Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: wymiana podłogi

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Pablo z tym passatem też bym się tak nie zachwycał, bo znajomy ostatnio malował tylną klapę i nadkola, bo rdzy już tam było całkiem sporo. I z tą tylną klapą to ponoć norma w passatach. Oczywiście mówię o B5

Nie ma co beczeć już, dobra konserwacja i dbanie o to i problemu nie będzie

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    Pablo z tym passatem też bym się tak nie zachwycał, bo znajomy ostatnio malował tylną klapę i nadkola, bo rdzy już tam było całkiem sporo. I z tą tylną klapą to ponoć norma w passatach. Oczywiście mówię o B5
    Nie zachwycam się.

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    Nie ma co beczeć już, dobra konserwacja i dbanie o to i problemu nie będzie
    Dokładnie, jestem tego samego zdania.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post

Rozbierałeś już zapewne nie jedną 147 w środku. Powiedz proszę czy w progach od środka czy w słupkach są jakieś zaślepki, pod które należałoby wtrysnąć preparatu antykorozyjnego? Bo od zewnątrz progów, nadkoli i w słupkach przednich są otwory do tego.

Druga rzecz. Ktoś spotkał się z rdzewieniem części dachu, gdzie jego rant spotyka się z przednią szybą? Mam tam kilka kropek (tzw. maleńkich purchli) rdzy (dokładnie nad ciemną części szyby, tam gdzie lusterko i czujnik deszczu) i nie wiem czy to rdzewieje tak samo z siebie (nie powiększyło się od czasu kupna auta) czy może ktoś wycinał nieumiejętnie szybę. Szyba była wyciągana tylko nie wiem po co.... Zastanawiam się czy te purchle zrywać i robić zaprawki, zostawić je (latem zamalowałem chyba nawet dość dokłądnie) czy może myśleć nad lakierowaniem całego dachu (chyba, że da się jego część).

Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Rozbierałeś już zapewne nie jedną 147 w środku. Powiedz proszę czy w progach od środka czy w słupkach są jakieś zaślepki, pod które należałoby wtrysnąć preparatu antykorozyjnego? Bo od zewnątrz progów, nadkoli i w słupkach przednich są otwory do tego.
    Ja osobiście 147 nie rozbierałem, głównie pracownicy. Będę na wiosnę rozbierał u siebie to będę wiedział na 100%.
    W 156 są zaślepki od środka, tak więc w 147 na pewno również.
    Dach i ja mam w podobnym stanie, z tym, ze u mnie są widoczne ślady napraw blacharskich.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Kurcze Pablo mówisz że 147 gniją popatrz sobie na stan mojego dołu http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...d_147_a-2.html tam ma fotki z przed konserwacji i po - tak jak mówiłem ani grama rdzy dosłownie nigdzie (naczy oprócz śrub i mocowania wydechu ), jedyną rzeczą którą miałem z ruda to klapa tylnia, tyle że była to wina poprzedniej właścicielki bo przykleiła sobie listwę ozdobną na żywicy epoksydowej, która zaszła w reakcję z lakierem powodujące jego odpadnięcie z listwą..., no ale klapa jest pomalowana i problemu nie ma. Więc w sumie nie wiem co trzeba robić albo jakiego pecha mieć żeby mieć taka podłogę jaką podałeś w linku .

Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Grand231 Zobacz post
    Kurcze Pablo mówisz że 147 gniją popatrz sobie na stan mojego dołu http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...d_147_a-2.html tam ma fotki z przed konserwacji i po - tak jak mówiłem ani grama rdzy dosłownie nigdzie (naczy oprócz śrub i mocowania wydechu ), jedyną rzeczą którą miałem z ruda to klapa tylnia, tyle że była to wina poprzedniej właścicielki bo przykleiła sobie listwę ozdobną na żywicy epoksydowej, która zaszła w reakcję z lakierem powodujące jego odpadnięcie z listwą..., no ale klapa jest pomalowana i problemu nie ma. Więc w sumie nie wiem co trzeba robić albo jakiego pecha mieć żeby mieć taka podłogę jaką podałeś w linku .
    Ja to wszystko rozumiem, ale w przypadku mojego zajęcia mam styczność na co dzień z różnymi Alfami, i 50/50 147 ma zardzewiałą podłogę, i nic tego faktu nie zmieni.
    Rdzewieją mniej niż 156, ponieważ są młodsze, ot cała filozofia.
    Mamy kilka przypadków aut od nowości w jednych rękach, kupionych w PL z udokumentowanym przebiegiem i niestety nie wiadomo co z tym robić.

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    Ja to wszystko rozumiem, ale w przypadku mojego zajęcia mam styczność na co dzień z różnymi Alfami, i 50/50 147 ma zardzewiałą podłogę, i nic tego faktu nie zmieni.
    Rdzewieją mniej niż 156, ponieważ są młodsze, ot cała filozofia.
    Dokładnie @Pablo.
    Ale koledzy rozwinęliście temat...jak ja dodałem posta to miałem tylko kilka odpowiedzi...co do tego czy podłoga 147 rdzewieje czy nie powiem krótko: rdzewieje! Teksty w stylu jak wypadkowa to tylko będzie rdzewieć mnie śmieszą...skąd bierzecie takie informacje?! Wystarczy zabrać auto do debila w celu zakonserwowania podłogi...taki debil nie ma pojęcia co to jest otwór odprowadzający wilgoć bo robi same Vagi...i jedzie na grubo zawalając właśnie te otworki...potem woda się skrapla z podłogi i sobie leży nie mając ujścia...druga sprawa to naloty na progach...nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzić że koła walą całym syfem po progach zdzierając warstwę ochronną. To samo tyczy się nalotu na podłodze...przytrzesz pare razy i gotowe. Wystarczy pojechać szybciej i trafić na ,,równiutki" odcinek naszych pięknych dróg...

@Pablo widziałem fotki tej podłogi co wrzuciłeś. Muszę zrobić to samo i potrzebuje fachowej pomocy...mam ,,powiększone" tylne 10 otworków przez rudą. Widzę że temat ogarniasz...szukam pomału dawcy i przede wszystkim warsztatu który to zrobi porządnie...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

dziś na parkingu zauważyłem 147 z takimi progami
    Miłośnik pizzy i samochodów włoskich

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Ładnie zgnite auto. Wczoraj oglądałem dwie 147 na ulicy czekając na autobus, zdrowiutkie.

Ja swoją zakonserwowałem jakieś 10 mm ponad pierwsze widoczne przetłoczenie od góry progu. Sporo wyżej niż oryginalnie. Nic nie widać kiedy ktoś się nie wpatruje zbyt mocno Niedługo zdejmuje tapicerkę i przednie siedzenia, otwory z zaślepkami progów też są od wewnątrz auta, a o tym nie wiedziałem.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Dobra konserwacja z zewnątrz i wewnątrz i można zapomnieć o czym takim jak rdza. No ale jak się ludziom nie chce wydać te kilka pln to później takie właśnie "kwiatki" wychodzą.