to jest 2.0 TS czyli jesli bylo by bicie na kole walu korbowego to bylo by tez bicie na pasku walkow balansowych.a tam jest wszystko ok.,choc tez je juz ogladalem i nic nie widac golym okiem. :|
to jest 2.0 TS czyli jesli bylo by bicie na kole walu korbowego to bylo by tez bicie na pasku walkow balansowych.a tam jest wszystko ok.,choc tez je juz ogladalem i nic nie widac golym okiem. :|
Witam w nowym roku planuje wymianę rozrządu w mojej beli i teraz mam parę pytań, czy wymieniać kompletny rozrząd razem z pompą, czy może nie wymieniać pompy, jest jakiś sposób, by sprawdzić w jakim stanie jest pompa i czy nadaje się do dalszego użytkowania, czyt. do następnej wymiany rozrządu, czy może bez rozebrania, ciężko ocenić i lepiej od razu zmienić, wiem że na niektórych rzeczach lepiej nie oszczędzać, zwłaszcza jeśli chodzi o alfe![]()
a czy cena 860zł za całość to przyzwoicie?? mówię o komplecie z pompą
Jeżeli masz jeszcze pompę z plastikowym wirnikiem to wymieniaj bezwzględnie bo lubią pękać i auto się grzeje. Jeżeli będziesz kupował nową pompę to zwróć uwagę aby wirnik był metalowy z plastikowym nie zakładaj i nie daj sobie tego wmówić że będzie OK.
Jeżeli chodzi o moje zdanie to ja zawsze razem z rozrządem zmieniam pompę w każdym z moich samochodów.
Teoria jest taka, że pompę powinno się wymieniać co drugą wymianę rozrządu, ale oczywiście bezpieczniej jest ją wymienić przy okazji wymiany rozrządu - wtedy masz spokój i pewność, że długo pojeździsz.
Ja właśnie jestem w trakcie wysyłki kompletu rozrządu do 3.0 V6 166, komplet bez pompy wyszedl 550zł, a pompa do tego kosztuje niespełna 200zł. Co razem daje 750pln.
Producenci: Pasek Gates, Rolki SKF, Napinacz Ruville, Pompa Graf.
pompa nawet chyba kosztuje mnie.. okolo 130 np SKF.
do dwuitrowki dochodzi jeszcze pasek balansowy i jego napinacz, albo rolka...
co do plastikowego wirnika to mialem tak ze mi z oski sie obluzowal i sie zsunal tak ze go przymielilo troche...
Pompy wodne w TSach są tańsze.
Ale podepnę się tu z innym pytaniem.
Przymierzam się do wymiany paska rozrządu z wariatorem, pompą wody i rolkami, paska pk z rolkami. Orientuje się ktoś ile może kosztować robocizna całej usługi? Może warto coś jeszcze wymienić przy okazji?
Ceny zalezżnie od warsztatu 250-350 zł.