Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
No to na oponach zaoszczędziłeś 2 tyś. Ten rozmiar jest tani w porównaniu do 17 na których często 159 jeździ.
Poza tym 205/55/16 jest do modelu 1,8.
Do Twojego powinno być 215/55/16 tak przynajmniej podaje instrukcja a już taki komplet jest droższy o 500 zł.
arturo ale ja sobie dobrze zdjae sprawe co kupielm, a co powinno byc.No i co, ze zaoszczedzilem??Przepraszam ze nie kupilem 215/55/16 i za to ze mam 16, a nie 17.Za cos jeszcze mam przeprosic??Moze za to ze zalalem olej Valvoline Dural Blend 5W40 bo to jest polsyntetyk??I ze kupilem wahacze Fasta, a nie TRW ktore sie sypie jeszcze gorzej,a kosztuje o wiele wiecej??Moze jeszcze za to ze kupilem wycieraczki Motguma, a nie Championa/Bosha??Jeszcze za cos??Jakies fanaberie tu wypisujecie naprawde.Sprobuje sie poprawic i moze jak zaczne sadzic na forum wiekszymi kwotami to bede cool bo wydaje fortune na swoja alfe.
Panowie nie bardzo rozumie skąd, się u niektórych bierze zdziwienie, że kupując auto już kilkuletnie z jakimś tam przebiegiem (nawet biorąc pod uwagę że jest ono zadbane) trzeba do niego dołożyć... przecież kupujemy auta za 1/4 czy 1/3 wartości nowego z salonu, utrata wartości nie bierze się z księżyca... poza tym auta dzisiaj są coraz to bardziej zaawansowane technicznie co przekłada się na coraz to wyższe koszty utrzymania i niestety spadek ich wytrzymałości (np. silniki BMW/PSA doładowane 1.6 które praktycznie wytrzymują 100-150 tyś. później kapitalka, albo wymiana na nowy. Albo słusznie owiane złą sławą silniki 1.4 TFSI) ... ceny części / napraw czy awaryjności AR159 patrząc na auta tej samej klasy jest na średnim poziomie ani niskie, ani wysokie... po prostu taki średniak... nie mniej jednak utrzymanie aut tej klasy nie należy już do tanich... przykład chociaż by podstawowej sprawy jak opony, za cały komplet opon na lato do Clio narzeczonej zapłaciłem tyle co za jedną oponę do Alfy (rozmiar robi swoje) i tak można wymieniać i wymieniać...
Ktoś tu mądrze napisał, że jeżeli nie ma się wolnych 2-3 tyś. zł. w budżecie na jakieś nagłe niespodziewane wydatki związane z autem... to jednak warto zastanowić się nad jakimś mniejszym autem, mniej zaawansowanym technicznie, a tym samym tańszym w utrzymaniu...
Spokojnie Czarny nie stresuj się nie miałem zamiaru nic Ci wypominać.
Chodziło mi o to skąd biorą się rozbieżności w kosztach obsługi i materiałów przy podsumowaniu.
Na marginesie TRW jest do bani.
no i powoli dochodzimy do tego, ze nawet samemu bedzie nam wolno cos zrobic przy aucie ,a nie wydawac gruba kase na ASO ,a pozniej narzekać ile to wydajemy na utrzymwnie
Cześć
Od 10 miesięcy mam 159 2.2 JTS. Kupiłem zadbaną, z przebiegiem 112kkm od Alfaholika. W tym czasie 2100zł na części (2 wahacze, 2 sprężyny, silentblocki, napinacz rozrządu...) + 2000 złotych za robociznę w ASO B-B. Nieźle jak na niezajechany egzemplarz z polskiego salonu z pełną historią serwisową. Należy nadmienić, że poprzedni właściciel robił kompletny rozrząd za 5kpln przez sprzedażą. Przebieg w tym czasie 13kkm. Wcześniej jeździłem Hondami Civic i Accord. po kilka lat i może w sumie się tyle uzbierało. Części drogie, zawias słaby, silnik na tyle skomplikowany, że jedynie ASO. Trzeba lubić![]()
Alixx
Silnik Alfy jest skomplikowany? Każda złota rączka jest w stanie go naprawić.
4k zł w 10 miesięcy?
2000zł za robociznę możesz podzielić przez dwa jakbyś dał do innego serwisu który ogarnia włoszki. Więc już 3k wychodzi.
2000zł za części podziel przez 4....bo jak robisz ~15k km rocznie to zapewne 4 lata wytrzymają.
I niby jest to drogie auto w otrzymaniu?? -.-
No straaaszne.
Wahaczy nie ruszysz przez kolejne 2 lata. Rozrządu tak samo. To co piszesz to poprostu pakiet startowy.
czyli odp.jest prosta musisz jezdzic hondami