Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: [156] zbyt mała moc?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trudno tak na odległość stwierdzić, co jest przyczyną Twoich problemów, ale na pewno nie wygląda to dobrze. Ponieważ coś tłucze w silniku, a jednocześnie są kłopoty z temperaturą to by tak wyglądało, jakby pękło coś w silniku i jednocześnie uciekał płyn - albo na zewnątrz, albo do oleju. Napisz coś więcej na temat stanu płynu i stanu oleju i w żadnym razie nie odpalaj silnika, żeby jeszcze nie pogorszyć sytuacji.

gondas
    Gość

Domyślnie

No wiec stan oleju taki jak wczesniej czyli nic nie uciekło. Stan wody tez taki jak przedtem. Moja alfa ma niby 90 000 przebiegu :/ auto sprowadzone z niemiec. przy 84 000 robiony rozrzad, przed tym zdarzeniem sprawdzany i pasek nie zuryty rolki i napinacze tez nie. Silnika nawet nie mam zamiaru odpalac. Czy to moze byc np zakrzywiony zawór i tłok sie o niego tłucze? i dlatego ze jest zakrzywiony to nie zamyka sie i powietrze z cylindra dmucha przez wlew oleju? Tak jakos kombinuje

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wątpię - wlew oleju nie ma połączenia z komorą spalania - no chyba, że masz dziurę w tłoku. Jeśli nic nie cieknie to może nie będzie tak źle - może to tylko pompa płynu się rozsypała i tak tłucze. Niestety, żeby to stwierdzić, trzeba rozebrać rozrząd. Niedobrze tylko, że być może dopuściłeś do przegrzania silnika. Ale na razie trzeba postępować spokojnie - nie uruchamiaj silnika i po kolei sprawdzaj poszczególne elementy.

gondas
    Gość

Domyślnie

No zobaczymy co to sie złego podziało, dam znac napewno jak sie czegos dowiem, Najgorsze jest to ze musze teraz cierpiec po poprzednim włascicielu który najwyrazniej nie dbał za bardzo o ten silnik :/ no coż życie. Jakby ktos jeszcze wiedział co sie mogło stac lub przez co to byłbym wdzieczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam i dziekuje.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To wcale nie musi być wina poprzedniego właściciela. Jeśli to łożysko albo uszczelka pod głowicą to taka awaria może się zawsze zdarzyć. Gorzej, jeśli kupiłeś samochód z zajechanym silnikiem, zalanym doraźnie jakimś uszczelniaczem.

gondas
    Gość

Domyślnie

Teraz to juz musztarda po obiedzie, nie wiem moim celem jest doprowadzic ja teraz do stanu własciwego i nie spoczne póki tego nie zrobie nie chce zmieniac samochodu chce jezdzic tym i koniec nie po to go kupiłem zeby teraz sprzedawac. Musze go zrobic nawet jakbym miał nowy silnik tam wsadzic i sie nim nacieszyc. Bo jak do tej pory to wrazenia z jazdy niezapomniane.

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

jakby cos bylo powazniejszego z silnikiem to lepiej kupic uzywke.. np od szwagrow z ciechanowa.. (nik allegro szwagry100)

dominik.m
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gondas
    Teraz to juz musztarda po obiedzie, nie wiem moim celem jest doprowadzic ja teraz do stanu własciwego i nie spoczne póki tego nie zrobie nie chce zmieniac samochodu chce jezdzic tym i koniec nie po to go kupiłem zeby teraz sprzedawac. Musze go zrobic nawet jakbym miał nowy silnik tam wsadzic i sie nim nacieszyc. Bo jak do tej pory to wrazenia z jazdy niezapomniane.
    Miałem dokładnie to samo.
    2 tyg po kupnie okazało się że silnik był w koszmarnym stanie.

Potem okazało się że jeszcze sprzęgło się skończyło, następnie mechanik się pochorował.
    Ale prawdopodobnie jutro odbiorę auto od mechanika, u którego stoi już ok 6 tygodni.

Silnik kupiłem u Szwagrów.

gondas
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich ponownie po swietach i nowym roku, u mnie znieniło sie tyle ze wiem mniejwiecej co stało sie mojej Alfie niestety poszła panewka. I w związku z tym mam do was kilka pytan. Czy w takim wypadku wał korbowy bedzie na 100% do wymiany? Z tego co przeczytałem wiem ze panewki mogą wyżadzic wiele szkody w silniku :/ czytałem tez o drastycznych przypadkach typu "wałl wyszedł mi bokiem"mi nie wyszedł jedynym objawem jest ten trzask cholerny i biały dym z wydechu :/ Jutro bedziemy targać z niej silnik niestety... Bede informował jak sie dowiem czegoś wiecej. Przy jakim przebiegu silnika może sie ujawnić taka usterka? Lub jaka mogła byc przyczyna takiego zdarzenia? NIe wierze ze w tych samochodach przy przebiegu nie sadze ze oryginalnym czyli 90 000 dzieja sie takie rzeczy chodz z zewnatrz i wewnatrz jest jak nowa Jedynie to serce... ehh.....Ale damy rade i moze na zlocie sie kiedys spotkamy
    Pozdrawiam wszystkich Alfoholików i Szczęśliwego Nowego ja mam nadzieje ze w tym nowym naciesze sie w koncu tą moja bella :roll: :arrow:

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

mysle ze im wiekszy przebieg to moze byc mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia panewki bo wszystko jest juz dotarte...
    ogolnie on na to wplywu niema.
    powodem moze byc:
    krecenie na wysokie obroty na zimnym, albo wciskanie za bardzo gazu na zimnym na niskich obrotach.
    druga sprawa to olej kiepskiej jakosci (jakis mineralny nawet) i moze dlugo niezmieniany.
    jesli silnik jest zasyfiony w srodku to wymiana na lepszy moze spowdowac rozpuszaczanie sie tych syfow. dlatego w takich sytuacjach zaleca sie wymiane oleju co pare tysiakow w celu oczyszczenia silnika.