Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Dziwne zachowanie wskazówki turbo

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Jesli ktoś potrzebuje taki czujnik to mam używany ze sprawnego samochodu po awari paska rożrządu.Jak ktoś by potrzebował to moge pomóc.Info na priv.

moher1122
    Gość

Domyślnie

Ja mam nówkę jak ktoś potrzebuje pisać pw.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post
    Panowie takie pytanie do was czym sie rozni czujnik przedzmianowy o kodzie 0281002437 od pozmianowego jak twierdzicie 0281002845 ?
    Pytam bo sam musze zmienic ten czujnik i nie wiem ktory byloby lepiej kupic a dylemat mianowicie jest taki ze ten przedzmianowy kosztuje jakies 250zl a ten pozmianowy 500zl wiec pytam o co kaman bo czy jest sens kupowac ten za 500 czy lepiej kupic ten tanszy i jak on bedzie swirowal po jakims czasie jak ten co mam teraz to zawsze mozna kupic jeszcze jeden. A swoja droga to skoro jest niby ten nowy pozmianowy to dlaczego ten stary jest ciagle sprzedawany w wielu miejscach...?
    Widzialem tez zamienniki tego czujnika troche tansze od tego przedzmianowego od Boscha i o ponad polowe tansze od tego pozmianowego 0281002845 Boscha.
    Kolego Alfabeta ile Ty zaplaciles za swoj pozmianowy i gdzie kupowales?

Pozdrawiam
    Tomek
    Nie wiem czy ktoś Ci odpowie na to czym się różnią. Można tylko gdybać że jakąś drobnostkę zminili - na takich konkluzjach stanęła dyskusja w innych wątkach na ten temat.
    Generalnie ja jak zmieniałem to chciałem ten nowy, w sklepie krzyczeli 280zł (gdzie Ty znalazłeś za 500, w ASO to wiem że tyle chcą ale kto by tam kupował jeśli część jest dostępna również poza), ale jak zamówiłem to i tak coś popieprzyli i sprowadzili mi starszy typ za 230zł (popatrzyli wg VINu). Już mi się nie chciało do nich jeździć i wziąłem ten starszy typ. Po zamontowaniu auto chodzi znacznie płynniej - ma mniejszego kopa, bo wcześniej, mimo czyszczenia czujnika chyba coś reagował z opóźnieniem i były np przeładowania ciśnienia, z drugiej strony potem był nagły spadek i "dziura" w mocy. Teraz jest równo i chyba tak jak powinno być - okaże się za prę dni u Cinka jak zhamuje auto przed chipem.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Epsonix ja podalem ceny w zlotowkach po przeliczeniu z GBP. 500zl to najtaniej jaki znalazlem pozmianowy do Alfy, ale w koncu kupilem pozmianowy tylko ze ze strony z czesciami do Vauxhall-a za 378,75zl
    W znanym sklepie internetowym z czesciami tylko do Alfy ten czujnik pozmianowy kosztuje 674,80zl.
    159 mam wlasnie u mechanika bo zaklada mi amorki Koni FSD i przy okazji zmieni czujnik i akumulator na Varta 77ah 780a i jak odbiore to opisze wrazenia po zmianie czujnika.

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek1986 Zobacz post
    Epsonix ja podalem ceny w zlotowkach po przeliczeniu z GBP. 500zl to najtaniej jaki znalazlem pozmianowy do Alfy, ale w koncu kupilem pozmianowy tylko ze ze strony z czesciami do Vauxhall-a za 378,75zl
    W znanym sklepie internetowym z czesciami tylko do Alfy ten czujnik pozmianowy kosztuje 674,80zl.
    159 mam wlasnie u mechanika bo zaklada mi amorki Koni FSD i przy okazji zmieni czujnik i akumulator na Varta 77ah 780a i jak odbiore to opisze wrazenia po zmianie czujnika.

Pozdrawiam
    Z tego co pamiętam z innego wątku, to ktoś z forum kto mieszka też na zachodzie Europy kupował ten nowy czujnik nawet znacznie taniej niż go szło kupić w Polsce. Sam mieszkałem na wyspach ponad 5 lat (co prawda w Irlandii) ale w UK kupowałem trochę rzeczy, choćby 2 gitary elektryczne, lustrzankę, komputery i części komputerowe, a jak ciekawości porównywałem z cenami w Polsce to było taniej. Nie piszę tu o sklepach "za rogiem" bo tam było zaś znacznie drożej, piszę o internetowych sklepach. Podałem tylko jaka jest możliwa cena, żeby ktoś przynajmniej nieświadomie nie wpuścił się w cene 500zł za czujnik z pierwszej lepszej oferty jaką znajdzie.

moher1122
    Gość

Domyślnie

Jak coś to czujnik taki mogę popchnąć nówkę za 120 + koszty wysyłki.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czasem na 6 biegu przy pelnym gazie, ale na obrotach 1700-2000 (czyli relatywnie niskich) wskazowka turbo "skacze" i przeklada sie to na przyspieszenie- tez skacze... jest nierownomierne, czuc to w d**ie.

Gdzies kiedys czytalem o czyms podobnym, ale nie pamietam o co dokladnie chodzilo i nie moge teraz tego znalezc. Ktos cos wie?

Auto generalnie dobrze lata...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Oj nie. U mnie to zupełnie inaczej wygląda.

Dodaje gaz i wskazówka idzie tak jak powinna iść w górę, ale na dosłownie sekundę spada i znów pompuje. Takie wahania są.

Piszę tu, bo nie chcę się wcinać koledze.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Czasem mam tak jak piszesz, jednak nie wpływa to na jazdę.