Strona 1 z 10 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Temat: Alfa romeo 147, czy będzie mnie na nią stać?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie Alfa romeo 147, czy będzie mnie na nią stać?

Witam wszystkich Alfaholików
    To mój pierwszy post. Chciałbym sobie kupić swoje pierwsze auto i nie będę ukrywał, że najbardziej podobają mi się AR 147, kwota za jaką chcę kupić auto to około 8tyś zł, max 10. Aut w tej cenie jak widzę w ogłoszeniach jest sporo jednak z tego co słyszałem te auta nie należą do najtańszych w utrzymaniu, tzn trzeba o nie bardzo dbać, naprawiać w dobrych serwisach a wszelkie oszczędności się zemszczą. Nie martwiłbym się o to gdybym nie był studentem który zarabia najniższą krajową Sytuacja jest o tyle dobra, że mieszkam z rodzicami i wielkich wydatków nie mam. No, ale czy miesięczne oszczędności w wysokości 1tys zł albo i mniej wystarczą na utrzymanie tego auta? Na oszczędności które mam bardzo ciężko pracowałem dlatego nie chciałbym kupić auta które okaże się tak drogie w utrzymaniu, że nie będę mógł nim jeździć. Dlatego postanowiłem się zapytać Was, użytkowników tych samochodów, czy po prostu nie odpuścić sobie takiego samochodu? Ich cena jest kusząca, chyba nie ma innych aut w tej cenie z takim wyposażeniem i tak nowocześnie wyglądających. No, ale właśnie, czy z takimi zarobkami zapewniłbym jej należyty serwis żeby dobrze się sprawowała?
    Z góry dzięki za pomoc
    Pozdro!

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie Alfa 147, czy będzie mnie na nią stać?

Witam wszystkich Alfaholików
    To mój pierwszy post. Chciałbym sobie kupić swoje pierwsze auto i nie będę ukrywał, że najbardziej podobają mi się AR 147, kwota za jaką chcę kupić auto to około 8tyś zł, max 10. Aut w tej cenie jak widzę w ogłoszeniach jest sporo jednak z tego co słyszałem te auta nie należą do najtańszych w utrzymaniu, tzn trzeba o nie bardzo dbać, naprawiać w dobrych serwisach a wszelkie oszczędności się zemszczą. Nie martwiłbym się o to gdybym nie był studentem który zarabia najniższą krajową Sytuacja jest o tyle dobra, że mieszkam z rodzicami i wielkich wydatków nie mam. No, ale czy miesięczne oszczędności w wysokości 1tys zł albo i mniej wystarczą na utrzymanie tego auta? Na oszczędności które mam bardzo ciężko pracowałem dlatego nie chciałbym kupić auta które okaże się tak drogie w utrzymaniu, że nie będę mógł nim jeździć. Dlatego postanowiłem się zapytać Was, użytkowników tych samochodów, czy po prostu nie odpuścić sobie takiego samochodu? Ich cena jest kusząca, chyba nie ma innych aut w tej cenie z takim wyposażeniem i tak nowocześnie wyglądających. No, ale właśnie, czy z takimi zarobkami zapewniłbym jej należyty serwis żeby dobrze się sprawowała?
    Z góry dzięki za pomoc
    Pozdro!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Sprawa jest dość prosta. Jeśli kupisz zadbany egzemplarz (nie wiem ile takie kosztują, nie orientuję się), zrobisz pakiet startowy (oleje, filtry, rozrząd), to spokojnie przejeździsz sporo bez inwestowania w auto. Jak kupisz padakę, jak w przypadku każdej innej marki, spędzisz bardzo dużo czasu i wydasz bardzo dużo pieniędzy na doprowadzenie jej do stanu używalności. Nie są to auta tak awaryjne jak się o nich mówi, jako właściciel 147 od 1,5 roku, przejechane 30 tysięcy, mogę potwierdzić. Jechałem nią na wakacje, codziennie do pracy, trasy, miasto, nigdy mnie nie zawiodła. To co w niej robiłem było kwestią zużycia - zawieszenie, sprzęgło, czeka mnie wymiana hamulców. Koszty są większe niż we fiatach, ale aż tak źle nie ma. Fakt, że jak chcesz kupić zamienniki, to te lepsze, bo na tanich zamiennikach za dużo nie pojeździsz.

Moim zdaniem, przy takich oszczędnościach spokojnie dasz radę Zależy ile na paliwo będzie Ci szło, bo jak miesięcznie wydasz 800zł, to może być różnie Natomiast jeśli obecna kwota nie wystarczy Ci na kupno alfy w dobrym stanie, możesz poczekać jeszcze ze 2-3 miesiące i kupić autko w lepszym stanie, może troszkę nowsze czy lepiej wyposażone. Tak, wiem, czekać na auto to udręka, ale czasem warto Dobrze by było, żebyś miał zapas gotówki na pakiet startowy i ewentualnie jakąś niespodziewaną naprawę, gdyby coś wyskoczyło...

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź Oj masz rację, to czekanie na auto jest strasznie męczące a ja już doszedłem do etapu w którym ta Alfa śni mi się po nocach, praktycznie każdej...
    Co do paliwa to nie zamierzam wydawać jakiś wielkich pieniędzy na nie bo też specjalnie dużo nie zamierzam jeździć, do pracy, na uczelnie, ale to nie są jakieś wielkie odległości. W trasę bym się wybrał na pewno w wakacje.
    No właśnie też mnie właśnie ciekawi ile kosztuje taki w miarę zadbany egzemplarz bo przedział cenowy jest nawet spory. Np jest super wyposażenie i cena 7-8tyś a egzemplarz z tego samego rocznika z gorszym wyposażeniem kosztuje 11tyś. Ja mam aktualnie odłożone równo 10tyś więc nie wiem czy już szukać czy jak mówisz wstrzymać się te 2-3 miesiące. Bo teraz to chyba za więcej niż 7-7,5 tyś nie powinienem kupować jeżeli ma zostać zapas gotówki na pakiet startowy i jakieś naprawy. No, ale czy za takie pieniądze można trafić coś sensownego?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    156 2.4 JTD

Domyślnie

na twoim miejscu bym sie zastanowił wszystkie silniki benzynowe w tym aucie (poza 3.2) to silniki podwyższonego ryzyka czyli TS, szukał bym na twoim miejscu tylko diesla 1.9 115 km bo w tej kasie powinieneś sie wyrobić z tym, że jak jeździsz na krótkich odcinkach to też szkoda w diesla sie pakować. Należy napisać jeszcze, że diesle będą miały duże przebiegi, a w tych autach lubi gnić podłoga trzeba dokładnie sprawdzić. Więc moja opinia jest taka, że najlepiej kupić diesla z wymienionym sprzęgłem, turbiną i zdrową podłogą, a całą resztę olej bo jak ci sie panewka przekręci w TSie to ci pół rocznej pensji zbraknie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    kraków PROKOCIM
    Auto
    156 2.0 TS ; 147 1.6ts 105km

Domyślnie

jak robisz małe przebiegi, krótkie dystanse to bierz benzyne, w dieslu to co zaoszczedzisz na paliwie, przeklada sie potem na ewentualne naprawy która drozsze od naprawy benzyny

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kacu6na9
    Mieszka w
    Chechło Pierwsze, Łódź
    Auto
    Było : AR 156SW, Saab 9-3 Będzie coś włoskiego

Domyślnie

Weź sobie przeleć też dział na forum sprzedam auto jak i grupę na fejsie alfaholicy.org - giełda. Z tego co pamiętam tam sie pojawiły ostatnio dwie czarne 147 ki na sprzedaż. Wiem że forum nie chroni od ulepków ale zwiększa szanse poznania dokładnej historii chociażby.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

300-500pln na mc za eksploatację. Plus paliwo. Znaczy kupuj i smigaj. Ja wlasnie zakupiłem 147 i mam juz 2 alfy w domu.

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Za 8k-10k kupisz 147 w benzynie (nie taki Twin Spark straszny jak go malują) ale na pewno będzie coś w niej do zrobienia.
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Poczekaj 2-3 miesiące. Nie sugeruj się aż tak bardzo rocznikiem ani wyposażeniem. Niestety,ale auta za ok 10tyś trzeba wybierać po tym w jakim są stanie a nie kiedy zostały wyprodukowane. I przede wszystkim weź na oględziny kogoś kto dobrze ogarnia 147. Lepiej dać komuś dobra flaszkę niż umoczyć na zamaskowane usterki. Polecam zaopatrzyć się w kabel diagnostyczny.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka