Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Świst z szyby od strony kierowcy alfa gt

Użytkownik Rowerzysta Avatar lason
    Mieszka w
    Wrocław/Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie Świst z szyby od strony kierowcy alfa gt

Witam, na samym wstępie uprzedzam, żeby mnie nie zniszczyć od razu-jak temat był bo opcja "szukaj" nic mi nie podsunęła,więc zacząłem cały dział gt ręcznie przeszukiwać po kolei,potem losowo,ale przy dwudziestej odwiedzanej stronie wymiękłem.W każdym razie jak powielam to sorry

Problem jest taki,że jak to bywa w samochodach z szybami bez ramek przy osiąganiu wyższych prędkości zaczyna świszczeć. Tylko u mnie juz przy 120 kmh dość mocno świszczy,a zauważyłem ze przy drzwiach pasażera świst jest dużo mniej wyczuwalny niz przy kierowcy, to wina uszczelek? da się to jakoś zniwelować albo chociaż zredukować? jak jest w waszych alfach?

a przy okazji zapytam bo mi się przypomniało- stukało mi coś z okolic tyłu- bagażnika itd.- i znalazłem tu na forum poradę,że to mogą być te rolki na półkę, faktycznie jeden miałem ułamany, kupiłem zamiennik ze stilo za 9zl sztuka w ADF wrocław, idealnie pasował,ale stukanie niespecjalnie ustało. Głównie słychać przy niskich prędkościach na jakiejś kostce brukowej i tak dalej. Po typie odgłosu i epicentrum, z tego co się przysłuchiwałem, to musi być coś od tej półki-ale jedna rolka nowa,obie działające. Jakiś pomysł?

ps to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich,a szczególnie GT'owców, bardzo serdecznie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

na świst pomaga ustawienie szyby ja osobiście próbowałem ale nie specjalnie pomogło

Mieszka w
    Wrocław/Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

I też ci zaczyna tak wcześnie świszczeć? generalnie aż tak bardzo mi to nie przeszkadza bo się po chwili przyzwyczaję albo muze głośniej puszcze, ale nie spodziewałem się,że to juz przy takich prędkościach tak narasta...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

przy jakiej prędkości to nie wiem nawet bo już się przyzwyczaiłem do tego

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Co do pukania z tyłu to ja walczyłem z tym problemem blisko miesiąc, rozkręcając przy okazji całą tapicerkę z tyłu i w bagażniku. Najczęstszymi źródłami pukania są:
    1. Zatrzaski tylnej półki - które piszesz, że już wymieniłeś
    2. Zestaw narzędzi we wnęce koła zapasowego
    3. Zamek tylnej klapy
    4. Poduszki amortyzatorów - u mnie one pukały
    Pukanie słyszalne było przy niewielkich nierównościach poprzecznych terenu. Jak auto się rozgrzało m.in. w wyniku przebywania w środku i normalnej jazdy to pukanie cichło. Wymieniłem poduszkę z prawej strony to teraz zaczęła pukać lewa.

Mieszka w
    Wrocław/Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Spróbuje jeszcze wyjąć wszystko łącznie z kołęm i narzedziami i zobaczę. U mnie też puka głównie na małych nierównościach, kostka brukowa, zniszczona droga, raczej gdy zmuszony jestem jechac powoli po niewielkich nierównościach to to najbardziej słychać,ale odnoszę wrażenie, bo to takie chamskie puste plastikowe stukanie, to jest taki typ odgłosu jakbym śrubki wsadził do plastikowego pudełka,położył na półce w bagażniku i jeździł. A powiedz mi ile zapłaciłes za poduszke do amortyzatora?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał lason Zobacz post
    I też ci zaczyna tak wcześnie świszczeć? generalnie aż tak bardzo mi to nie przeszkadza bo się po chwili przyzwyczaję albo muze głośniej puszcze, ale nie spodziewałem się,że to juz przy takich prędkościach tak narasta...
    urok tego typu drzwi, ale przy 120 km/h to troche dziwne, u mnie tak przy 160 robi sie glosniej i raczej jest to szum a nie swist. Problem pewnie lezy w slabym przyleganiu okna do uszczelki (ustawienie pochylenia szyby) albo uszczelce w zlym stanie. Silikonujesz uszczelki? Z kolei ustawienie szyby zbyt ciasno bedzie skutkowalo zbyt mocnym tarciem wiec szkoda uszczelki.

Mieszka w
    Wrocław/Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Generalnie u mnie też jest szum albo szumoświst. Coś pomiędzy tymi odgłosami, dźwięk pewnie mamy na myśli ten sam tylko nazywamy inaczejNigdy nic z szybą nie robiłem, podejrzewam,że poprzedni włąściciel też nic nie robił i ustawienie jest defaultowe. Może się to ustawienie szyby, z ustawienia początkowego, samo z siebie z czasem zmienić? bo jak nie ,to szybka jest fabrycznie ustawiona i wtedy będzie raczej wina uszczelek. Nie silikonowałem żadnych uszczelek, tym bardziej,że auto mam stosunkowo niedługo, a to całe silikowanie może pomoc?

ps bo ja jestem jakis glupi i nie umiem szukać skutecznie tematów, jakby ktoś z was mógł mi podrzucić linka do tematu(o ile jakiś był) z ustawieniem tego pochylenia szyby, byłbym wdzięczny, jak to nie będzie dużo roboty spróbuję to zrobić.
    Ostatnio edytowane przez lason ; 20-03-2014 o 08:35

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

miałem świsty szybek
    w drzwiach pasażera okazało się , że jedna śrubka była luźna ( pod boczkiem ) - dokręcenie - i cisza ( cisza oczywiście w " " bo jednak jak się szybciej jedzie to musi szumieć ale jest znaczna różnica )

teraz przyszła kolej na szybkę kierowcy - i też trzeba będzie tam poszperać bo się pogorszyło

przykład dwa:
    po jeździe testowej w deszczu z V w okolicy 200 wepchało wodę na podsufitkę - nie przez szybę bo ta była sucha
    okazało się że wodę wepchało z góry zew. uszczelki
    demontaż uszczelki , klej/silikon ( nie pamiętam nawet co to było ) , montaż uszczelki , spokój

Mieszka w
    Wrocław/Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Dobra , powinienem być na śląsku-w domu za tydzień to spróbuję coś z tym podziałać bo tam mam na to miejsce,czas i ewentualne narzędzia,dam znać czy zrobiłem i czy coś pomogło,ale wielkie dzięki za porady.