Od razu na wstępie: tak, wiem, że temat poruszany w wielu miejscach. Ale niestety brak jednego, zbornego artykułu na ten temat, opisującego dokładnie techniczne zagwozdki rozwiązania jakim jest Q2. Przeglądałem temat Tomiego, Grzdyla, te tematy, do których były tam odnośniki, oraz inne, na które trafiłem, ale nadal niewiele wiem.
Przeczytałem, że Q2 to taki rodzaj dyferencjału (?), który zakłada się do silników V6, nie wybuchnie jak seria, skraca kąt skrętu na przyspieszeniu i ogólnie poprawia właściwości jezdne. Sami przyznacie, że to żadna wiedza, nie wiem nawet czy piszę prawdę. Czy moglibyście (adresuję swoją prośbę do użytkowników bardziej oświeconych, oraz posiadaczy Q2) napisać mi co to w ogóle jest to Q2? Czy Q2 to pełna nazwa, czy też skrót od czegoś i od czego? Na jakiej zasadzie to działa? Czy seryjne dyfry faktycznie tak często wybuchają i co wtedy? I ogólnie wszystko co w tym temacie wiecie? Bardzo serdecznie proszę.
Temat dotyczy mnie, zdaje się, dość bezpośrednio po zakupie mojej Alfy i chciałbym wiedzieć co, jak i z czym się je ;)
EDIT: To co wyskoczyło z wujka w goglach rozwiało moje wątpliwości jedynie odrobinę. Mniej więcej wiem co to jest. A jak to się montuje? Czy inwazyjnie? Co z tymi dyframi? Ile to kosztuje?