Kolego Proboszcz, zamontowanie oil catch tank'u między odmą a dolotem to w takim razie dobry pomysł i powinien minimalizować ryzyko nagaru?
Kolego Proboszcz, zamontowanie oil catch tank'u między odmą a dolotem to w takim razie dobry pomysł i powinien minimalizować ryzyko nagaru?
wojtekf - odpowiadając na pytania na twoje pytania:
- zaglądnąć zawsze jest sens z ale trzeba wziąć po uwagę to, że nie jest to takie proste i albo trzeba zdemontować kolektor albo zrobić to tak jak ja to zrobiłem. W obu przypadkach proponuje zarezerwować sobie jakąś sobotę.
- szczegółowo oglądałem tylko trzy silniki i wnioskując na ich podstawie uważam, że olej ma duże znaczenie i zdecydowanie odradzam półsyntetyki
matezoma
separacja oleju z odpowietrzenia skrzyni korbowej mogłoby całkowicie usunąć problem, zakładając, że uszczelniacze zaworowe są sprawne to właśnie olej z odmy tworzy nagar, ale powiem szczerze, że nie spotkałem się jeszcze ze skutecznym i dobrze działającym zewnętrznym separatorem.
Ostatnio edytowane przez Proboszcz ; 28-11-2013 o 15:10
Żółym powietrze jest zasysane z pokrywy zaworów, do komór spalania. Na jego wejściu w kolektor ssący jest zawór zwrotny.
I to nim bardziej pluje olejem. Czerwony jest po to żeby, nie wytwarzało się podciśnienie pod pokrywą zaworów.
Sprzedam blokady rozrządu 1.8-2.0 TS baton717@interia.pl
Tutaj odma jest połączona z układem dolotowym przed i za przepustnica. Jest dokładnie tak jak pisze BatIQV.
Za przepustnica następuje spadek ciśnienia i to ta rurka (żółta) jest odpowiedzialna za odprowadzanie gazów i oparów oleju do dolotu i to tutaj należało by poeksperymentować.
Hej wszystkim jestem tutaj nowy mam pytanko czy moj silnik czyli 2.2 JTS posiada łancuch rozrzadu??
Tak, posiada łańcuch rozrządu.
dziekuje za szybka odp widze ze co do wymiany to rożne przebiegi sa?? czym to jest spowodowane ze niektórzy w wymieniaja przy 60 tys a niektórzy jeżdżą do 200 tys??
2.0 jts montowany w 156 ma pasek. A właśnie pasek powinno się wymieniać co 60 tyś km.