Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Alfa przerywa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie Alfa przerywa

Czesc,

Auto dopoki DOBRZE sie nie zagrzeje (jakas godzina jazdy) przerywa w trakcie przyspieszania. Czasami lekko, choc wyczuwalnie a czasami nie ma czym jechac, jakby palil na 3 garki. Bledu FES nie wyrzuca zadnego. Nier wiem czy ma tym zwiazek, ale jednoczesnie z tym pojawil sie jeszcze jeden problem. z elektryka - Jak zamykam drzwi bywa, ze radio na chwile przerywa grac. Tak samo przy wlaczeniu swiatel awaryjnych
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

cewki ? chodź powinno wystąpić wypadanie zapłonów.
    Radio ale jak zamykasz te drzwi to radio idzie Ci z płyty ? wyłącza się tak że odcina prąd czy w trakcie grania przycina się ?

Powodów może być mnóstwo więcej szczegółów podaj

1.Sprawdź stan przewodów,świec,cewek. Na pierwszy ogień przed wymianą kabli i świec wyczyść może je(środek zaradczy chwilowy). POLECAM środek kontakt spray firmy "BL".
    Ostatnio kupiłem wyciągałem wszystkie cewki, po odpinałem wyczyściłem fajki,kable na stykach między świeca a całą fajką wewnątrz, również fajki od cewek
    Tyle było brudu od korozji. I powiem Ci poprawiła mi się kultura pracy silnika .

2.Sprawdź przepływomierz odepnij i się przejedź czy dalej przerywa (jak nie to wymiana) czasami konająca przepływka po mału nie pokazuję błędów. Ja tak miałem

3.Sprawdź stan sondy lambda punkt w FES, Napięcie 1.Sonda lambda, 2.integrator sonda lambda. jakoś tak tam było. też początkowa konająca sonda lubi nie pokazać błędu.

4.Wykręć świece sprawdź stan ich. Ile już masz nakręcone na nich ?.

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Czesc,
    Dzieki za odp. A moge jechac z odpieta przeplywka? Bo to zjawisko przerywania na jalowym ni wystepuje. Sondy sa nowe i ok - tez na fesie sprawdzalem. Swiece nowki maja moze 1 tys km (NGK). Radio idzie z pendrive i przy zamykaniu drzwi/ przy awaryjnych na sekunde milknie i wlacza sie (drzwi) a przy awaryjnych przerywa tak samo na moment kiedy zapalaja sie awaryjne.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Może po prostu masz słaby aku i dlatego te anomalie sprawdź aku i ładowanie.

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

AKU tez nowy - kupiony miesiac temu ;/ a alternator laduje prawidlowo.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Pisałeś, że miesiąc temu zmieniałeś akumulator. A objawy, które opisujesz od kiedy występują?

Sprawdź miernikiem kable przy klemach może któryś przy wymianie został uszkodzony, sprawdź połączenia masowe z karoserią może któreś akurat odmówiło posłuszeństwa.

A to przerywanie radia po nagrzaniu silnika i włączeniu awaryjnych czy zamknięciu/otwarciu drzwi też jest?

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

z odpiętą przepływką można jeździć ale będziesz miał większe spalanie po prostu co Ci się nie kalkuluje. Lepiej Kupić nową jak jest styrana stara. Polecam zamiennik MAXGEAR koszt od 120 do 150zł

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

Kiedyś kupiłem nie oryginalną przepływkę i była masakra jak chcesz zmieniać to tylko oryginał, znam gościa który ma sporo używanych części do AR i dużo przepływek do 1.8.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Ozzi nie zapedzaj kolegi w błędne koło używanych części. Poczytaj forum trochę na temat maxgear -a koledzy juz robili testy tez i są zadowoleni. Sam kupiłem z strachem że mój ecu nie zczyta tego zamiennika dobrze jak to ecu M.1.1.5 które jest wybredne. Jeżeli udzielasz rad uzasadnij dlaczego tak się dzieje a nie inaczej na podstawie swoich doswiadczen. Może zamiennik typowy chińczyk źle wykonany. Myślisz że bosch w chinach nie jest produkowany ? Jest i też jest dobrze wykonany. Dla mnie używane części bez sensu pomysł. Kupiłem używana przeplywke gość zapewniał sprawna, wysypala się po miesiacu. Ponioslem dodatkowe koszty z swojej glupoty.

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto

Domyślnie

Czesc,

Dzieki za tyle obszernych odpowiedzi. Dzisiaj zobacze eksperyment z odpieta przeplywka, chociaz wczraj bylem u mechanika, ogladal przeplywke, przeczyscil ja, poprawil styki - mowl, ze teoretycznie wszystko ok. Alfa bledow dalej nie wywala. Ochujec mozna z tym samochodem. Jezdze 4 lata - byl ogolnie spokoj, dbalem lepiej jak o siebie. I nagle doslownie wszystko zaczelo sie rabac - uszczelka pod glowica (zrobiona - 500 km auto zrobilo dobrze i zaczely sie cyrki z tym przerywaniem), zaczela brac litry oleju - pierscienie i uszczelniacze, deska rozdzielcza mimo poprawek i smarowanai trzeszczy do tego stopnia, ze jezdze z radiem na full, mimo zrobienia profesjonalnej konserwacji na progach rdzawe purchle. Wszystko mnie to martwi, bo auto jest bardzo odpicowane i jak juz mowilem dbalem o nia jak moglem. Przeraza mnie to, ze wujka Audi A80 B4 z 94r ktorym jezdzi 15 lat jest doslownie pancerne - w srodku nic nie trzeszczy, totalne zero korozji. Na firmie mamy starego accorda VI - auto, ktore ma zrobione 380 tys km. Benzyniak. Doslownie katowane przez kazdego - jestem ciekaw, czy nasz e alfy tyle by wytrzymaly. Watpie.... w dodatku w czasach dzisiejszych gwarancja na nowa alfe jest krotsza niz na Fiata.... CHryste.