Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Temat: Polerowanie lamp w 156

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

Witam, dzisiaj podczas polerowania lamp "udało" mi sie przytopić klosz w kilku miejscach. Próbowałem to usunąć papierem wodnym(p1000) no ale nic to nie dało. Znacie jakiś inny sposób ? Czy pozostaje tylko wymiana lampy ?

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Poka foty.

Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto

Domyślnie

Oto efekt:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

zdjęcie wygląda jakbyś po prostu jeszcze nie wypolerował lampy pastą czy coś

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Papier od 600, 1000,1500,2000.2500.3000 Wszystko oczywiście na mokro przy zmianie grubości papieru zmieniasz kierunek "machania papierem" najpierw góra dół, później lewo prawo. Unikasz kolistych ruchów. Po przejechaniu 3000 na polerke gąbka i jakąś pastą finiszową wykańczasz. Powinno się udać
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Przedzierasz sie chyba przez ta zewnetrzna twarda powierzchnie Poliweglanu. Gdy ją usuniesz lampka pod spodem jest duzo miększa, łatwiej się poleruje ale i latwiej rysuje. Wtedy temat rys załatwia nawet zwykly wosk samochodowy
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto

Domyślnie

Polerowałem lampy papierem 1000 a później 2500, później pasta tempo i gąbka na szlifierkę i przypaliłem lampy dlatego nie próbowałem dłużej polerować żeby już całkiem nie zniszczyć kloszy. To co zacząć wszystko od nowa i powinno pomoc ? Może mieć tez wpływ na to że już 3 lata temu tak polerowałem a teraz znowu i dlatego już tak nie widać efektów polerowania?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Szef Zobacz post
    Wtedy temat rys załatwia nawet zwykly wosk samochodowy
    Chyba nie zrozumiałem tego zdania.

Cytat Napisał r0bertos Zobacz post
    później pasta tempo
    Spróbuj troszkę bardziej wyszukanej pasty.
    Teraz musiałbyś powtórzyć od papierów wodnych aż do polerowania. No i na jakich obrotach jechałeś tą polerką ?

Ja miałem polerowane 2 razy w ciągu roku i efekt ekstra
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Polerowałem lampy papierem 1000 a później 2500, później pasta tempo i gąbka na szlifierkę i przypaliłem lampy dlatego nie próbowałem dłużej polerować żeby już całkiem nie zniszczyć kloszy. To co zacząć wszystko od nowa i powinno pomoc ? Może mieć tez wpływ na to że już 3 lata temu tak polerowałem a teraz znowu i dlatego już tak nie widać efektów polerowania?
    Szlifierką się nie poleruje - za duże obroty.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Tak jak mattom Ci już napisał (tylko 600 bym zmienił na 800, za gruba mi się wydaje) - najpierw papier na mokro żeby mieć ładny, równy zmniejszający się na każdym kolejnym papierku szlif - każdą grubością papierka robisz tak długo, aż szlif będzie ładny i równy na całej powierzchni (jedynie uważać z 600/800 żeby za dużo nie zedrzeć). Rzecz wymaga czystości i cierpliwości, bądź przygotowany że na obie lampy na jedną grubość papierka poświęcisz w sumie 15-30 minut roboty i im drobniejszy papierek tym więcej.

Po papierku 2500/3000 powinna zostać już tylko mgiełka, tak drobny będzie szlif, wtedy mała gąbka na polerkę i delikatnie na wolnych obrotach robisz dobrą pastą polerską, w żadnym wypadku nie tempo! (tempo od razu do śmieci, bo ona potrafi tylko szkód narobić). Pamiętaj, że plastik jest bardziej wrażliwy na ciepło niż lakier stąd łatwiej jest go przypalić więc żadna szlifierka, tylko polerka z regulacją obrotów na niskich obrotach i co chwilę sprawdzać czystą zewnętrzną stroną dłoni temperaturę żeby nie przegrzać tworzywa. Co do pasty polerskiej, to może ktoś w Twojej okolicy ma odrobinę np. menzerny 3000 żeby użyczyć za czteropak, musisz poszukać, ew. "żółtego korka" od znajomego lakiernika - potrzeba tego dosłownie odrobinę, pół ziarenka grochu na jedną lampę na jedno polerowanie - ze dwa razy każdą lampę przejechać i będzie ok.

Ewentualnie jak nie masz skąd załatwić polerki z małą gąbką (nie większa niż 80mm na lampy w 156!!) możesz spróbować tą pastą zrobić lustro ręcznie na mikrofibrze ale narobisz się jak wół.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."