Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Temat: Q2 - prośba o oświecenie

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ostatnio jednemu z Kolegów w wątku dot. TrackDay w Poznaniu (tegorocznym) w 156 GTA.
    Cytat Napisał tomi Zobacz post
    Koledze Andy1970 w 156 gta sw też rozsypał się ori dyfer bez upalania.
    Nie przyuważyłem tych przypadków, ale faktem jest, że mimo wszystko się takie problemy zdarzają...

Cytat Napisał Tytus9 Zobacz post
    Mechaniczne, czyli to jest coś jak Torsen?
    Q2 jest wytrzymalsze niż oryginalny otwarty dyfer?
    Tak i tak.
    Jednak głównym powodem dla jakiego ludzie wymieniają seryjną mechanizm na Q2 jest polepszenie właściwości jezdnych.

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Dziękuję Wam wszystkim ;) W końcu czuję, że coś wiem. Koszt jest dość spory, ale faktycznie fajna sprawa zwłaszcza, że mechaniczna. Czytałem na stronie Alfy, że Q2 ładuje moment obrotowy na dyferencjał sztucznie, poprzez dohamowywanie poszczególnych kół, ale możliwe, że tak jest tylko w najnowszych modelach. Elektronicznej zabawki bym sobie nie wkładał, ale do mechanicznego się nie przyczepię ;) Jeśli dogadam się z autem i postanowię, że zostaje ze mną na dłużej to pewnie kiedyś se takie cóś zamontuję, ale najpierw doprowadzę auto do ideału ;)

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

to pewnie kiedyś se takie cóś zamontuję, ale najpierw doprowadzę auto do ideału
    lepiej się spiesz, bo to towar raczej deficytowy i przybywac już go nie będzie
    Poza tym ja wprowadziłem już embargo na Q2 w gtv. Za dużo się ostatnio tego dziadostwo pojawiło... Jakaś plaga normalnie :/ Jakbym dorwał dziada, który to wkłada do tych gtv-łek to bym oberwał ze skóry. Myślałem że moja będzie jedyna w PL i przez to unikatowa. Wychodzi, na to że nie będę miał nawet jedynego TB w PL z Q2...
    Co do sensu wkładania Q2 do 3 litrówek to ja to powiem tak... Prędzej czy później cię to czeka, bo dyfer ci na 95% klęknie... jest to słaby punkt tego "silnika"
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Dziękuję Wam wszystkim W końcu czuję, że coś wiem. Koszt jest dość spory, ale faktycznie fajna sprawa zwłaszcza, że mechaniczna. Czytałem na stronie Alfy, że Q2 ładuje moment obrotowy na dyferencjał sztucznie, poprzez dohamowywanie poszczególnych kół, ale możliwe, że tak jest tylko w najnowszych modelach. Elektronicznej zabawki bym sobie nie wkładał, ale do mechanicznego się nie przyczepię Jeśli dogadam się z autem i postanowię, że zostaje ze mną na dłużej to pewnie kiedyś se takie cóś zamontuję, ale najpierw doprowadzę auto do ideału
    Nie wiem jak Gtv-ki, ale 156tki z V6 mają niesamowicie ciężki przód (nie wiem kto to projektował, większość silnika, dość ciężkiego, nawet akumulator - PRZED przednią osią!) .
    Taka szpera bardzo polepsza odczucia prowadzenia (choć nie wyeliminuje tego problemu), poza tym co koledzy wspomnieli daje odczucie jakby większego odłączenia kierowania od napędu i większej precyzji .
    Nie wiem czy Gtv mają VDC(ESP)? a jeśli , to czy możliwe do wyłączenia? bo 156 (poza GTA) mają niewyłączalne. Po założeniu tej szpery zdecydowanie rzadziej się uruchamia i nie tak nachalnie (wcześniej łomotało hamulcami strasznie).
    Ogólnie - jak trafisz na przyzwoitą, niekoniecznie okazyjną cenę - kupuj bez zastanawiania się .

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał LIGAR Zobacz post
    Myślałem że moja będzie jedyna w PL i przez to unikatowa. Wychodzi, na to że nie będę miał nawet jedynego TB w PL z Q2...
    Jak chcesz, to nikomu nie powiem, że będę miał Q2 w mojej Gtv Już sznuruje usta

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

miałem też nie mówić ,ale ja jestem alfoholikiem i z powodu tego ciężkiego nałogu zamontuje sobie dwa Q2..na oba koła..

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

według EPER u mnie siedzi mechanizm o takim numerze 60810912

jak to się ma do zamontowania q2? Czy q2 spina 2 koła przy ruszaniu?

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Milky powiem ci że dobre pytanie zadałeś. Masz przedliftowe TB w którym dyfer ma numer 60810912 i wg eper producent zamienił go w 98 roku na dyfer o numerze 92001226. Ten ostatni był montowany w kilkunastu samochodach grupy FAP (m.in 147 156 GT itd) i do każdego z nich q2 pasuje. Niestety eper nie wskazuje różnicy miedzy samymi mechanizmami różnicowymi...
    Jest jedno ułatwienie, jeśli ktoś ma przedliftowe 3.0 i zamontował tam q2 bez zmiany innych gratów to do Ciebie też się nada. grzdylu montował ostatnio ale nie wiem czy nie ma gtv juz po lifcie.

q2 nie ma potencjału początkowego, tak wiec nie spina przy ruszaniu.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Suzumushi
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    155Q4, 147GTA, Giulietta QV, Giulia Q, Ducati STF V4S

Domyślnie

pzostaje jedynie pytanie.. gdzie kupic

w

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał LIGAR Zobacz post
    q2 nie ma potencjału początkowego, tak wiec nie spina przy ruszaniu.
    Prawda, natomiast jeżeli chciałby ktoś szperę ze spięciem początkowym to dostępna jest od firmy Quaife... Cena w GB to ~600GBP.
    Różnica na suchym asfalcie jest podobno praktycznie nieodczuwalna, ale na mokrym ją czuć...