Dokładnie to ten najczęściej spotykany i najtańszy![]()
Dokładnie to ten najczęściej spotykany i najtańszy![]()
Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.
Spróbuję sposobu z tym olejem, okaże się za jakiś czas jak troche pojeżdżę jaki będzie tego efekt. Powiedzcie mi jeszcze jedno, którędy będzie się wyciągało intercooler, górą czy dołem. Zdjęcie poniżej.
Druga sprawa to czy przerobienie dolotu powietrza mniej więcej jak na zdjęciu coś pomoże? Gdyby łapała strumień powietrza od dołu a nie gdzieś tam z góry?
![]()
Cooler o takich wymiarach będzie całkiem wydajny i według mnie ,nie ma potrzeby go zmieniać.Poza tym, w naszych wersjach ( w ogóle w 159) nie ma zbytnio miejsca na grubszy intercooler,bez mocnej ingerencji,także,ja bym odpuścił.
Większe turbo to jest to,czego potrzeba temu silnikowi,ale też z kolei zabawa z upchaniem,no i ciezko to będzie podwiesić na seryjnym kolektorze.
Ja bym zrobił grubszy down pipe i wtedy korekta.Na chwilę obecną dp ( katalizator zwłaszcza) sporo nam blokuje potencjał turbo.Spróbować odetkać co nie co i wtedy korekta. Myslę ,że w takim przypadku,ze zdrowymi wtryskami,230km będzie w zasięgu. Potem to już koszt,bo przynajmniej większa dmuchawa,a przyrost mocy nie współmierny.Nie wiadomo na co stać te silniki,ale szacuje się,że paliwa wystarczy na 250-260km.
Pokombinował bym najpierw z samym dp.
PS.Z dobrym programem,nie powinno kopcić nawet bez katalizatora.
PS2.Wtryski z 2.4 raczej będą same w sobie mniej wydajne od tych z 2.0.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 26-02-2014 o 07:24
Cinek jak pisał program to co by nie zrobił to ustawił najlepiej jak mógł, bo przykapca trochę górą. Jeśli wywale kata i nie pojechałbym od razu na remap to może być nie ciekawie.
Mówimy o dp, ale to tak na prawdę tylko rura wychodząca z turbo i dalej już cały wydech, chyba że ta owa rura ma jakiś specyficzny kształt. Nigdzie nie mogę zaczerpnąć dostatecznej wiedzy na ten tematTłumikarz chce mi zrobić cały wydech 2,5 cala, czy wtedy ten dp zrobić również 2,5?
Ma specyficzny kształt bo jest tam od razu DPF![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Z racji że wczoraj było trochę czasu, przerobiłem dolot powietrza. Efekt...bardzo zaskakujący. Jak sam Cinek zauważył, moja Alfa przed programem miała bardzo słabą góre, 3800 i koniec. Po programie była różnica bo do 4000 ciągła i to dobrze ale już 4100 i padała i to strasznie. Po przerobieniu dolotu, moje wrażenie szybciej i chętniej wkręca się na obroty. A góra, jest świetna 4500 i idzie. Nigdy wcześniej nawet nie zbliżyłem się do czerwonego pola bo nie miało to sensu. Teraz jest zdecydowanie dużo lepiej.
Dolot łapie powietrze z miejsca prawego halogena. Ale boję się trochę o filtr powietrza żeby go coś nie uszkodziło więc będę musiał znaleźć jakiś pewnie siatex tuningowy i wyciąć oczko które będzie chroniło przed wpadaniem niepożądanych przedmiotów do środka
Co o tym myślicie?![]()
No w takim przypadku, to "siatex" obowiązkowy, bo nałapiesz syfu w mig![]()
Bocian, Ciebie to jednak warto mieć po swojej stronie![]()