Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
No ale w sumie na logikę to ma sens, bo te dziurki są bardzo małe, ciśnienie duże to jeżeli paliwo jest cięższe od normalnej ropy przez dolewkę 2T może to spowodować zatkanie wylotów końcówki - szczególnie jeżeli są one w takim sobie stanie.
Zatem na logikę - jak zmieni się gęstość po dolaniu tego w proporcji 1:250? Zastanów się jakiego rzędu to będą wartości.
To już prędzej bym uwierzył w to, że większe cząsteczki 2t przytykają wtryski niż w znaczące zwiększenie gęstości paliwa przy dolewce 1:300.
Tak BTW - ja odstawiłem 2T na 3 tankowania i jak na razie nie ma pogorszenia paremetrów pracy silnika, można powiedzieć że wręcz w drugą stroną - chodzi ciszej i jakby lepiej. Inna sprawa, że robiłem przy okazji parę rzeczy przy nim więc to niekoniecznie ma związek z odstawieniem 2T.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Oj to w zimie nie możemy używać naszych autek bo zimna ON też jest za ciężka !!chyba kupie coś innego
A może wlać benzynę ona jest lżejsza.
A znasz ciężar właściwy dolewki i ON?. Może jest wręcz odwrotnie.
Ostatnio edytowane przez Włodek ; 05-03-2014 o 20:22
Amantes amentes
Zakochani są jak szaleńcy.
Nie mogę powiedzieć złego słowa na tego faceta, bo naprawdę zna się na rzeczy, argumentował to tak że do nowoczesnych disli nie powinno się lać praktycznie niczego prócz dobrego paliwa klasy premium. Ogólnie cała rozmowa zaczęła się od tego że przyjechałem do niego popatrzyliśmy na motor no i na słuch było słychać że chodzi równiuteńko i dobrze, czego nie można było powiedzieć rok temu gdy auto było u niego na "naprawach", powiedziałem mu że wnioskuje że to rezultat dobrego paliwa oraz dolewania regularnie oleju 2 T w proporcji 50 ml - 10 l paliwa. No i potem się zaczęło, w skrócie jego argumenty opierały się na zwiększonej gęstości i ciężarze paliwa przez co wtryski mają trudniej i mogą się zalepiać oraz powiedział że kiedyś owszem lało się olej ale w proporcji 5 ml na cały bak 50 l, i że tyle co ja leję to jest jakaś masakra. Potem przytoczył przykłady "spuchniętych" wtryskiwaczy tak że nie można było ich wyciągnąć z głowicy itp. Więc teraz sam już nie wiem, jak wcześniej pisałem facet ma ponadprzeciętną wiedzę odnośnie aut fiatopochodnych, z drugiej strony mi poprzez dolewanie 2T wyrównały się korekty wtrysków, auto równiej zapala i ciszej chodzi - więc sam już nie wiem...
Naprawdę facet wciska kit.
Gęstość i ciężar oleju o ON nie są tak różne i zmieszanie ich spowoduje różnicę że ciężko by było to zmierzyć.
Z czystym sumieniem możesz pominąć te różnice.
Tu masz skład to mieszanina.
Najważniejsze komponenty oleju napędowego
- nafta, lekki olej napędowy (LON)
- średni olej napędowy (SON)
- ciężki olej napędowy (CON)
- hydrorafinowany olej napędowy (HON)
- olej napędowy z hydrokrakingu (HCON)
- olej napędowy z krakingu katalitycznego (LCO)
- dodatki poprawiające własności zimowe, dodatki uszlachetniające.
To same oleje !!
a tu parametry
Typowe właściwości olejów napędowych[1]:
- gęstość: 0,82–0,845 kg/dm3[2]
- wartość opałowa: 42–44 [MJ/kg] w stanie ciekłym, 3660–3830 kJ/m3 w przypadku mieszanki stechiometrycznej
- stała stechiometryczna paliwa: 14,5 kg powietrza/kg paliwa
- Liczba cetanowa: 50-85
źródło danych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_nap%C4%99dowy
i gęstość 2T
Gęstość0.875 g/cm3 w 15˚C
prawie taka sama
a gęstość to nie to samo co lepkość
Karta charakterystyki 2T:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CD0Q FjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.orlenoil.pl%2F_layouts%2 FOrlenOilDownload%2FDownload.ashx%3FdownloadUrl%3D %2FPL%2FNaszaOferta%2FKartyCharakterystyki%2FKarty Charakterystyki%2F176.pdf%3F&ei=_X4XU5zXE8eBywPI74 DgDw&usg=AFQjCNHEcd7Li8rfJJZMsCzZz8Ofv1j6jw&sig2=e SeYH9o4mVWRvVJimokOVA&bvm=bv.62286460,d.bGQ&cad=rj a
Ostatnio edytowane przez Włodek ; 05-03-2014 o 20:57
Amantes amentes
Zakochani są jak szaleńcy.
Będziesz dolewał, on nie będzie mógł zarobić za szybko na wtryskach![]()
W sumie to teraz nawet nie musiał bym dolewać bo mam korekty w normie, raczej wątpię że chciałby zarobić na siłę, znam go dość dobrze, w ogóle większość mechaników z którymi gadałem robi wielkie oczy że dolewam olej 2t do ropy - w ogóle patrzą na mnie jak na głupka, argumentując to tym, że do nowych diesli nic się nie dolewa...