barumy zimowe mnie zawiodły jakościowo, od tego czasu nie kupuję, w testach też zawsze w 2-giej połówce stawki, albo pod koniec, moim zdaniem lepiej kupić coś tańszego dalekowschodniego, niejednokrotnie lepszego.
215 / 55
"Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"
Panowie śmigał ktoś z Was na oponach Hankook ventus s1 evo2 rozmiar 225/50/17. Prośba o opinie.
ja mam Bravuris 2 i jak dla mnie sa OK.Hankoki podobno robia furore u Helmutow .Rozmawialem z kolega co handluje oponami.
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Pewnie mało kogo to obejdzie, ale napiszę (trochę w nawiązaniu do mojego wcześniejszego posta). Jako człowiek bojaźliwy miałem pewne dylematy z założeniem niehomologowanych opon w cel podniesienia auta - w związku z ewentualnymi problemami z ubezpieczycielem. Postanowiłem więc napisać do Benefii, w której jestem ubezpieczony, maila takiej treści:
Szanowni Państwo,
Mam następujące
pytanie: czy mogę w swoim aucie, bez ograniczenia odpowiedzialności Towarzystwa, założyć na felgi o rozmiarze 16 opony o rozmiarze 16, tyle, że w profilu który nie posiada homologacji producenta samochodu? Chodzi konkretnie o podniesienie bardzo niskiego samochodu, jakim jest AR 159, poprzez założenie nieco grubszych opon - zamiast 205/55/16 - 205/60/16.
Jest to rozwiązanie stosowane powszechnie przez użytkowników ALf, które chroni samochód przed uszkodzeniami podwozia.
Na co otrzymałem odpowiedź:
Szanowny Panie,
W odpowiedzi na poniższą korespondencje uprzejmie informujemy, iż może Pan założyć opony o poniższych parametrach bez ograniczenia odpowiedzialności w Towarzystwie Ubezpieczeniowym BENEFIA TU S.A.
Zatem: bez obaw kupuję na lato opony 205/60/16
dlaczego malo kogo??Zaraz sie zacznie, ze inne Towarzystwa maja inne(tzn.wieksze) wymagania
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Goodyear Eagle F1 Gsd3 225/ 45 R17 jezdził ktoś?
Co prawda nie w Alfie ale jeździłem na tych oponach przez dwa sezony. Opona kosa. Klei się nieprawdopodobnie do asfaltu. Trzeba tylko uważać na, powiedzmy, warunki przejściowe, tzn. zaczyna padać mżawka, nie ma dużo wody na drodze tylko trochę mokra jezdnia. Wtedy może zaskoczyć pogorszeniem przyczepności. Jednak, gdy się rozpada, to pokazuje pazur. Odprowadza hektolitry wody. Druga jej wada to znika w oczach. Niestety ale trakcja robi swoje:-) Szczerze polecam.
Polecicie jakieś 225/50/17 w dobrej kasie a CICHE? Wszystko tylko nie Uniroyal Rain Sport 2 które wyją...