Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: [156] zbyt mała moc?

gondas
    Gość

Domyślnie [156] zbyt mała moc?

Witam.
    Od niedawna jestem posiadaczem pieknej Alfy 2.0 TS. Czytałem posty na temat predkosci maksymalnej jaka osiaga ten silnik. W mojej udało mi sie wyciagnac 200 z pedałem gazu w podłodze i czułem ze to jest juz maks jej mozliwoasci. Z tego co wyczytałem to potrafia one jechac szybciej. Zastanawia mnie jaka jest przyczyna tego zachowania mojej Bellissimy . Czytałem o przepływomierzu ze to moze byc powod zbyt małej mocy. Dodam tez ze do 3 tys obrotów czuc jakby ja muliło a pozniej dostaje kopa. Czy jesli wymienie w niej przepływke predkosc wzrosnie i zniknie ta mułowatosc do 3000? jak najlepiej sprawdzicz czy to jest przyczyna. Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Powodów może być wiele - komp prawdę Ci powie - ważne, żeby podpiąć się do takiego kompa, który pokaże wykresy - np. pracy sondy lambda.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie Re: zbyt mała moc?

Cytat Napisał gondas
    W mojej udało mi sie wyciagnac 200 z pedałem gazu w podłodze i czułem ze to jest juz maks jej mozliwoasci. Z tego co wyczytałem to potrafia one jechac szybciej.
    Mogą mogą Moja 1.8 zegarowo zrobiła 235km/h

Cytat Napisał gondas
    Dodam tez ze do 3 tys obrotów czuc jakby ja muliło a pozniej dostaje kopa.
    Mam taki objaw na niedogrzanym silniku (temp cieczy do ok. 65-70'C realnie, czyli do 50'C na wskaźniku w kabinie), nie zawsze się pojawia. Mi wymiana przepływki nie pomogła.
    Teraz jestem niemal pewny, że to wina sondy lambda (jest ewidentnie niesprawna, natomiast nie byłem pewien czy to ona za to odpowiada).

Najlepsza rada - podepnij się laptopem do ECU
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

gondas
    Gość

Domyślnie

Dzieki za podpowiedz jestem w sumie poczatkujacym Alfistą, dobrze ze jest takie miejsce jak to forum co by można przy pomocy innych oraz czytajac rózne watki dowiedziec sie co w Alfinie piszczy Ustawiony jestem na czwartek do podpiecia do kompa niestety sam nie wiem jak to zrobic (jeszcze) ale mam nadzieje ze jak pogrzebie i poczytam to sie tego dowiem, Jutro mam zamiar tłumik koncowy w niej wymienic jest troche przerdzewiały i nieszczelny, mam nadzieje ze nie trudno zrobic to samemu z tego co widziałem bedac pod samochodem ze wielkiej fiolozofi w tym nie ma. Z tego co wyczytałem na forum wiem że termostat tez bedzie do wymiany, nie wiem jeszcze jaki ma tam dokładnie byc bo róznia sie one temp otwarcia. Dam znac jak wszystko poszło i jaki komp werdykt da. Dzieki za pomoc i pozdrawiam wszystkich fanów Alfy. Wielkie YO!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Z termostatem to się bardzo nie śpiesz - jak będziesz podpięty pod komputer niech Ci gość sprawdzi jaką temp pokazuje komp gdy u Ciebie na wskaźniku jest ok. +70'C a potem ok. +90'C. Prawdopodobnie dowiesz się czegoś ciekawego o swoim wskaźniku temperatury
    Niestety moim zdaniem wielu mechaników nie rozumie do czego służy podpięcie pod komputer... I niektórzy nic Ci nie zdiagnozują... Jeśli nie znajdziesz fachowców, albo Ci szkoda kasy będzie to zerknij w wątek od uniadiagu, pożyteczny programik
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Ile kosztuje ta sonda lambda do 2.0TS? Bo u mnie z tego co czytam to też chyba będzie do wymiany

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Oryginał boscha jest niestety dość drogi - ok. 350 zł (jeśli dobrze pamiętam to jej nr jest 0258006190). Są co prawda różne zamienniki i wiele ofert na allegro, ale to na ogół chińskie podróbki niewiele warte.

gondas
    Gość

Domyślnie

Witam byłem na kompie szczerze mówiac nic nie wykazał. Ale usterka sama sie pokazała dzis na A4 jechałem sobie jakby nigdy nic gdy temp silnika bardzo skoczyła, pod maska zaczeło sie cos tłuc i trzaskac i straciła cała moc, zjechałem na pobocze i poprostu zgasła. Odczekałem jakies 30 min zeby temp w silniku spadła i probowałem odpalic, i odpala tylko ze cały czas słychac to okruttne tłuczenie;/ juz mi sie raz zagrzała tak dosc znacznie ale myslałem ze to zbyt mała ilosc płynu chłodniczego w układzie, dolałem i jezdziłem dalej... no i juz narazie nie pojezdze.
    Ktos wie co sie mogło stac? Mechanik powiedział ze da rade zajzec do nie dopiero po sylwestrze takze za długo sie nie nacieszyłem i jestem e d..... przysłowiowej. Dodam jeszcze ze jak odkrece kurek wlewu oleju to dmucha z niego ze włosy deba staja :/. Prosze o porade ewentualnie co mogło by to byc i czy nie znacie jakiegos dobrego mecha w okolicach jaworzna. Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

to właśnie są nasi mechanicy.
    nie ma czegos takiego że byłeś na kompie i nic nie wykazał.
    - nie widziałem jeszcze alfy która podłaczona pod kompa nie miała by odchyleń od normy.
    - czyli wszystkie parametry poprawne.
    - brak błędu to nie wszytko, to tylko informacja że licznik juz coś liczy ale jeszcze nie wyświetla tego błedu.

- nie piszesz ile ta alfa ma przebiegu, kiedy był robiony rozrząd, olej, itd.....

- dobry mechanik to by zrobił tak:

odczytał parametry adaptacyjne , nie za duzo aby sie nie przemęczył tylko 3 ( TRA, FRA, lambda regulation 1 )
    - pomierzył ciśnienie spężania w cylindrach
    - od niechcenia przy okazji poogladał świece, wyłał wodę z 3, 1 cylindra
    - na koncu wymienił odme za 10 zł.
    - całośc operacji 30 minut, i skasował około 250 zł.

- mimo wszytko życzę aby to nie był silnik do remontu.

gondas
    Gość

Domyślnie

No pewnie powinien, teraz to moge miec pretesje sam do siebie ze wybieram albo złych mechaników albo poprostu przy zakupie trzeba było jej lepiej sie przyjzec. No ale coż niestety co sie stało to sie nie odstanie. Po nowym roku dopiero bede miał werdykt co sie stało i dlaczego to sie stało, Narazie to zastanawiam sie czy naprawiac ten silnik czy szukac juz jakiegos innego :/ A tak sie z niej cieszyłem.... ehhh ale mam nadzieje ze w razie czego to po remoncie bedzie smigac jak nowa. Sie pocieszac staram tym troche. Pozdrawiam.