SiemaMoja 156 ma przejechane 109 tys km. olej wymieniałem rok temu w lutym przy 104 tys.km .
Olej zawsze wymieniam co 10 tys. zastanawiam się czy teraz po przejechaniu 5 tys czy poczekać aż przejadę jeszcze 5 co wy na to ?
SiemaMoja 156 ma przejechane 109 tys km. olej wymieniałem rok temu w lutym przy 104 tys.km .
Olej zawsze wymieniam co 10 tys. zastanawiam się czy teraz po przejechaniu 5 tys czy poczekać aż przejadę jeszcze 5 co wy na to ?
YyYyyy dziwne pytanie szczerze Ci powiem, nie wnoszące do niczego a świadczące o poparcie twojej teorii.
A więc każdy użytkownik własnego samochodu wie co dla niego najlepsze i jak dba o autko. I każdy ma inną teorie.
Moja teoria jest taka :
Wymiana oleju 2 razy w roku, Wiosna, i przed zimą. (Ktoś z znajomych śmiał się ze mnie że wymieniam tak często olej) a ja na to do niego co ile wymieniasz olej a on do mnie mówi że co 2 lata albo i częściej i nie przykłada uwagi na to twierdząc uparcie że auto ma jeździć....
No fakt faktem autko ma jeździć no ale jak przy nim nic nie zrobisz to jak ma jeździć ?. Jego teoria zaprowadziła go do remontu silnika (nie z winy oleju lecz innej, ale to też przyczyniło się do remontu).
A ja od dłuższego okresu przy silniku nic nie robiłem bo leje często nowy olej i jest naprawdę w dobrej kondycji. Dla mnie to jest podstawa Olej.. tym bardziej jak dużo jeździsz.
A nawet jak autko stoi to olej lubi tracić właściwości swoje.
Jeżeli olej jest pelnym syntetykiem to nie traci swoich właściwości tak jak mineralny czy, pol syntetyk. Jeżeli jeździsz na oleju mineralnym musisz go wymienić po roku nawet jeśli zrobisz tylko 2 tys km gdyż taki olej się starzeje i traci swoje właściwości.
Ja mam półsyntetyk Mobil 10W40
Czekaj bo nie czaje ... raz mówisz że nie traci na końcu zdania mówisz że olej starzejący się traci swoje właściwości. A co ja sugerowałem, stojące autko nie jeżdżące albo mało robiące przebieg, to ten olej traci właściwości czy to by był złoty olej z Oskarami nagrodami za wydajność i żywotność. Taka jest kolej Życia jak i życia materii.![]()
A więc wyszło na to że olej traci swoje właściwości.
ManiekMx3
Wymień olej, na pewno nie zaszkodzi lecz poprawi stan twojego motoru. Nie będzie żadnych syfów tylko czysty olej.
Wybór należy do Ciebie czy to zrobisz za niedługo czy za rok albo po przejechaniu kolejnych 5tys km.
Tak jak koledzy wyżej - mimo, iż auto stoi nie jeździ olej wymienić powinieneś tym bardziej, że rok już ma
Nie oszczędzaj na oleju
I pamiętaj - OSZCZĘDNY PŁACI DWA RAZY !
Ja zawsze wymieniam co 20tyś km lub co 2 lata kilka samochodów już się u mnie przewinęło i jeszcze ani razu nie miałem problemu z silnikami. Znam i takich co wymieniają częściej co 10tys co rok 2 razy do roku bez względu na przejechane kilometry a mimo to zajechali silnik.
Tak jak napisał e5nio ilu użytkowników tyle teorii o czasie wymiany oleju .
Po pierwsze patrz kolegów wyżej.
Po drugie dobierz właściwy olej do Twojego silnika, bo o ile w jtd syntetyk jest porządany to w TS chyba nie. Tu oryginalnie jest bodaj 10w60, jak miałem TS to jeździłem na takim ale byłem bardziej zadowolony z pracy silnika na 10w40.
Po trzecie jak sam nie sprawdzisz to się nie dowiesz
Co 20 tyś jak na silniki z przelotem ponad 150k to uważam, że za rzadko. Ale są przecież teorie o uszczelnianiu silnika mineralnymi olejami itd. itp.![]()
TS jak najbardziej wymaga dobrego oleju, instrukcja podaje 10w40 a nie 10w60. 10w60 jest wymagany w silnikach JTS.