Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Renowacja / polerka czarnych felg - czym i jak ?

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Futro jest ostrzejsze niż twarda gąbka a przy tym nie nagrzewa lakieru tak bardzo, pozwalając na dużo bardziej agresywną korektę.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał flatbeet Zobacz post
    Moje felgi jeszcze do tygodnia po odebraniu były takie że jak przetarłem szmatką z mikrofibry to pozostawały delikatne rysy ;-) to chyba był miękki lakier?
    Na moje to lakier nie jest miękki tylko ujowo utwardzony skoro rysy robiły się pod szmatką i lakiernik dał doopy. No chyba że felgi malowane były sprayem z puszki, wtedy to jest zupełnie inna rozmowa i nie ma sensu tego polerować, tylko wyrównać trochę papierem 800 i psiknąć nową warstwę z puszki.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał KHOT Zobacz post
    Na moje to lakier nie jest miękki tylko ujowo utwardzony skoro rysy robiły się pod szmatką i lakiernik dał doopy. No chyba że felgi malowane były sprayem z puszki, wtedy to jest zupełnie inna rozmowa i nie ma sensu tego polerować, tylko wyrównać trochę papierem 800 i psiknąć nową warstwę z puszki.
    Co prawda oddawałem je do jakiegoś garażu w którym było sporo różnych felg ale tam były tylko piaskowane, dalej miały być już malowane gdzie indziej w jakimś profesjonalnym miejscu. Ogólnie inne osoby z forum które po mnie oddały tam felgi były w 100% zadowolone, tak przynajmniej sie potem tu wypowiadały.
    A z moim felgami był jakiś problem, były malowane 2x bo się baranek robił, podobno jakiś dziwny stop aluminium. Czekałem na nie ze 3 tygodnie, trochę gościa poganiałem więc może sie za krótko wygrzewały.

KHOT czyli co mi polecasz konkretnie? FG400 i co potem? Jakie pady do tego?

- - - Updated - - -

No i dostałem odpowiedź z Detailer.pl, proponują zestaw Menzerna FG400 z wykończeniem pastą Menzerna SF4000 a jako pada użyć kuli polerskiej zamiast typowego pada płaskiego, polerował ktoś czymś takim? Bo tutaj nie ma wyboru twardości

http://www.detailer.pl/sklep/1194-large_default/flexipads-wheel-polishing-ball-3.jpg

Chyba się na taki zestaw zdecyduję, taką kulę montuje sie bezpośrednio do wiertarki, nie trzeba dokupywać tarczy mocujących, jak mi wyjdzie polerka felg to zainwestuje wtedy w pady i polece cały lakier na aucie

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Normalnie felgi maluje się proszkiem i po tym zabiegu lakier jest twardy jak skała więc albo lakierowanie było spieprzone na etapie przygotowania powierzchni, albo masz pociągnięte zwykłym lakierem samochodowym z pistoletu - proszek nie ma prawa być miękki po wyjściu z pieca chyba że jest spieprzony. Ten zestaw który Ci polecili wydaje się dobry, nie wiem tylko czy 4000 będzie nawet potrzebna po fg400 - to nie karoseria gdzie każdy najmniejszy hologram będzie widoczny, z drugiej strony jeżeli okaże się że efekt jest niezadowalający w 100% i zdecydujesz dokupić później 4000 to przesyłka za kolejną paczkę to będzie pół ceny butelki 4000 gdybyś od razu zamawiał... Ty zdecyduj co Ci bardziej pasuje.

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Ok dzięki za pomoc, biorę obie pasty. I tak mam w planach w przyszłości pobawić sie z karoserią więc 4000 sie nie zmarnuje W weekend zapewne będę już po polerce to wrzucę zdjęcia.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnow
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM

Domyślnie

Felgi nie tylko maluje sie proszkowo. Jezeli zalezy komus na wygladzie to wszyscy jada normalnym lakierem wodnym. Trwalosc mniejsza ale efekt duzo lepszy. A co do kuli polerskiej to tez kupilem ten wynalazek i probowalem nawet swoje szprychy tym troche popolerowac ale nie widzialem zadnego efektu, albo moja wiertarka ma za male obroty albo nie mam pojecia jak tym polerowac. Z tego co widze masz dosc fajny ksztalt felgi zeby zrobic korekte maszyna na padach 80. W sumei nawet wystarczylby ci jeden pad o sredniej twardosci zeby zrobic cicie a potem finish.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

A pasty polerskiej do tej kuli używałeś w ogóle, czy na sucho?