Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [33] ABS - nie działa

bodzio_piotr
    Gość

Domyślnie [33] ABS - nie działa

Witam.
    Mam problem od jakiegoś czasu, po chwili ruszenia zapala się kontrolka od ABS-u i nie działa, normalnie blokują się koła. Czy jest w stanie ktoś pokierować mnie żeby to sprawdzić i spróbować naprawić?? Gdzie znajduje się bezpiecznik od ABS-u, zbliża mi się przegląd będę musiał w ostateczności wyłączyć kontrolkę aby się nie świeciła.
    Druga sprawa zapala mi się kontrolka od hamulców przy naciśnięciu hamulca, sprawdzałem płyn jest, czy w tylnych zaciskach czujniki są też od okładzin?? Jak sprawdzić na którym czujniku jest problem.
    Zapalająca się kontrolka od hamulca zaczęła się świecić dużo wcześniej niż kontrolka ABS-u.
    Proszę o poradę
    Pozdrawiam.

PS. Ja od dawna jestem na tym forum ze 3-4 lata ale zapomniałem loginu i hasła więc zarejestrowałem się ponownie. To jest druga moja alfa 33, obecnie jeździ nią moja kobieta bo ja już zmieniłem na coś nowszego. Ją to denerwuje więc pasowało by coś zrobić z tymi kontrolkami.

siwy144
    Gość

Domyślnie

sprawdz ile ohm maja czujniki od abs na tylnich klockach nie ma czujnika zuzycia klocków. Przednie maja tylko mogły sie kable poprzecierac i daje bledny sygnał.

bodzio_piotr
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Na start ostrzeżenie dostałem No sorki dawno nie pisałem na forum i od nowa się rejestrowałem, przyznaje nie przeczytałem regulaminu po tak długim czasie

A tak konkretnie sam od siebie ABS wrócił, kontrolka się nie pali i sprawdziłem działa - nie blokuje kół. A mógłbyś mnie pokierować gdzie wchodzą czujniki od ABS-u żeby pomierzyć?? bezpośrednio do sterownika na jakie wejścia. Chce się zabezpieczyć przed ponownym zniknięciem ABS-u, zawsze to lepsza sytuacja niż zablokowane kół podczas ostrego hamowania a do tego alfą jeździ kobieta.
    A co do kontrolki od hamulców przy naciśnięciu zapala się, masz na to jakiś pomysł??
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

co do abs zobacz czy ktoras zarowka od stopu nie jest walnieta, jak sie stop nie swieci ABS sie wylacza ;] a co do kontrolki to zobacz klocki z przodu :] pozdrawiam i zapraszam na nowo otwarte forum poswiecone ALFIE ROMEO 33 www.alfa33.pl

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał _zagiel_
    co do abs zobacz czy ktoras zarowka od stopu nie jest walnieta, jak sie stop nie swieci ABS sie wylacza ;]
    :shock: :shock: a w jaki sposób elektrycznie powiazany jest modół sterowania abs ze światłami stopu??????? coś mi się wydaje ,że trochę się rozpędziłeś z tą diagnozą.ale podpowiem ci jeżeli jest uszkodzony czujnik położenia pedału hamulca / a jest to włącznik podwójny to taka opcja może wystąpić ale zapewniam cie ,że elektrycznie ze światłami stopu połączenia to nie ma/ myślisz ,że producent wyłączałby abs z tak błahego powodu jak przepalona żarówka i narażałby ludzi na niebezpieczeństwo???
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

/ a jest to włącznik podwójny to taka opcja może wystąpić ale zapewniam cie ,że elektrycznie ze światłami stopu połączenia to nie ma/
    Coś takiego jest, ale na automatycznej skrzyni biegów.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    Cytat Napisał _zagiel_
    co do abs zobacz czy ktoras zarowka od stopu nie jest walnieta, jak sie stop nie swieci ABS sie wylacza ;]
    :shock: :shock: a w jaki sposób elektrycznie powiazany jest modół sterowania abs ze światłami stopu??????? coś mi się wydaje ,że trochę się rozpędziłeś z tą diagnozą.ale podpowiem ci jeżeli jest uszkodzony czujnik położenia pedału hamulca / a jest to włącznik podwójny to taka opcja może wystąpić ale zapewniam cie ,że elektrycznie ze światłami stopu połączenia to nie ma/ myślisz ,że producent wyłączałby abs z tak błahego powodu jak przepalona żarówka i narażałby ludzi na niebezpieczeństwo???
    Tak jestem pewien co pisze wlasnie w mojej Q4 tak bylo ;] ABS sie palil a z tylu zarowka poszla, wymienilem i ok. Tak samo mialem kiedys w Astrze kombi 97 roczek :]

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał _zagiel_
    Tak jestem pewien co pisze wlasnie w mojej Q4 tak bylo ;] ABS sie palil a z tylu zarowka poszla, wymienilem i ok. Tak samo mialem kiedys w Astrze kombi 97 roczek :]
    i abs nie działał?? :shock:
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    / a jest to włącznik podwójny to taka opcja może wystąpić ale zapewniam cie ,że elektrycznie ze światłami stopu połączenia to nie ma/
    w 33 też ale z Alfa Control. Z ta zarówka bardzo dziwne ... w chryslerach, bmw, Alfie, vw i innych tych pojazdach nie miałem tak...

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

oglądam schematy abs modułu boscha i jakoś nijak mi nie pasuje ta żarówka i nie działający abs
    Cytat Napisał fiergloo
    w normalnej skrzyni też jest
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była