Witam wszystkich to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałośćOd Czerwca 2013r jestem szczęśliwym posiadaczem swej AR 147 1.9 JTD 8v (02r). Po 9 miesiącach bezkonfliktowego związku przychodzi czas na gorszą część programu czyli wydatki niespodziewane. Do rzeczy. Od jakiegoś czasu (miesiąc, dwa) przy wciskaniu "do dechy" pedału sprzęgła spotykam się z specyficznym chrupnięciem i przeskoczeniem przed samą podłogą. Problem nie występuje zawsze, ciężko mi teraz określić czy pod dłuższej jeździe czy od razu po uruchomieniu zimnego samochodu. Jednak pojawia się co raz częściej i sprawia, że mam wrażenie, że wspomniane sprzęgło któregoś dnia odmówi posłuszeństwa i uziemi mnie w mniej lub bardziej korzystnym miejscu. Co do samego "brania" sprzęgła chodź wydaje się być wyższe niż w innych samochodach jakimi dane było mi jeździć nie mam większych zastrzeżeń. Fakt bierze wysoko i biegi można zmieniać bo wciśnięciu go zaledwie na 3-4 cm ale uznałem, że ten typ tak ma i nie robiłem z tego problemu. Teraz gdy "chrupanie" pojawia się co raz częściej postanowiłem się ze sprawą zmierzyć. Proszę o pomoc, lub ewentualne odesłanie do właściwych wątków gdyż moja obsługa forum dopiero raczkuje ale obiecuje poprawę
Z góry dziękuję za odpowiedzi.