Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

99% ma korekte licznika zrobioną i 100% ma korekte lakieru zrobioną na portalach aukcyjnych czy ogłoszeniach, kwestja pozostaje jake to rzędy wielkości,
    natomiast z forum alfy na oko 70% ma korekte licznika i 80% korekte lakieru no bo sporo braci lafistów kupiło a potem sie zapisało na forum szukać jak naprawic to i owo,
    jedyną chyba możliwością jest szperanie na rynku włoskim ze znawcą tematu, ewnetualnie gdzieś w pozostałej części europy zachodniej no ale tam będzie o dziwo sporo drożej niż pl?

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Ok Panowie. Mam na oku 159 SW w Progression, które chcę jutro obejrzeć. Cena 30k, rocznik 2008.
    Jak mam się nastawiać?

Raczej na pewno licznik jest skręcony, bo mam podobne zdanie co Wy. Mimo tego uważam, że nie licznik, a stan auta mówi za tym, czy auto warte zakupu, czy nie
    Do tego zdaję sobie sprawę, że ze 3k na początek trzeba będzie włożyć, żeby w miarę mieć spokojną głowę.

Poza tym... na co szczegółnie zwrócić uwagę oglądając/testując potencjalny przyszły nabytek? Jutro jadę oglądać i nie chcę się wciągnąć w jakieś bagno.
    Nie mam dużego doświadzczenia w Alfach jeszcze.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Goora Zobacz post
    Poza tym... na co szczegółnie zwrócić uwagę oglądając/testując potencjalny przyszły nabytek? Jutro jadę oglądać i nie chcę się wciągnąć w jakieś bagno.
    Nie mam dużego doświadzczenia w Alfach jeszcze.
    Jeśli nie masz dużego doświadczenia w 159 to weź kogoś kto ma. Tam jest mnóstwo rzeczy, w które trzeba wiedzieć gdzie spojrzeć, żeby nie wtopić pieniędzy. Ja osobiście pisałem kilka razy w tym wątku i podobnym na co zwrócić uwagę. Było tego trochę więcej niż kilka linijek.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9jtd 8V 115KM@164KM (CinSoft) 2009

Domyślnie

Ściągnąłem z Belgii 159 z tego ogłoszenia http://www.autorola.pl/dealer/detail.do?eid=10426290
    W aucie wszystko działa, środek jest w idealnym stanie (skóry jak nowe), przebieg o dziwo jest zgodny z zapisami w ASO (dostałem pełną historię serwisową auta od kolegi z jednego z śląskich serwisów Fiata). Auto ma lekko wgnieciony błotnik i porysowane drzwi. Lakier w całości oryginalny. Podróż z Belgii bezproblemowa, ze średnim spalaniem 6.6l (tempomat ustawiony na nieco ponad 140km/h).
    Czas na pytanie W ePERze pojawia się informacja, że jest to wersja wyposażenia "medium (zawiera Ti). No i właśnie, co w tym aucie jest z Ti? Alufelg 19 cali nie uświadczyłem (auto stoi na stalowych 16), czerwonych przeszyć na fotelach i gałce biegów brak. Czy to błąd w ePERze?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Monsieur_Pierre Zobacz post
    W ePERze pojawia się informacja, że jest to wersja wyposażenia "medium (zawiera Ti). No i właśnie, co w tym aucie jest z Ti?
    Nic. Po prostu auto, które jest TI może wpaść do tej kategorii. Ale to, że twoje auto jest w tej kategorii nie oznacza, że ma cokolwiek wspólnego z TI.

Użytkownik Świeżak Avatar DominikWrc
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    na razie Abarth

Domyślnie

Czy ktoś oglądał może ten samochód? Wygląda sensownie a cena aż podejrzana.
    http://allegro.pl/sliczna-alfa-oplacona-1-8i-140km-klima-super-stan-i3961708118.html

Co do cen... wszyscy tutaj piszą że za 20-25k nie da się kupić dobrej sztuki. Mam wrażenie że ceny są trochę z jednej strony zawyżone. Bo jak wytłumaczycie fakt że w tabelach eurotaxu dany wózek stoi 26k a ktoś chce za niego 36k. To chyba lekka przesada?

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

Tak kupujcie tanie szity a potem zdziwko xD

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    99% ma korekte licznika zrobioną i 100% ma korekte lakieru zrobioną na portalach aukcyjnych czy ogłoszeniach, kwestja pozostaje jake to rzędy wielkości,
    ???
    Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    i 80% korekte lakieru no bo sporo braci lafistów kupiło a potem sie zapisało na forum szukać jak naprawic to i owo,
    Wiesz, kupując auto 6-8 letnie tej klasy nie ma co się nastawiać, że ktoś znajdzie taki egzemplarz, w którym nic nie było robione. Ot, klasyka, tylne błotniki - naklejki nie osłonią całej powierzchni przed kamykami i prędzej czy później trzeba to będzie odświeżyć. Lub po prostu odświeżenie powłoki na niektórych elementach ze względów estetycznych.
    A skreślać auto w zadowalającym stanie mechanicznym, bo miało malowany zderzak/błotnik po przetarciu na parkingu to też frajerstwo. W końcu jak kogoś było stać na taką nówkę z fabryki to raczej jej zbytnio nie oszczędzał (tak, tak, są wyjątki).
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar DominikWrc
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    na razie Abarth

Domyślnie

Jeśli to był film instruktażowy/ku przestrodze dla mnie to się nie zrozumieliśmy.

Jak kupowałem 156 to kosztowała mnie 25k i na tyle miałem wycenę ubezpieczenia bez naciągania. Więc dlaczego raptem wózek 159 teraz wyceniany na 26k miałby kosztować 36k - czegoś tu nie rozumiem. Albo handlarze wmawiają że niewadomojakiecudo oferują albo table firm ubezpieczeniowych są do kitu.

Ale jest jedna sprawa - w przypadku kiedy zaliczysz dzwona takim autem kupionym za 36 - wycenę szkody całkowitejk i tak będziesz miał na 26 i jesteś w plecy 10 tysiączków jakby nie było. I co teraz?