Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Mito 1.4jet

Domyślnie

Cytat Napisał arturw Zobacz post
    Może ktoś oglądał tą http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...html#868852490
    nr vin: ZAR93900007268418. Była już wecześniej wystawiana, wygląda dosyć dobrze (przynajmniej z opisu..).
    Tą alfe oglądałem generalnie brak szpachli, lakier wyglada na orginał mierzyłem miernikiem jest ok, srodek dość zadbany brak przetarć i dziur, szyby orginał, brak wycieków i hałasu dwumasy, opony są w bardzo dobrym stanie, 2x kluczyki ksiązki servisowej nie ma ale mam Vin jak by ktoś chciał. Patrzyłem na nią z ciekawości bo jest blisko, ale jednak czarnego auta ja niechce ze względu że mieszkam koło drogi która strasznie się kurzy i co dziennie musiał bym być an myjni. Auto godne polecenia jak ktoś szuka całego a przebieg do weryfikacji.

Użytkownik Embrion Avatar Tomek998
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 16V

Domyślnie

Ponawiam prośbę

Drodzy Alfaholicy

Zwracam się do Was z prośbą o poradę, sugestie, ogólnie pomoc w zakupie auta które od lat jest moim marzeniem, czyli ALFA 159
    Do tej pory jeździłem wieloma markami prywatnie i zawodowo, ale nigdy włoskim samochodem. Ostatnie 6 lat BMW 318i, wcześniej ford mondeo V8 2,5 benza, był też peugeot i wiele innych, ale nie o tym mowa.
    Chciałbym zostać szczęśliwym posiadaczem ALFY z silnikiem diesla i byłby to pierwszy własny diesel w moim życiu.
    Zależy mi na nie wyeksploatowanym egzemplarzu, (żebym przynajmniej w pierwszym roku użytkowania nie musiał dokładać do auta), dobrze wyposażonym ( co w przypadku alfy to standard), najlepiej w jasnej tapicerce skóra bądź alcantara. Skrzynie raczej manual, bo czytam, że z automatem alfy różnie bywa. Obecnie jeżdżę automatem i bardzo sobie chwalę, chociaż też kiedyś się posypał i 3k nie moje . Do wydania mam 35-40 tys. na co Waszym zdaniem mogę liczyć na polskim rynku, czy znajdę coś dobrego? Czy może lepiej ruszać do Niemiec w poszukiwaniu? Poniżej zamieszczam kilka linków do ogłoszeń co o nich myślicie i o co szczególnie mam pytać sprzedających?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C31960155.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-aut...C32011219.html
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...932728965.html
    http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...db334;promoted

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

kolego ale nie musisz sie powtarzac z pytaniem.Jakby ktos wiedzial to by Ci odpowiedzial

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

Wg. mnie (ale podkreślam wg. mnie, bo zaraz rozpocznie się mało ciekawa "dyskusja"), Gniezno sobie odpuść i nie pytaj dlaczego, tylko poszukaj/poczytaj na forum. Pierwsza sztuka jest z salonu PL, więc sprawdzisz cała historię auta (jeśli jest sprowadzane raczej nie masz na to szans, chyba że dotrzesz do ASO w którym auto było serwisowane i ktoś będzie "łaskawy" udzielić info). Co do reszty to istnieje cos takiego jak EPR (tu masz link: http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE ) wklep VIN i dowiesz się czegoś o aucie (jak nie kumasz włoskiego odpal to w Chrome i skorzystaj z opcji tłumaczenia, zawsze coś "rozkodujesz").
    Do tego życzę dużo cierpliwości i wytrwałości w poszukiwaniu "tej jedynej"

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek998 Zobacz post
    Drodzy Alfaholicy

Zwracam się do Was z prośbą o poradę, sugestie, ogólnie pomoc w zakupie auta które od lat jest moim marzeniem, czyli ALFA 159
    Do tej pory jeździłem wieloma markami prywatnie i zawodowo, ale nigdy włoskim samochodem. Ostatnie 6 lat BMW 318i, wcześniej ford mondeo V8 2,5 benza, był też peugeot i wiele innych, ale nie o tym mowa.
    Chciałbym zostać szczęśliwym posiadaczem ALFY z silnikiem diesla i byłby to pierwszy własny diesel w moim życiu.
    Zależy mi na nie wyeksploatowanym egzemplarzu, (żebym przynajmniej w pierwszym roku użytkowania nie musiał dokładać do auta), dobrze wyposażonym ( co w przypadku alfy to standard), najlepiej w jasnej tapicerce skóra bądź alcantara. Skrzynie raczej manual, bo czytam, że z automatem alfy różnie bywa. Obecnie jeżdżę automatem i bardzo sobie chwalę, chociaż też kiedyś się posypał i 3k nie moje . Do wydania mam 35-40 tys. na co Waszym zdaniem mogę liczyć na polskim rynku, czy znajdę coś dobrego? Czy może lepiej ruszać do Niemiec w poszukiwaniu? Poniżej zamieszczam kilka linków do ogłoszeń co o nich myślicie i o co szczególnie mam pytać sprzedających?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C31960155.html
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-aut...C32011219.html
    http://allegro.pl/alfa-romeo-159-1-9...932728965.html
    http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...db334;promoted

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie z Olecka na Mazurach

W tych pieniądzach już można coś ciekawego znaleźć. Ale skoro jesteś gotowy jechać do DE to ja bym zaczął od Krakowa. www.deft.otomoto.pl

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

zacznij od autka.pl
    jak nie przypasi, jedz do Niemiec ale nie do turka ofert na mobile.de i autoscout.de znajdziesz duzo. Szukaj sprzedawców prywatnych.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ersi
    Mieszka w
    Wałbrzych\Amsterdam
    Auto
    Była: 146 1,9 JTD 2000r, Clio 1,5 dCi 2008r., jest Avensis 2006r 2.0 D4D

Domyślnie

Ja ze swojej strony dodam, że tyle samo zależy od sprzedającego, co i od kupującego (ważne, żeby oboje poważnie i rzetelnie do tego podchodzili). Przykład kiedy sprzedawałem swoją 146 przyjechał gość pociągiem 300km po auto które miało jedną z najwyższych cen w internecie wtedy, ale znalazł w nim tyle wad (w jego mniemaniu), że sobie odpuścił, a później wypisał stek bzdur na forum o moim egzemplarzu - nie przejąłem się tym bo skoro ktoś jedzie taki kawał, a wcześniej nawet nie siedział w danym modelu i po przyjeździe stwierdza, że to nie dla niego auto bo nic do tyłu nie widzi, a założone czujniki cofania mu nie pomogą - to o czym to świadczy?! Drugi klient który przyjechał, nie chciał się nawet przejechać, tylko iść do domu pisać umowę :-)

Osobiście jestem na etapie sprzedaży Toyoty Avensis, a następnie po dwu letnim rozbracie z marką, powrót poprzez 159. Dlatego sam proszę o małą podpowiedź, bo przeczytałem tutaj tyle rzeczy, że głowa mi pęka

Na pewno jeżeli chodzi o 159 to musi być w dieslu ponieważ mieszkam w NL, często pokonuje długie trasy. Skreślałem z góry silnik 120KM, bo w Avensisie mam 116KM i brakuje pod nóżką, ale czytam, że można podnieść moc i nie ma tragedii. Jeżeli chodzi o naprawy mechaniczne tego się nie boje - ojciec mechanik Z wyposażenia jak dla mnie wystarczyłaby tylko klima i tempomat, więcej do szczęścia mi nie trzeba Tylko chodzi o to czy za 32-35 tyś na samo auto + coś na start znajdę coś godnego, czy zbierać kasę dalej? Odkąd sprzedałem 146 moim celem była 159.

Ewentualnie czy ktoś z forum będzie w niedalekiej przyszłości sprzedawał swoją 159, która spełni moje wymagania?
    Ostatnio edytowane przez ersi ; 11-02-2014 o 14:19
    Alfę kupujesz sercem, nie głową

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

JTDm to moim zdaniem zdecydowanie lepszy silnik niż D4D.
    120KM w 159 nie jest tragedią i jak znajdziesz zadbaną 159 z silnikiem 8V to weź lepiej taką niż zmęczoną 16V.
    Jak Ci będzie brakowało to pojedź na program i zrobią tyle samo lub więcej niż 16V miało w stocku. Za 8V przemawia brak problemów z kolektorem i mniejsze ryzyko kupienia auta z przejściami.
    Jak jesteś w tulipanach to wejdź na marktplaats i szukaj na miejscu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ersi
    Mieszka w
    Wałbrzych\Amsterdam
    Auto
    Była: 146 1,9 JTD 2000r, Clio 1,5 dCi 2008r., jest Avensis 2006r 2.0 D4D

Domyślnie

Cytat Napisał godol Zobacz post
    Jak jesteś w tulipanach to wejdź na marktplaats i szukaj na miejscu
    Jak widzę jak "tulipany" na co dzień dbają o auta to już wole u "Szwabów" szukać ;-) a najlepiej byłoby właśnie od kogoś z forum
    Alfę kupujesz sercem, nie głową

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał ersi Zobacz post
    Ja ze swojej strony dodam, że tyle samo zależy od sprzedającego, co i od kupującego (ważne, żeby oboje poważnie i rzetelnie do tego podchodzili). Przykład kiedy sprzedawałem swoją 146 przyjechał gość pociągiem 300km po auto które miało jedną z najwyższych cen w internecie wtedy, ale znalazł w nim tyle wad (w jego mniemaniu), że sobie odpuścił, a później wypisał stek bzdur na forum o moim egzemplarzu - nie przejąłem się tym bo skoro ktoś jedzie taki kawał, a wcześniej nawet nie siedział w danym modelu i po przyjeździe stwierdza, że to nie dla niego auto bo nic do tyłu nie widzi, a założone czujniki cofania mu nie pomogą - to o czym to świadczy?! Drugi klient który przyjechał, nie chciał się nawet przejechać, tylko iść do domu pisać umowę :-)

Osobiście jestem na etapie sprzedaży Toyoty Avensis, a następnie po dwu letnim rozbracie z marką, powrót poprzez 159. Dlatego sam proszę o małą podpowiedź, bo przeczytałem tutaj tyle rzeczy, że głowa mi pęka

Na pewno jeżeli chodzi o 159 to musi być w dieslu ponieważ mieszkam w NL, często pokonuje długie trasy. Skreślałem z góry silnik 120KM, bo w Avensisie mam 116KM i brakuje pod nóżką, ale czytam, że można podnieść moc i nie ma tragedii. Jeżeli chodzi o naprawy mechaniczne tego się nie boje - ojciec mechanik Z wyposażenia jak dla mnie wystarczyłaby tylko klima i tempomat, więcej do szczęścia mi nie trzeba Tylko chodzi o to czy za 32-35 tyś na samo auto + coś na start znajdę coś godnego, czy zbierać kasę dalej? Odkąd sprzedałem 146 moim celem była 159.

Ewentualnie czy ktoś z forum będzie w niedalekiej przyszłości sprzedawał swoją 159, która spełni moje wymagania?
    Za taka kwotę myślę, że znajdziesz coś sensownego. Tylko uważaj jak auto będzie miało około 150-200 tys. może Cie czekać wymiana sprzęgła, EGR-u i wywalenie DPF-a. Jest tez duże prawdopodobieństwo, że poprzedni właściciel już to robił i wówczas trochę pieniędzy zostanie w kieszeni.