Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: 156 2.0 TS 2000r Po wymianie wariatora

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000r

Domyślnie 156 2.0 TS 2000r Po wymianie wariatora

Witam Wszystkich serdecznie.

Dzisiaj byłem u mechaników w Krakowie na ul. Saskiej 4 (maja dużo pozytywnych opinii, dlatego do nich pojechałem) Wymieniali cały rozrząd z pompą i wariatorem oraz wyczyścili przepustnicę.
    Po powrocie do domu odsłuchałem sobie silniczek i zamieściłem nagranie tutaj :
    https://www.youtube.com/watch?featur...&v=jd_379iABsk

Albo jestem przewrażliwiony, albo za dużo nasłuchałem się mojego walniętego wariatora, ale wydaje mi się jakby dalej klekotał.
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów, mógłby poświęcić 30 sekund i oglądnąć filmik?

Po całej wymianie dalej falują obroty, trochę mniej, ale na filmiku słychać jak falują.
    Nie zrobiłem jeszcze adaptacji parametrów po czyszczeniu przepustnicy, zrobię to dziś wieczorem i sprawdzę czy dalej obroty falują.
    Na rozgrzanym silniku po zaparkowaniu obroty utrzymywały się na poziomie 1500 obrotów, jaka może być tego przyczyna?

Czekam na Wasze odpowiedzi :-)

Pozdrawiam serdecznie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Falowanie obrotów nie zależy od wariatora ani rozrządu - jest związane z przepustnica (jej czystościa), silnikiem krokowym, odmą odpowietrzająca skrzynie korbowa (a własciwie zawieszającym sie zaworkiem zwrotnym) lub "lewym powietrzem"
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

jak dla mnie to dźwięk pracy (poza falowaniem obrotów) jest normalny. Tsy widać tak maja ze głośno pracują.

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

a może to po prostu przepływomierz jest walnięty i dlatego faluje ? A nie jakieś silniczki krokowe

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

według mnie twój silnik ładnie pracuje nie słyszę tu wariatora padniętego a jeśli chodzi o adaptację to należy zrobić po czyszczeniu przepustnicy dlatego ci falują obroty bo nie zrobiłeś adaptacji
    sam czyściłem i też mi falowały obroty na biegu jałowym zrobiłem adaptację i falowanie ustąpiło ale obroty też mi się utrzymują na 1500 1600 po adaptacji tak się stało robiłem ją parę razy ale niżej nie schodzą także też mam taki problem robiłem adaptacje fiatecuscan chyba z 5 razy i poniżej 1500 nie schodzi nie mam pojęcia dlaczego nie wiem czy coś źle robię
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 14-03-2014 o 07:58

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Thumbs up

Cytat Napisał Locutus Zobacz post
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów, mógłby poświęcić 30 sekund i oglądnąć filmik?
    Nie ma sprawy. Wariator ewidentnie terkocze. Niedawno regenerowałem, więc mam porównanie. Trzeba było zaznaczyć stary i sprawdzić go "po wymianie".
    Na podobnej zasadzie genialne alfowskie V-6 pseudomechanicy zarzynali, bo nie chciało się im wymienić filtra oleju. Bo trzeba było odkręcić kawałek wydechu, a to za dużo roboty.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km

Domyślnie

jakiś miesiąc temu wymieniałem kompletny rozrząd razem z wariatorem u siebie -1.8ts i powiem Ci szczerze że mój silnik brzmi identycznie jak Twój, więc albo obydwaj daliśmy się w jajo zrobić albo niektóre Ts-y tak mają wariator to nie jest praktycznie na pewno, panewki też nie, ktoś mi kiedyś sugerował że może mieć to związek z cewkami albo wtryskami ale nie zagłębiałem się w temat bo tego praktycznie nie słychać. Na podwórku mam półroczne punto 1.4 w benzynie i klekocze dużo głośniej od tego.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pietek
    Mieszka w
    Katowice / Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1999 1.6 TS 120KM Alfa Romeo 156 2002 2.0 JTS 166KM

Domyślnie

Po wysłuchaniu filmiku ciężko stwierdzić co tam slychac czy jest to normalna praca zaworow czy klekot wariatora. Musisz dokładnie przysluchac skad dobiega ten dźwięk. Przloz ucho kolo oslony rozrządu i posłuchaj czy to z tamtad leci ten klekot, a potem wsłuchaj się od drugiej strony czy jest taki sam dźwięk. Kiedy ostatnio zmieniales olej? Wymieniles rozrząd może by trzeba zmienić na swiezy olej i oczywiście do poziomu MAX jak to należy w silnikach TS. U mnie po wymianie oleju w TS zawsze miałem wrazenie ze silnik chodzi ciszej i równiej.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Nawet chyba zalecana jest wymiana oleju po wymianie wariatora.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000r

Domyślnie

Witam serdecznie:-)

Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Olej (Millers 10w40) wymieniłem na następny dzień po wymianie rozrządu, przed wymianą oleju kręciłem filmik. Powiem szczerze, że jak teraz go słucham to chodzi dużo ciszej niż przed wymianą oleju. Nie wiem dlaczego, ale jest duuuużo lepiej:-) Tak czy siak jest jeszcze lekkie hmm, jak to ująć, jakby wentylator buczał, pomimo że nie jest włączona dmuchawa. Muszę to dokładnie sprawdzić.

P.S. Zapomniałem dodać, że zrobiłem adaptację przepustnicy i silniczka krokowego:-) Więc może to przez to tak teraz ładnie chodzi.
    Niemniej jedna dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.
    Ostatnio edytowane przez Locutus ; 22-03-2014 o 15:51