przy rozruchu brak. Postoi 8 godzin - i dym w lusterku. Ogolnie taka troche loteria. Stawiam jeszcze na te świece ale też nie wiem bo zadymial rownież w lecie kiedy temperatury byly wysokie i świece nie braly udzialu w odpalaniu auta.

Tak to mniej wiecej wyglada

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Piotrek156StCe
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km sedan 2005 rok

Domyślnie

witam

Dziś miałem sytuacje przejechałem dosłownie 3km i zatrzymałem się pod sklepem i zobaczyłem na budziku ze turbina pracuje więc zaczął wypalać się dpf trwało to około 10 minut silnik nie miał nawet 50 stopni. Po zakończonym procesie dałem gazu opór po otworzeniu drzwi za autem było dosłownie biało ale to po prostu zasłona dymna za 3 razem juz nie było śladu po dymie także nie przejmował bym się za bardzo na twoim miejscu. A co do paliwa orlen po zalaniu verwy jezdziłem 3 dni na check engine także co do jakości tego paliwa nie mam przekonania Może zmień stacje ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

jedni mowia ze BP do dupy inni ze Orlen jeszcze inni, ze Lotos,Shell,Statoil itd. wiec ja sie pytam gdzie tankowac??

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Paliwo w PL jest tylko z dwóch źródeł (Lotos i Orlen). Nigdy nie zauważyłem różnicy w paliwie (ON).

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Wydaje mi się że wszystko zależy bardziej od danej stacji niż koncernu.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

Walę wachę na Bliskiej bo mam pod nosem, nie ma tam zadnego "ViPałerRacingToatlPlusMegaHiper" i Alfons lata bez problemów. Tak jak maly_777 nie widzę różnicy (raz, z 10 lat temu jak miałem Megane na PB zalałem w Bdg na BP i była lewa na maxa, ledwo dotoczyłem się do Poznania), jedyna to cena i marketing...
    Nazwiązując do tematu kolektora-klapy wywaliłem razem z EGR w Pablo Garage i polecam Pawła bo jest specjalistą w 111% (Grants smakował Paweł?)
    Ostatnio edytowane przez Kupujacy123 ; 05-02-2014 o 00:13

Użytkownik Świeżak Avatar Romek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Ja od września zeszłego roku tankuje na BP ultimate diesel i wypalanie filtra cząstek stałych mam co około 700 km, nie jak wcześniej co około 500 km kiedy tankowałem paliwo Shell. Trasę pokonuję taką samą. Myślę, że to paliwo jest lepsze, nigdy wcześniej nie miałem wypalania po tylu km.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

troche znaczenia jest w paliwie przynajmniej u mnie w miescie. Tankowalem zwykla rope i filtr paliwa mialem do wymiany po 3 miesiacach za kazdym razem. Wiec zaczolem tankowac werwe i filtr paliwa wymieniam co druga wymiane oleju. Także coś w tym jest ale mysle ze to wszystko zalezy od uczciwosci stacji. Co do dymienia nie ma dobrych mechanikow w naszym pieknym kraju. Oczywiście trafi się jakis wyjątek na jakiś czas albo komuś uda się trafić za pierwszym razem w przyczynę. A każdy mechanik tylko zmień pan samochod bo alfa to g....o Cały Lublin i okolice tak ma